ykluk 發表於 2015-1-30 10:02

wantai288 發表於 2015-1-30 08:06 static/image/common/back.gif
請問有冇問FH其實係唔係atmos之一

有~~!! 見你問咗幾次, 本來諗住等video出街先講....{:9_422:}

個答案小弟可以話你知先, 問咗某品牌AV AMP業界人士有關相關問題, 佢話dobly atoms公佈既5個天花喇叭位置裡面, 第一組係FH, 最尾嗰組係RH, 即係FH係適合用嚟做atoms喇叭既~~!! {:9_423:}

wadee 發表於 2015-1-30 10:25

ykluk 發表於 2015-1-30 10:02 static/image/common/back.gif
有~~!! 見你問咗幾次, 本來諗住等video出街先講....

個答案小弟可以話你知先, 問咗某品牌AV A ...

FH又好
前天花又好
其實最主要要佩合環境效果又好
仲要過到老婆個關

chhanthony 發表於 2015-1-30 10:29

ykluk 發表於 2015-1-30 10:02 static/image/common/back.gif
有~~!! 見你問咗幾次, 本來諗住等video出街先講....

呢個講法同Dolby嘅guideline好似有啲出入,可能更新咗都唔定。

ykluk 發表於 2015-1-30 10:47

chhanthony 發表於 2015-1-30 10:29 static/image/common/back.gif
呢個講法同Dolby嘅guideline好似有啲出入,可能更新咗都唔定。

我再三問咗嗰位業界人士, 佢都好肯定咁話:"FH同RH都係dobly atoms既5組設定喇叭之一"~~!! {:9_423:}

其實我自己無玩鴨毛, 不過都知呢個問題係好多人既迷思, 而dolby official guideline又好似無提到, 咁咪問囉~~!! {:8_395:}

pac 發表於 2015-1-30 10:59

咁即系我無教壞人啦!好開心呀!{:8_392:}

ykluk 發表於 2015-1-30 11:14

pac 發表於 2015-1-30 10:59 static/image/common/back.gif
咁即系我無教壞人啦!好開心呀!

你又唔好成日有位就入.....{:9_422:}

小弟個人認為, 無論係Dolby Atoms, Auro 3D或者DTS:X, 所有既制定設計都係由"人"去定, 而所制定既又係充滿無限"主觀性"同不同"客觀環境"所影響. 所以所謂"指標性"既準則都係一個參考, 唔係一個absolute, 唔係一加一等於二. 喺呢個諗法之下, 好多師兄分享既嘢都係各位"主觀性"既分享, 無話啱或者唔啱, 又唔可以話係"教"或者"一定係咁".

業界人士既意見亦然, Dobly atoms既公佈玩法都係, 所有都係一個參考, 大家各位玩既時候都可能要因應自己既"客觀環境"嚟設定~~!! {:9_423:}

最重要一句: 點玩都係自己聽, 自己玩得開心就可以, 做人都係咁啫~~!! {:9_407:}

pac 發表於 2015-1-30 12:33

ykluk 發表於 2015-1-30 11:14 static/image/common/back.gif
你又唔好成日有位就入.....

小弟個人認為, 無論係Dolby Atoms, Auro 3D或者DTS:X, 所有既制定 ...

哈哈!我唔系搵位入喎!{:6_174:}
我極之同意你的睇法,一切祗作參考{:6_193:}
每樣野都會有很多變數,所以先至要試,試左可能有新發現也說不定‧
所以我有我自己玩法.
要帶出的是既然糸各師各法,又點解有d人又咁執著小弟玩點呢?{:9_419:}

"最重要一句: 點玩都係自己聽, 自己玩得開心就可以".絕對認同{:6_162:}

ykluk 發表於 2015-1-30 12:46

pac 發表於 2015-1-30 12:33 static/image/common/back.gif
哈哈!我唔系搵位入喎!
我極之同意你的睇法,一切祗作參考
每樣野都會有很多變數,所 ...

都叫咗你唔好咁執著, 仲重提舊事~~!!! {:6_132:}{:6_133:}

post76著重和諧, 唔開心嘢唔好再提, 有咩過咗去就一笑置之, 邊個再提埋啲無聊嘢我就濕邊個~~!! {:6_144:}{:6_145:}

喂, 講返正經, 你都無提出你對dobly atoms同auro 3D睇法, 你同我既意見係唔同嗰喎, 分享吓啦~~{:8_390:}

pac 發表於 2015-1-30 12:51

ykluk 發表於 2015-1-30 12:46 static/image/common/back.gif
都叫咗你唔好咁執著, 仲重提舊事~~!!!

post76著重和諧, 唔開心嘢唔好再提, 有咩過 ...

系咪講得先?{:6_175:}

ykluk 發表於 2015-1-30 13:01

pac 發表於 2015-1-30 12:51 static/image/common/back.gif
系咪講得先?

你咪講囉, 個人對dolby atoms同auro3D睇法之嘛~~!! {:9_423:}

但提一提你, 同你用咩喇叭無關, 呢個post唔使重提你自己用咩喇叭去玩鴨毛喇~~{:8_393:}
頁: 1 2 3 4 5 [6] 7 8
查看完整版本: 收集大家對玩 Atmos 的迷思 與 Auro-3D 的疑惑

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。