skyTOP 發表於 2015-1-25 11:39

我會比較接受喇叭打天花反射
香港地一般 9呎樓底反射一定夠力
set 天花喇叭拉線太麻煩
而且視覺上間屋又醜樣
而反射環繞技術最好應該係 yamaha
我會睇下yamaha會唔會有新搞作

ericlam 發表於 2015-1-26 20:07

ken01010 發表於 2015-1-25 11:30 static/image/common/back.gif
肯定係

但好多官網都無教點樣擺FH+Atmos,就算開Atmos時FH有聲但是否正確音效發聲。或FH和Atmos不可以存呢。
我都好想明確了解吓,因為我都用緊FH又唔想浪費{:8_387:}

alanadc23 發表於 2015-1-26 22:28

wil-wil 發表於 2015-1-26 22:40

alanadc23 發表於 2015-1-25 01:54 static/image/common/back.gif
Dts x到底會唔會支援enable speaker 同埋有冇blu ray 會出ga
(Post76 Android 手機版送出) ...

唔會支援 enable speaker 就唔知,但影片應該有機會有但未係咁快。

wil-wil 發表於 2015-1-26 22:41

wantai288 發表於 2015-1-25 10:22 static/image/common/back.gif
好想知FH係唔係atmos之一???

你個問題我會記住,就專人解答!

wil-wil 發表於 2015-1-26 22:46

dragonball911 發表於 2015-1-25 10:58 static/image/common/back.gif
其實玩同等,兩者都有其正反面
亦頗主觀意願,對那些仍未諗到天花喇叭裝置嘅用家
放低耐心地等待最終結果才 ...

完全同意!至於 Auro-3D 係唔係想象中咁難搞 ... 我暫唔答你住! 因為之後我地既專題會請來版友好好感受及分享,等佢地講就最準確!

wil-wil 發表於 2015-1-26 22:48

SonSon 發表於 2015-1-25 11:14 static/image/common/back.gif
有得更新Auro, 可能未必有DTS X呢

{:1_352:} 制式未出暫無人知點玩,但世事無絕對 ... 如果有市場,什麼都總有可能!! {:1_253:}

wil-wil 發表於 2015-1-26 22:52

skyTOP 發表於 2015-1-25 11:39 static/image/common/back.gif
我會比較接受喇叭打天花反射
香港地一般 9呎樓底反射一定夠力
set 天花喇叭拉線太麻煩

香港黎講,的確 Enable 會較易搞,所以我地都會針對呢個 Topic 研究下!至於 Y 仔有否自家制新搞作,真係估唔到,我都好希望有佢撐場,令個市場更熱鬧!!

wil-wil 發表於 2015-1-26 22:54

ericlam 發表於 2015-1-26 20:07 static/image/common/back.gif
但好多官網都無教點樣擺FH+Atmos,就算開Atmos時FH有聲但是否正確音效發聲。或FH和Atmos不可以存呢。
我都 ...

OK,會盡力找有份量人仕清晰指點迷津!

dragonball911 發表於 2015-1-26 22:54

wil-wil 發表於 2015-1-26 22:46 static/image/common/back.gif
完全同意!至於 Auro-3D 係唔係想象中咁難搞 ... 我暫唔答你住! 因為之後我地既專題會請來版友好好感受 ...

家庭裝設9.1Auro3D,我也感受過
但對比亞洲Hifi show setup,真的較難達到
空間同喇叭擺位真的似乎要求比atmos高,
歡迎稍後有更多分享!
頁: 1 [2] 3 4 5 6 7 8
查看完整版本: 收集大家對玩 Atmos 的迷思 與 Auro-3D 的疑惑

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。