pac 發表於 2015-1-30 13:19

ykluk 發表於 2015-1-30 13:01 static/image/common/back.gif
你咪講囉, 個人對dolby atoms同auro3D睇法之嘛~~!!

但提一提你, 同你用咩喇叭無關, 呢個post ...

收到{:6_175:}

chhanthony 發表於 2015-1-30 16:59

ykluk 發表於 2015-1-30 10:47 static/image/common/back.gif
我再三問咗嗰位業界人士, 佢都好肯定咁話:"FH同RH都係dobly atoms既5組設定喇叭之一"~~!!

其 ...

Dolby Atmos Guideline有提及Front Height,
不過同幾位專業人士所講有出入,可能佢地有內幕資料,
Dolby無公佈。

Front height mounted speakers
Most AVRs will support the use of front height (Dolby® Pro Logic® IIz) mounted
speakers with Dolby Atmos playback; however, Dolby recommends the use of either
overhead or Dolby Atmos enabled speakers to create the most lifelike and enveloping
audio experience. Front height speakers may be used in conjunction with overhead
speakers in larger room installations that can support a greater number of
overhead/height outputs.

但我同意大部份嘅AV牌子都可以將Front Height同Rear Height當成overtop front同overtop rear咁用。

ykluk 發表於 2015-1-30 17:31

chhanthony 發表於 2015-1-30 16:59 static/image/common/back.gif
Dolby Atmos Guideline有提及Front Height,
Dolby ...

呢段guideline所提及如果用FH就"may be"要連埋天花喇叭或者enabled喇叭用~~!! {:9_421:} 之前都見過大師兄你post過, 所以小弟直情係問"淨係"用FH得唔得, 得出既結果係得(得唔代表效果好), 而天龍AV AMP裡面的確有一個atoms setting選擇係上層只用一對FH~~!! {:8_376:}

ykluk 發表於 2015-1-30 17:38

chhanthony 發表於 2015-1-30 16:59 static/image/common/back.gif
Dolby ...

不過咁, 可以將FH當成atoms喇叭呢個setting小弟好似淨係喺天龍機見過, O記無P記無, Y記唔知因為小弟喺人地屋企set時人哋無atoms喇叭, 馬仔直情未試過所以唔知....{:8_388:}

所以"但我同意大部份嘅AV牌子都可以將Front Height同Rear Height當成overtop front同overtop rear咁用"又未必係一定...

之但係睇返呢個圖, dolby建議家用atoms嗰5個天花喇叭位置大約係咁:

可能其他品牌根本就唔理你宜家本身嗰對喇叭係FH或者RH, 你用atoms佢就係當咗atoms天花喇叭喇~~!! {:9_421:}

dragonball911 發表於 2015-1-30 17:54

ykluk 發表於 2015-1-30 17:38 static/image/common/back.gif
不過咁, 可以將FH當成atoms喇叭呢個setting小弟好似淨係喺天龍機見過, O記無P記無, Y記唔知因為小弟喺人 ...

其實front height同 rear height 當 ceiling front同 ceiling rear用
並無不可,重要係喇叭連灌性一定要做到
如果前后牆有十多尺距離,有機會出現斷聲情況
但如只有七,八尺距離,稍微加大FH 同RH gain,
都應該有八成以上,但試無妨啫!

ykluk 發表於 2015-1-30 18:07

dragonball911 發表於 2015-1-30 17:54 static/image/common/back.gif
其實front height同 rear height 當 ceiling front同 ceiling rear用
並無不可,重要係喇叭連灌性一定要 ...

