hke3g2006 發表於 2014-11-30 15:33

Really can't stand its "齒音" and relatively "Thin" sound and withdraw it after owning for 2 weeks{:1_336:}

kennyddd 發表於 2014-11-30 16:12

Andykong 發表於 2014-11-30 02:36 static/image/common/back.gif
我認為 EX1000 聲場寬過 Flat 4 Kuro.

樓主應該係指Flat4-楓

oldtype 發表於 2014-11-30 17:48

Near 發表於 2014-11-30 14:56 static/image/common/back.gif
IEM :K3003
Headphone : K812
足矣

同意。如果唔係身痕搵野玩,安心聽歌,对我來講都夠用。
(Post76 Android 手機版送出)

WCHK 發表於 2014-11-30 18:27

如果我有國產,我會話無分別;如果我有奧產,我會話好有分別。總之自己Ok 就得啦。

時不時會有人話 K3麻麻地,我會再次強調K3 係好需要煲嘅耳機,並且好需要配耳擴。

甜鬆潤 發表於 2014-11-30 20:37

Andykong 發表於 2014-11-30 02:36 static/image/common/back.gif
我認為 EX1000 聲場寬過 Flat 4 Kuro.

無聽過EX1000,有機會一定會試下

甜鬆潤 發表於 2014-11-30 20:45

斯路 發表於 2014-11-30 09:36 static/image/common/back.gif
開返甜師兄真係開心,甜師兄出文高質而且風趣,高參考價值之餘亦好有趣味。

K3003係少數耳機有唔錯既音質 ...

好耐無見哪斯路兄,都係多謝師兄既推介,小弟先能入手依隻k3k3。
價錢嘅問題我都覺得貴,值唔值真係好難講。
不過咁講,一隻聲音咁特別,而又iphone直推都令人非常滿意既iem,市場上真係唔太多,如果真係鍾情於k3k3既聲音,我諗好難搵到相似既代替品。

甜鬆潤 發表於 2014-11-30 20:47

henryctw 發表於 2014-11-30 14:24 static/image/common/back.gif
試過隻MIC k仔,前端calyx M同802+MB card, 换過唔同濾嘴,最尾都係顶唔顺D齒音,唯有放棄。 ...

k3k3係咁,用勁既機推,有時候反而會出現失控既現象。

WallerHomie 發表於 2014-11-30 20:47

帥兄終於番黎喇!{:8_389:}

Andykong 發表於 2014-11-30 22:03

kennyddd 發表於 2014-11-30 16:12 static/image/common/back.gif
樓主應該係指Flat4-楓

知道的,但我無比較過 KAEDE vs EX1000,只比較過 Kuro vs EX1000,所以我唔可以 claim EX1000 聲場好過 KAEDE, 只能如實說 EX1000 聲場好過 Kuro.至於 KAEDE 的聲場和 Kuro 相比,只能大家自行理解了,據我所知,兩者調音有分別,個聲場無分別!

Andykong 發表於 2014-11-30 22:22

甜鬆潤 發表於 2014-11-30 20:45 static/image/common/back.gif
好耐無見哪斯路兄,都係多謝師兄既推介,小弟先能入手依隻k3k3。
價錢嘅問題我都覺得貴,值唔值真係好難 ...

K3003 超低阻,無記錯 Nominal 8 ohm, 好易推過龍,要求控制多過推力。

EX1000 可能新貨比較小見了,Sony 好似都已經無擺 demo。我個對現在都要小心用,有一邊曲位太大時會有輕微失真,希望可以捱耐 D 啦!

EX1000 可說是成也聲場,敗也聲場!隻耳機殼有兩個細孔,估計是用來舒緩 bass 的壓力,有小小似喇叭的 bass reflection port,當你掩蓋這兩個孔, EXK 的低頻會混濁,一隻 16mm 的動圈單元放落咁細空間,是有點困難和需要特別遷就的。

這兩個孔除了改善 EX1000 的低頻,也影響了高頻的 dispersion, 有點似將 IEM 的密封設計變成了半空放式,所以 EX1000 的聲場是 IEM 中比較優秀的,這是成也聲場!

但這兩個孔亦令 EX1000 的隔音能力比其他 IEM 差,在地鐵或嘈吵的環境,會較受周圍影響,你可能要開大一點聲量才可以蓋過環境聲的騷擾。在大風的環境或迎風步行時,你甚至會聽到呼呼風聲,完全破壞了 music enjoyment, 所以我對 EX1000 多數是在室內環境使用,算起來這是在 IEM 中營做聲場的代價,所以是敗也聲場!

頁: 1 [2] 3
查看完整版本: 最簡單的配置,最華麗的聲音 - 我的K3003

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。