redioleong 發表於 2014-5-14 15:23

由入門av amp 想升級求意見及建議

自購入103 D 及嚟左post 76後,好想升級,爬文後對CA 551R ,馬仔 sr 6008 好感興趣,慾請各師兄指點迷津。
小弟設備:一對focusaudio fr30 書架喇叭
中置及後置是 monitoraudio ,sub 仔是樂富豪power cube 8+ .我多是聽歌,阿仔仔睇卡通片,thx

poetrypoon 發表於 2014-5-14 15:35

升級但而家用乜 amp 先 ... ? 可以的話直上 751R 或 SR7008 啦 ...

如果 SR6008 同 551R 就一定 SR6008. 551R 冇 Dynamic EQ ...

redioleong 發表於 2014-5-14 15:58

師兄,現在用近yamaha 463,爬文中各師兄講果d參數好多都無得set ,如前置hz 等,搞到跟住大家的指引set時頭暈暈。
同埋昨天去睇機時,剛剛聽到有客用ca 651 a ❪好似係專播 2ch ❫和828 播歌,ca 聲好似靚多d,純是小弟感覺。因此對ca 部av amp感興趣

louis001 發表於 2014-5-14 16:52

redioleong 發表於 2014-5-14 15:58 static/image/common/back.gif
師兄,現在用近yamaha 463,爬文中各師兄講果d參數好多都無得set ,如前置hz 等,搞到跟住大家的指引set時頭 ...

CA 聽歌 唔駛懷疑 {:6_122:}
禾晚晚唔聽下 訓唔著 {:6_174:}
不過如果選CA 我刀覺得 最少651R 會好的

redioleong 發表於 2014-5-14 17:16

louis001 發表於 2014-5-14 16:52
CA 聽歌 唔駛懷疑
禾晚晚唔聽下 訓唔著
不過如果選CA 我刀覺得 最少651R 會好的 ...

師兄,想問下651r 跟551r 質素是否提高好多? 是因651r 價錢對於我來講好堅,要消化下先。可否提供埋呢兩隻$ 參考下,因真係好少接觸呢方面,仔仔大左d先多左時間,心郁郁玩玩。

stjo 發表於 2014-5-14 18:38

651R輸出大D,對喇叭嘅控制力會好D,對身痕嘅控制力都會好D。{:6_193:}

mdo 發表於 2014-5-14 18:58

redioleong 發表於 2014-5-14 17:16 static/image/common/back.gif
師兄,想問下651r 跟551r 質素是否提高好多? 是因651r 價錢對於我來講好堅,要消化下先。可否提供埋呢兩 ...

剛剛買了551R,可以跟師兄分享一下,551音樂表現出色,651我沒有聽過,但睇spec dac用嘅chipset都係一様,除了DSP chipset不同,所以估計兩部機聲音分別不會太大,除了651 output power大了點,如果揀651的話,不如直上751,兩部機價錢分別不大,751 power更大及有USB input, CA音樂感不會令你失望,denon我沒聽過,不能給意見了

homealone 發表於 2014-5-14 19:29

Denon 偏看戏,马仔偏听歌。
看CHing的喇叭是否难推,推5只喇叭力水会明显减弱,买高功率一点安全,不然买错你追不回来。
(Post76 Android 手機版送出)

redioleong 發表於 2014-5-14 20:32

mdo 發表於 2014-5-14 18:58
剛剛買了551R,可以跟師兄分享一下,551音樂表現出色,651我沒有聽過,但睇spec dac用嘅chipset都係一様, ...

師兄,DSP 大概係…唔係咁認識,可以的話講解下,同埋各位師兄嘅意見我會消化及跟進,請繼續指教,thx

louis001 發表於 2014-5-14 20:42

redioleong 發表於 2014-5-14 17:16 static/image/common/back.gif
師兄,想問下651r 跟551r 質素是否提高好多? 是因651r 價錢對於我來講好堅,要消化下先。可否提供埋呢兩 ...

651 約10K 751 約12K 多的 有時間可以去代理 友誠 地庫 或柏裕16樓太陽
都可以有得試聽 有的野最好自己親身體驗先決定會好的
價錢可以去格下價先再決定都得
頁: [1] 2 3 4 5
查看完整版本: 由入門av amp 想升級求意見及建議

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。