因應CHING你講呢個情況, 小弟又有少少唔認同. {:8_374:}

以dolby atoms情況, 天花聲音用既係object-based方法, 咁既情況下無論你有幾多對天花喇叭, 喇叭距離有幾分開, dolby atoms都會製造到咁多隻聲音object, 當然造得衰造到無聲又係另一回事; 而auro3D之下, 最上嗰層只有一個"voice of god", 就算你放一千隻喇叭喺天花, 結果都只係將一千隻喇叭結合成一個"voice of god"~~!! {:9_421:}

以咁既理論下, 天花喇叭其實係無特別既連灌性問題, 小弟之前講dolby atoms同auro3D聲音連灌性分別既感受, 係講下面嗰層喇叭需要既連灌性, 個原因係dolby atoms既天花object"呃"咗好多專注力, 所以對比auro3D無咁覺連灌性低. 況且auro3D係用3層, 當日試音室既2邊無論中層同下層都係無喇叭, 所以更加覺得auro3D既連灌性低. {:8_376:}

其實正式嚟講, 下層喇叭連灌性係應該同天花聲無關既~~!! {:9_421:}

dragonball911 發表於 2015-1-30 18:43

ykluk 發表於 2015-1-30 18:07 static/image/common/back.gif
因應CHING你講呢個情況, 小弟又有少少唔認同.

以dolby atoms情況, 天花聲音用既係object-bas ...

Atmos ceiling spks setting 目的就係要迖到moving object聲效嘅連灌性
否則隨便放喇叭,佢自己都製做到moving object嘅聲效,咁ceiling spks 嘅意義就沒有了
所以ceiling spks有其重要性,可睇番atmos嘅說明
成個房間,喇叭setup密度高,效果更好,但目前商業機
最多都係得11ch, 唔計幾款高階機
所以用家只可選四隻或兩隻天花喇叭去玩
至於FH,RH當ceiling用,係妥協遷就擺位,並無不妥
至於玩到幾成,就飲水自知了!

chhanthony 發表於 2015-1-30 21:52

ykluk 發表於 2015-1-30 17:38 static/image/common/back.gif
不過咁, 可以將FH當成atoms喇叭呢個setting小弟好似淨係喺天龍機見過, O記無P記無, Y記唔知因為小弟喺人 ...

我對FH同RH做OTF同OTR無意見, 但對

問咗某品牌AV AMP業界人士有關相關問題, 佢話dobly atoms公佈既5個天花喇叭位置裡面, 第一組係FH, 最尾嗰組係RH, 即係FH係適合用嚟做atoms喇叭既~~!!

有保留,因為喺Dolby Atoms官方嘅speaker layout 上不論家用定戲院都見唔到FH同RH呢個裝法,
小弟認為只係廠商為就家用系統而畀你咁set作為一個折衷方法。而唔係第一對overhead speaker係front height,第五對係rear height。

當然擺法自已喜愛就得,但上面說法除非位業內人士有dolby嘅內幕料資,
否則同dolby官方所載似有分別。

chhanthony 發表於 2015-1-30 22:14

六師兄幅圖嘅出處是?

好像和Dolby的有出入...please refer to P.3

http://www.dolby.com/us/en/technologies/dolby-atmos/dolby-atmos-home-theater-installation-guidelines.pdf

pac 發表於 2015-1-31 10:54

等我又講下果晚同時間聽兩種制式的感覺.斷層與否我覺得是因為喇叭擺位問題,我不討論了‧
祗講當晚聽出來兩種制式的分別吧了!
我覺得兩種制式分別很大,我形容AURO 3D是用聲去罩住個人,你會感覺到週圍有聲,但不及ATMOS來得自然.而ATMOS是用環境去罩住個人.你會感覺個人好似容入了整個空間似的‧(以試兩種制式本身DEMO碟計)‧
AURO 3D的包圍感及連貫性都很強,聲音由後向前行動連接得好好,動態也很強‧
所以在看舊制式電影時我較喜歡轉做AURO 3D多過ATMOS(其實喜歡不轉,祗是二揀一的決定),因為覺得轉做ATMOS有虛的感覺不實在,亦不夠快速,不夠埋身,但定位是準的‧
相反AURO 3D在這幾方面是較好的‧
到試演唱會情況就相反了,AURO 3D很平面立體感不足,分離度及空間感都不及ATMOS,
其實兩種制式各有特式啦!
頁: 1 2 3 4 5 6 [7] 8
查看完整版本: 收集大家對玩 Atmos 的迷思 與 Auro-3D 的疑惑

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。