whitefang 發表於 2014-3-4 11:59

Hoyan 發表於 2014-3-3 19:34 static/image/common/back.gif
我唔明點揾到個USB B -> micro USB 轉頭囉!

買條發燒USB線剪左佢自己焊返micro usb{:6_211:}

whitefang 發表於 2014-3-4 12:10

Hoyan 發表於 2014-3-4 11:53 static/image/common/back.gif
都唔係,不過要停留响一休化player的層面囉。

但chord hugo不是player..
買dsd dac但不應該用dsd, 唔係講唔通嗎{:9_418:}

r4p 發表於 2014-3-4 12:31

whitefang 發表於 2014-3-4 11:29 static/image/common/back.gif
純粹是你講的說不通而已

"無論需要附加/轉換訊號輸出,都會增加失真,與原生的定義相違背

這是我說的:所以AK240配HUGO的構想需要三思
原因:HUGO不支援用光纖輸入及DoP方式解碼AK240播放的DSD音襠

這是你說的: 甘即係完全唔駛玩DSD了
礙於OS的限制,不能直接輸出DSD訊號,DoP方式雖然並非完全原美,但仍是現時最高度傳真的折衷方法,所以我鼓勵大家繼續用DoP方法來播放DSD

whitefang 發表於 2014-3-4 12:45

r4p 發表於 2014-3-4 12:31 static/image/common/back.gif
這是我說的:所以AK240配HUGO的構想需要三思
原因:HUGO不支援用光纖輸入及DoP方式解碼AK240播放的DSD音 ...

"所以"兩字代表與上一句的因果關係

因此我的理解是

你說的:所以AK240配HUGO的構想需要三思
原因:無論需要附加/轉換訊號輸出,都會增加失真,與原生的定義相違背(指DoP)

無論AK240是否出到DoP上面都係講唔通的

anyway只是我誤解了你意思

r4p 發表於 2014-3-4 12:48

whitefang 發表於 2014-3-4 12:45 static/image/common/back.gif
"所以"兩字代表住與上一句的因果關係

因此我的理解是

看文章要完全理解作者在主題中前文曾經說過的話,否則很容易會做成斷章取義

Hoyan 發表於 2014-3-4 13:08

whitefang 發表於 2014-3-4 11:59 static/image/common/back.gif
買條發燒USB線剪左佢自己焊返micro usb

都冇micro USB 頭可以DIY, 況且我亦冇咁好手勢。

muffy 發表於 2014-3-4 14:42

Hoyan 發表於 2014-3-4 13:08 static/image/common/back.gif
都冇micro USB 頭可以DIY, 況且我亦冇咁好手勢。

不如用住先原裝線先啦!!!
USB to Micro, 起碼有得聽
我自己用農夫挑戰者加adaptor

Hoyan 發表於 2014-3-4 14:50

muffy 發表於 2014-3-4 14:42 static/image/common/back.gif
不如用住先原裝線先啦!!!
USB to Micro, 起碼有得聽
我自己用農夫挑戰者加adaptor ...

你就好啦,我條WW Platium 重响度等緊adaptor{:6_140:}
我而家用Andriod 义機線{:6_201:}

muffy 發表於 2014-3-4 15:07

Hoyan 發表於 2014-3-4 14:50 static/image/common/back.gif
你就好啦,我條WW Platium 重响度等緊adaptor
我而家用Andriod 义機線...

你呢條都係好野黎~
不過我最後選擇左更自然既農夫
其實WW白金都好想買架

Hoyan 發表於 2014-3-4 15:18

muffy 發表於 2014-3-4 15:07 static/image/common/back.gif
你呢條都係好野黎~
不過我最後選擇左更自然既農夫
其實WW白金都好想買架 ...

農夫都係好野,佢都拿手係响USB下重現analogue味道,人氣和生命力(雖然抽像左,但身為用家嘅你應該會明)。
我揀WW白金,因為佢一步到頂,相對較平,而且唔使接地盒,冇咁煩。
頁: 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 [19] 20 21 22 23 24 25 26 27 28
查看完整版本: 2014 強勢開箱篇之一 - Chord Hugo

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。