甜鬆潤 發表於 2014-11-30 01:29

最簡單的配置,最華麗的聲音 - 我的K3003

最簡單的配置,最華麗的聲音

我係玩Head Fi既初期被K3003獨特既聲音迷住,但係購入之後反而非常少用。
最主要既原因係因為我被依個紙醉金迷(無寫錯字,係銀紙個紙)既 Head-Fi 市場迷住,以為越貴越好,跟住就不停咁購入新配置:ZX1, PHA-2, HP V1, AK240, IPC, Chord Hugo. X3, Calyx M, AK120II, 為玩而玩,以為越貴,就會越好,以為試得越多,就越知道自己想要咩。

漸漸遺忘左追求既初衷,就係為左得到所愛。

突然有一日唔再玩,停左大約三個月,咩歌都唔想聽,因為覺得玩到好悶,好煩。

完全因你 重燃希望 無窮黑暗內擦亮了心裡燭光
完全因你 情懷激盪 隨緣竟碰著你令我得到釋放

有一日又突然想聽返歌,但係又唔想咁麻煩,所以就咁拎左隻K3003出街。

就係咁,我就發現,原來我最想要既,一路都收埋左係我個櫃桶裡面。

其實K3003係一隻非常雜食既IEM,有高人朋友同我講話聽CLASSICAL同鋼琴會更上一層樓,但係小弟非常凡俗,雖則非常雜食,但係偏偏無乜點掂CLASSICAL同鋼琴。。。。

我諗大家都應該聽講過K3K3既高音位好正,但係正可以代表d咩呢?靚聲?優美?華麗?
我認為以上佳是,但係本人都認為不足以型容K3K3既高音。
我會加多一個型容詞 - 迷醉。
K3K3嘅高頻有一種捉唔到既感覺,亮麗得黎唔會過份,而且不時會有一兩下你完全期待唔到既通透,收尾帶點金屬味既延伸,慢慢將你拉入一個從未踏中既領域,充滿誘惑。

人聲以女聲尤為吸引,隨著不同既音樂,時而活潑,時而迷人,時而優美,令人情不自禁,但又覺得高不可攀,但係,就足以令我願意將我所有能夠聽音樂既時間都奉獻比佢。

男聲不及女聲?唔可以咁講,我完全唔覺男聲既表現較差,但係我係一個非常正常既男人,所以我
認我係完全抵抗唔到女聲既魅力既。

有好多時耳機高音位靚,低音位就會相對差左,某程度上黎講,K3K3對某d人黎講低音位係較差,而其實本人我亦都係比較喜歡IE800(IE800係小弟最愛既耳機之一)既低音表現。

但係我認為,只係兩者表達既方式唔同,K3K3一樣擁有非常優秀既低音表現。
低音,其實唔一定要打心口,靚既低音應該係爆發到完結都可以比到聆聽者一個完整既過程,而K3K3除左能夠表現到依樣野之外,亦能夠係我心裡面不段擴散,未至於令我震憾,但係卻能令我感動。

音場定位亦有唔錯既表現,未至於闊(我聽過最闊音場既iem無記錯架話應該係flat 4),但係非常有空間感,唔會覺得侷束,定位我唔適分準唔準,但係唔會亂。

但係的的確確,用IPHONE既時候解式度較差,聲音密度亦不足,不過就如一套電影一樣,3唔3D,4唔4K,有幾多特技都唔係重點,最重要係個導演有無能力表達到劇本既故事。

作為一套日常使用既配置,最最最好既地方,就係K3K3係IPHONE上已經有咁好既表現,根本唔需要帶炸彈又唔洗帶多部機,直接itunes買歌直接聽已經令我好滿足。

我依家,訓覺都聽住。不過就因為依隻K3K3,我可能會買多幾隻金屬製既耳機聽下。

加個耳機夾,可以解決配戴問題。

ps. K3K3依家有分國製同奧製版,大家買之前要睇清楚,小弟用緊奧製,唔知國製會唔會有分別哪。。。。

sw69 發表於 2014-11-30 02:08

{:6_193:}
回歸基本,本來就是因為喜歡聽歌去聽,
不斷追求後好像為了去追新器材/耳機去聽

windwolf447 發表於 2014-11-30 02:21

寫得好好呀!

Andykong 發表於 2014-11-30 02:36

我認為 EX1000 聲場寬過 Flat 4 Kuro.

loadinglove 發表於 2014-11-30 03:00

''靚既低音應該係爆發到完結都可以比到聆聽者一個完整既過程''

十分同意

jackorh 發表於 2014-11-30 04:34

好久不見,最近好嗎?

goodabc2010 發表於 2014-11-30 06:54

師兄好耐冇見{:6_158:}
k3k3的確係一隻高質耳機{:6_134:}

斯路 發表於 2014-11-30 09:36

開返甜師兄真係開心,甜師兄出文高質而且風趣,高參考價值之餘亦好有趣味。

K3003係少數耳機有唔錯既音質之餘無過分渲染,唔會因為掛住聽聲而犧牲左聽音樂既樂趣。

但係的的確確,用IPHONE既時候解式度較差,聲音密度亦不足,不過就如一套電影一樣,3唔3D,4唔4K,有幾多特技都唔係重點,最重要係個導演有無能力表達到劇本既故事。

作為一套日常使用既配置,最最最好既地方,就係K3K3係IPHONE上已經有咁好既表現,根本唔需要帶炸彈又唔洗帶多部機,直接itunes買歌直接聽已經令我好滿足。

我都相當認同呢點,而且我覺得K3003同iPhone/iPod有化學作用,或者唔會係超高音質,而且未必justify到K3003個price tag,但聽落既舒服程度數一數二,我當初用K3003都只係用iPod玩。

henryctw 發表於 2014-11-30 14:24

試過隻MIC k仔,前端calyx M同802+MB card, 换過唔同濾嘴,最尾都係顶唔顺D齒音,唯有放棄。

Near 發表於 2014-11-30 14:56

IEM :K3003
Headphone : K812
足矣
{:1_258:}{:1_258:}
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 最簡單的配置,最華麗的聲音 - 我的K3003

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。