freeman123 發表於 2014-5-14 20:54

redioleong 發表於 2014-5-14 20:32 static/image/common/back.gif
師兄,DSP 大概係…唔係咁認識,可以的話講解下,同埋各位師兄嘅意見我會消化及跟進,請繼續指教,thx ...

我剛剛換了CA 551R,之前是用Marantz 1402的 Marantz 是50X5,本來也不是太差 我廳只是20平方左右 听歌看電影都很不錯的 但前置中置都想提升力水 終於換了551R 感覺音質厚了 力水大了很多 聽多了很多detail,之前是聽不到的,因為力水大了 包圍感也強了 低音砲的聲也實淨很多 551R是沒角Danamic EQ的 但CHing可以看看其他Link,很多CHing最初用了后來都關了 感覺關了聲音自然些 加上CA的力水太 根本不需要這功能 這是我的用家感受 希望幫到CHing!{:1_351:}

keke323 發表於 2014-5-14 20:59

louis001 發表於 2014-5-14 20:42 static/image/common/back.gif
651 約10K 751 約12K 多的 有時間可以去代理 友誠 地庫 或柏裕16樓太陽
都可以有得試聽 有的野最好自己親 ...

如果只係相差 2k 既打死都買 751 啦 {:6_134:}
(Post76 Android 手機版送出)

louis001 發表於 2014-5-14 21:10

freeman123 發表於 2014-5-14 20:54 static/image/common/back.gif
我剛剛換了CA 551R,之前是用Marantz 1402的 Marantz 是50X5,本來也不是太差 我廳只是20平方左右 听歌看電 ...

你錯啦 751睇戲唔開 效果差30% {:6_138:}
佢呢個係呢部機其中一個強項黎 唔係之前有個師兄指點都唔知
未開部機好似未訓醒咁 開左後 有朋友話有天龍FEEL {:6_176:}

louis001 發表於 2014-5-14 21:12

keke323 發表於 2014-5-14 20:59 static/image/common/back.gif
如果只係相差 2k 既打死都買 751 啦
(Post76 Android 手機版送出)

咁551同751 爭4K 又真係要諗下既 其實651我覺得都好實用
751個DAC 我買左部S1之後 都冇插過黎聽歌{:6_136:}

keke323 發表於 2014-5-14 21:36

louis001 發表於 2014-5-14 21:12 static/image/common/back.gif
咁551同751 爭4K 又真係要諗下既 其實651我覺得都好實用
751個DAC 我買左部S1之後 都冇插過黎聽歌{:6_136 ...

87 個 dac 我都未用過 {:9_431:}

freeman123 發表於 2014-5-14 22:01

louis001 發表於 2014-5-14 21:12 static/image/common/back.gif
751個DAC 我買左部S1之後 都冇插過黎聽歌{:6_136 ...

這就要自己想想願不願意用多這幾千銀買這個分別了{:1_254:}

louis001 發表於 2014-5-14 22:46

freeman123 發表於 2014-5-14 22:01 static/image/common/back.gif
這就要自己想想願不願意用多這幾千銀買這個分別了

師兄最後入左邊部{:6_141:}

freeman123 發表於 2014-5-14 22:59

louis001 發表於 2014-5-14 22:46 static/image/common/back.gif
師兄最後入左邊部

我不夠發燒 最后入了551R呢 反正用來推5.1的 不想太浪費了{:1_254:}

redioleong 發表於 2014-5-14 23:52

嚟左post76真係好開心,各位師兄寶貴的意見,小弟全收到,但要d時間消化下。

louis001 發表於 2014-5-14 23:58

freeman123 發表於 2014-5-14 22:59 static/image/common/back.gif
我不夠發燒 最后入了551R呢 反正用來推5.1的 不想太浪費了

551 其實都好夠玩 {:6_193:} 將來真係想升級先再加後級都得
av 要慢慢玩先有樂趣 唔駛乜野都一步到位既
我都係有兩年幾前入門機安記609開始 換下換下先換到而家咁
而家都重有上升空間 出年再加後級睇下會變成點 {:6_237:}
頁: 1 [2] 3 4 5
查看完整版本: 由入門av amp 想升級求意見及建議

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。