goodabc2010 發表於 2014-5-22 11:10

william02 發表於 2014-5-22 09:34 static/image/common/back.gif
我就嚟俾dmx放入黑名單了,得閒就上去....

我有fx850,推開咗好正,線用緊twag v2 gold

2隻都係圈喎{:6_122:}

william02 發表於 2014-5-22 11:36

你說中我痛處了.....鐵...圈鐵都俾我放哂....

手上得返UM1 唔係圈{:6_123:}

png1216 發表於 2014-5-22 12:47

以下是我整理了我不太了解的形容詞…請原諒我的才疏學淺。{:8_387:}

音場:
Hi-fi架音場可以係間房有幾大就可以有幾大,咁Head-fi架最大音場係咪都唔會大過我個頭?
實在感受唔到師兄們所講加把人聲係正自己面前唱歌,我感受到架係個歌手係我個頭裡面唱歌,係唔係我有問題呢?

聲音的密度與重量感:
聲音的密度其實係同個音樂案類形關係大啲定個器材關係大啲呢?

層次感/定位感/解析力:
這幾個形容詞給我的感覺好似互相關連,很難獨立分離出來呢。感覺佢地架關係好似係一層層咁去呢。因為如果解析力低架話,其他兩個形容詞好似唔會表演得好。所以我想問下係咪解析力 > 層次感 > 定位感??

空間感:
這個形容詞同音場架分別係咩呢?同音場架分別又係咩東東呢?

其他的在二十要中所提到的好似只能意會不太能言傳,所以我都係再自己感受下呢要。
而有啲師兄們用架形容詞係二十要中沒有提到的,我都想問下呢。

如低頻的下潛,以鼓為例,係咪講緊由第一下鼓聲同之後最後一下餘響之間架深度變化呢?

冷或暖?亮或暗?又或者啲尾音好散等,其實到底係咩一回事呢?

感謝各位師兄呢{:6_193:}

goodabc2010 發表於 2014-5-22 13:28

william02 發表於 2014-5-22 11:36 static/image/common/back.gif
你說中我痛處了.....鐵...圈鐵都俾我放哂....

手上得返UM1 唔係圈

入隻asg2.5啦師兄{:6_138:}

goodabc2010 發表於 2014-5-22 13:29

png1216 發表於 2014-5-22 12:47 static/image/common/back.gif
以下是我整理了我不太了解的形容詞…請原諒我的才疏學淺。

音場:

我都等師兄解答{:6_136:}

lamhokin 發表於 2014-5-22 13:49

其實所有既形容詞都系好抽象既野黎,邊度有準則既姐

nightscrawler 發表於 2014-5-22 13:57

goodabc2010 發表於 2014-5-22 13:28 static/image/common/back.gif
入隻asg2.5啦師兄

asg2.5 已經見街??

goodabc2010 發表於 2014-5-22 14:07

nightscrawler 發表於 2014-5-22 13:57 static/image/common/back.gif
asg2.5 已經見街??

係呀,我見熊仔店fb出左post

charky17 發表於 2014-5-22 14:10

png1216 發表於 2014-5-22 12:47 static/image/common/back.gif
以下是我整理了我不太了解的形容詞…請原諒我的才疏學淺。

音場:

音場:
你要比少少幻想力,比如你聽band sound / 睇演唱會, 個stage有幾大, 唱歌人離你有幾遠,吉他琴鼓位置等等

空間感:
好多時有部分耳機會有焗既問題,姐係把聲好焗,由其係入耳式, 如果你想知焗既感覺係咩,你可以試一下UM1果類,我個人覺得佢好焗

冷或暖?亮或暗?又或者啲尾音好散等,其實到底係咩一回事呢:
冷暖,亮暗其實係形容耳機出果把聲,好似冷色系同暖色系咁,如果聽classic果類暖聲會比較受歡迎,如果聽金屬向既,冷聲會比較受歡迎

亮暗:FX850就係一隻明顯既高頻偏暗既耳機,亮係指隻耳機出色果一範, 暗係指特別唔特出果一範

william02 發表於 2014-5-22 14:27

有FD入咗,很閒先去試....

試下講下我自己的睇法

1)音場
音場有橫向同縱向
我自己聽的無話特定音場,基本上跟足錄音,錄音室就長方形,live就好闊,隨時搵唔到邊,但大致好少縱比闊深

我聽的人聲多數2type,一係我係台下聽(錄音室)或者我係台上(live),好少係頭中,而且多數離耳感較強

2)聲音的密度與重量感
密度我自己覺得線影響力同器械一樣大,機械(例如dac)要出到一定密度加上條線先可以做到好細密(我用緊多數係純銀線.....)

重量感唔清楚

3)層次感/定位感/解析力
解析力->聲音有幾多細節出到嚟,同訊息量多寡唔太一樣,但多數要有咁上下的訊息量先有足夠分析力
解析力唔夠,會令人覺得好空洞,因為好多嘢係抹咗無咗,最易聽係d弱音

定位感/層次感同解析力有關係但唔係完全一致,我聽過定位好準但無咩細節的耳機,但多數見到係有解析力但無定位性,最易聽係交响,由其有人聲大合唱的,解析好的話,你可以數人頭,定位好你可以清楚指出每個人的位置,層次感做好埋你會連所有前後都聽得清清楚楚

不過多數流行歌咁聽會出事{:6_123:}

4)空間感
呢個其實喇叭先有,係因為各種反射,吸音出嚟的一個效果,CROSSFEED 係想模擬,例如俾左耳聽到部份右邊的聲,右耳同樣,但因為無多層的分射,所以個效果會差好遠

暫時無幾隻CROSSFEED 我收貨

5)延伸
....你聽下我隻fx850就知咩叫高頻的延伸....聽d女高音好似無窮無盡咁上

6)冷暖
呢個要自己聽先得,一般嚟講暖聲會舒服d耐聽d

7)光暗
你聽一首歌,佢開揚同焗住你會聽到,但華麗,輝煌之類我都唔明

以上只是小弟個人見解,還請指教
頁: 1 2 [3] 4 5 6
查看完整版本: 新手求教如何更了解各聽感形容詞。

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。