muffy 發表於 2014-3-10 14:11

Hoyan 發表於 2014-3-10 13:06 static/image/common/back.gif
吓,你竟快過我?
話說我而家用緊HUGO來聽商台,過癮!
等我煲起先比你品嘗下隻5813 ...

係呀衝去MK有現貨
即買!!!

好呀等我都拎我套野毒下你先

muffy 發表於 2014-3-12 16:12

現時既組合
可以無線控制揀歌
不過重有好多bugs...

tleonard 發表於 2014-3-12 17:35

去唔去馬好呢?

Cubieboard3开发板 cubietruck双核A20开发板超越树莓派、pcduino= ¥539

cubieboard3\cubietruck新版高档外壳 兼容2.5寸硬盘 锂电池 = ¥35

cubietruck 5300mAh 备用锂电池 = ¥56

Samsung M9T 2TB 9.5mm SATA 2.5 inch Internal Hard Drive

Vertere Acoustics D-Fi Double D V2 USB Interconnect Cable (25-cm micro USB)

閉關玩MPD VOYAGE CUBOX / CUBIETRUCK

MPDroid

muffy 發表於 2014-3-12 18:04

tleonard 發表於 2014-3-12 17:35 static/image/common/back.gif
去唔去馬好呢?

Cubieboard3开发板 cubietruck双核A20开发板超越树莓派、pcduino= ¥539

一如以往, 師兄你既資訊好鬼豐富~

望完你D links, 幾吸引不過我驚體積問題
畢竟我而加呢套仍然係大...
至於MPDroid我都有用, 介面唔錯, 夠user friendly

tleonard 發表於 2014-3-13 00:54

muffy 發表於 2014-3-12 18:04 static/image/common/back.gif
一如以往, 師兄你既資訊好鬼豐富~

望完你D links, 幾吸引不過我驚體積問題

之前一路都留意緊點先可以做得都大容量 + 便攜 + 一體化。

個核心就首先要好似 D-Link DIR-510L 咁樣:

有內置電池 + 雙 USB + 802.11ac

一個 USB 駁 Hugo,另一個就俾 mSATA SSD 轉 USB 用。

個 OS 就梗係行 DD-WRT 之類嘅嘢再加 MPD,咁樣玩 USB audio 加 DoP 就有機會行得通。

https://wikidevi.com/wiki/D-Link_DIR-510L_rev_A1

http://wiki.openwrt.org/doc/howto/usb.audio

http://tilutza.wordpress.com/2013/04/02/how-to-setup-the-server/

https://github.com/lintweaker/mpd-dsd-018

SoC 係 MT7620A,即係同埋 WHR-300HP2 & WHR-600D 嘅一模一樣。

http://secure.dd-wrt.com/wiki/index.php/Supported_Devices

MT7620开发指南【3.10日更新】

PandoraBox固件

香港仲賣緊 1K 有多呀陰公。

http://www.price.com.hk/product.php?p=165863

台灣真係差好遠。

全球首款11AC可攜路由器 友訊 DIR-510L

D-Link友訊 DIR-510L AC750(300+433Mbps)雙頻可攜式無線路由器

仲要一堆嘢要諗一諗點搞:

2.5寸SATA移動硬盤盒電路板 USB2.0 mini to USB JM20329版

2.5寸SATA移動硬盤盒電路板 USB2.0 mini to USB INIC-1608L主控

優越者Y-1039 SATA轉USB3.0接口USB3.0易驅線硬盤盒 DIY移動硬盤

mini pci-e/mSATA SSD 固態硬盤TO USB 3.0轉接卡mSATA轉USB 3.0

樂擴 MSATA TO SATA MSATA轉SATA 1.8寸硬盤轉接卡 帶外殼

樂擴 MSATA TO SATA MSATA轉SATA 1.8寸硬盤轉接卡 帶外殼

5cm/半高mSATA/MINI pcie SSD轉2.5/1.8 SATA轉接卡

半高mSATA/5cm/MINI pcie SSD轉半高2.5寸接口 SATA3轉接卡

刁鑽嘅 USB 角度就要靠佢哋嘞:

HAME/華美 180度轉接頭 3G路由器 USB轉接頭 節省空間 方便攜帶

U2-099 360度彎頭3G路由器 usb轉接頭 180度轉接頭 USB公轉母旋轉

搵料我就掂,但係老實講玩 Linux 我就真係油麻地。

所以真係要同大家一齊研究研究,希望有辦法舞得掂呢幾件好好玩嘅『夢幻組合』。

muffy 發表於 2014-3-13 10:15

tleonard 發表於 2014-3-13 00:54 static/image/common/back.gif
之前一路都留意緊點先可以做得都大容量 + 便攜 + 一體化。

個核心就首先要好似 D-Link DIR-510L 咁樣:

你呢個概念好正
不過我好驚中間setup既過程...
老實講呢套組合都係我朋友setup多, 我都係行行企企...
所以而加享受一排先~

tleonard 發表於 2014-3-14 03:56

muffy 發表於 2014-3-13 10:15 static/image/common/back.gif
你呢個概念好正
不過我好驚中間setup既過程...
老實講呢套組合都係我朋友setup多, 我都係行行企企...

1GHz and 512MB = good enough for Windows Embedded Standard 2009 / XP?

最小的PC EBOX-2350MX-AP 10CM超迷你工控機 瘦客戶機 雲終端

Roboard - x86 Embedded Robot Board

USB ports - One for Wi-Fi , one for SSD, and one for Hugo.

muffy 發表於 2014-3-14 09:38

tleonard 發表於 2014-3-14 03:56 static/image/common/back.gif
1GHz and 512MB = good enough for Windows Embedded Standard 2009 / XP?

最小的PC EBOX-2350MX-AP 10C ...

1GHz 512MB一定夠
Raspberry得300MhHz+512MB

體積黎講, 剛剛度左一下, raspberry = 10cm x 6.5cm x 2.8cm
短過你介紹呢部但後8mm
價錢黎講我呢部連最貴既殼大概$6XX
但USB out得兩個
我而加一個連USB A to B, 一個連64GB手指

wushaokun0 發表於 2014-3-16 00:51

好贵啊师兄

Hoyan 發表於 2014-3-17 19:36

今日試了用AK120 做transport駁Hugo, PCM 高清當然冇問題,我最關心的是能否用到DSD檔,因AK120是DSD to PCM, 所以播DSD可能換成PCM output, 咁Hugo 就可接受到hires 的訊號,咁AK120就可以作為高清transport了。(其實都非常OK啦,因為如果冇Dop的話,所有DAP都冇可能出到原生DSD signal, 包括AK240!)
一試之下, 果然AK120可以把DSD 轉成PCM去Hugo!訊號燈顯示淺綠色,但96hz係深綠色,要check 吓先知係幾多。
頁: 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 [24] 25 26 27 28 29 30 31 32 33
查看完整版本: 2014 強勢開箱篇之一 - Chord Hugo

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。