william02 發表於 2014-5-22 14:38

charky17 發表於 2014-5-22 14:10 static/image/common/back.gif
音場:
你要比少少幻想力,比如你聽band sound / 睇演唱會, 個stage有幾大, 唱歌人離你有幾遠,吉他琴鼓位置 ...

fx850原線係高頻偏暗,但煲起唔要條原線換其他線都好易開返個高頻{:6_122:}

furuya 發表於 2014-5-22 14:42

勁抽像。都唔知講乜

結像 咩來

william02 發表於 2014-5-22 14:45

結像 我都唔識,等其他CHING 答,不過有時D靚錄音會令我眼前好似睇到幻象{:6_130:}

dezispop 發表於 2014-5-22 14:55

png1216 發表於 2014-5-22 12:47 static/image/common/back.gif
以下是我整理了我不太了解的形容詞…請原諒我的才疏學淺。

音場:

關於音場,先搵啲經典jazz or classical music嘅live recording入手,再上網摷吓料了解一下該recording嘅錄音場地、空間同樂器擺位,慢慢你會掌握到點為之音場深闊同縱向橫向。
(Post76 Android 手機版送出)

png1216 發表於 2014-5-22 15:09

lamhokin 發表於 2014-5-22 13:49 static/image/common/back.gif
其實所有既形容詞都系好抽象既野黎,邊度有準則既姐

我都明白啲形容詞係好抽象同主觀,但係各位師兄用得啲形容詞黎討論同交流,我估當中都有D大家認同架客觀基點吧,如果唔係又何來討論可言呢?
而我就係想了解多啲大家認同架客觀基點吧。{:6_210:}

william02 發表於 2014-5-22 15:36

png1216 發表於 2014-5-22 15:09 static/image/common/back.gif
我都明白啲形容詞係好抽象同主觀,但係各位師兄用得啲形容詞黎討論同交流,我估當中都有D大家認同架客觀 ...

同意,有試過同人嘈咗好耐,結果原來大家定義完全唔同{:6_129:}

WallerHomie 發表於 2014-5-22 19:50

william02 發表於 2014-5-22 14:45 static/image/common/back.gif
結像 我都唔識,等其他CHING 答,不過有時D靚錄音會令我眼前好似睇到幻象 ...

http://site.douban.com/107298/widget/notes/275603/note/138829612/
睇哂佢包你明
有圖會易明D

WallerHomie 發表於 2014-5-22 20:03

其實有讀過Room Acoustic (室內傳聲學) 既話...
係會更易理解音場同結象等抽象概念

我自己買耳機就著重音場同結象多於三頻表現
因為耳機要做到好音場係好難

簡略講少少
Hi-Fi講既音場係Sound Field 涉及Reverberation Time同directivity factor
透過Speakers擺位同善用家居吸音物料能有效控制音場大少同形造環型包覆既氛圍感

但Head-Fi既音場講緊既只係Sound Stage
受制於兩聲道同固定既單體位置 好難做到大型音場同明顯既結象
所以要用耳機感受結象其實係一D都唔容易
有時要幻想自己身處一個立體既室內空間先大概估到個音場係咩形狀 結象係咩位置

個人唔係專家 有錯請指出
互相交流~ 我都怕自己有時對音場理解錯左

eyebyeye 發表於 2014-5-22 22:56

HiiFi方面的形容詞大體與Head-Fi一致, 可參考下開文章《HiFi五大元素》, 希望對png兄來說不會太深奧。

http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=154186&extra=&page=1

truenobzr 發表於 2014-5-23 03:29

我之前響台灣 01 都見過類似討論,果邊一樣係對某聽感冇一致感受,其實唔奇吖,聲音又點可以貼切咁用文字型容,所以好多時網上果啲聽感我 skip 咗唔睇,我試過自己聽唔係咁其一,其二有時好似你地講咁抽象,睇完都唔明。
頁: 1 2 3 [4] 5 6
查看完整版本: 新手求教如何更了解各聽感形容詞。

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。