jasone_ti 發表於 2013-10-4 13:27

Acanthus 發表於 2013-10-4 13:00 static/image/common/back.gif
講真一句, 師兄口口聲聲求同存異, 但一有人有相反意見, 就咬住唔放, 真有趣.

真心想交流~~~{:6_220:}

tommy852 發表於 2013-10-4 13:27

對於唔值一千蚊就真係誇張左啲
單單以ipod對比ma8
兩者既分別係好大
師兄有否考慮推唔推得起?
唔洗答我 師兄可以自己去印證:)

nofakeplease 發表於 2013-10-4 13:47

biid 發表於 2013-10-4 13:02 static/image/common/back.gif
師兄你將煲機睇成太玄學啦!
我講嘅唔係用咩特別煲機碟、pink noise、white noise果d,
只係簡簡單單比d ...

Biid兄,我覺得如果硬係要人去煲機先有資格對比耳機的話,加上你最尾個句,已經知道大家話題已完,再講都只會變對人唔對事。
雖然我好想討論落去,但都係算吧啦。
我就確確實實用耳仔收貨,唔知幾位未試過但就滿口偉論既大大,幾時動身,耳聽為實呢?

muffy 發表於 2013-10-4 13:53

Acanthus 發表於 2013-10-4 13:00 static/image/common/back.gif
講真一句, 師兄口口聲聲求同存異, 但一有人有相反意見, 就咬住唔放, 真有趣.

我又再次多謝你既回覆先
首先不如你唔好咁主觀同埋咁強攻擊性先
大家理性D討論啦, 咁樣做人開心D

其實不如簡單D, 你話1+2好唔得, 你當我想約你出黎毒你會好D (我經常咁做哈哈)
咁樣你會唔會無咁hard feeling?
因為我覺得我講緊既係產品, 音源, 而你比較有D偏離左...
其實我幾傲慢, 幾無知架, 所以真係多謝你既提醒哈哈
不過最搞笑就係同有無聽過MD機拉埋一齊講...(可能你覺得自己聽過MD機好巴閉...)
其實...MD機唔係我個年代既產品...無聽過又如何? (其實我有聽過架哈哈, MD俾MP3機取代既時候有D好鬼平既清貨價, 我買左部黎玩)

最後你有好多觀點都同我好唔同, 但如果我再逐個回覆, 咁樣只會越搞越刺激花生銷量
anyway我聽你口吻其實都唔係好想見面架啦
總之就各有各玩啦, 你喜歡出街用S3聽歌, 我喜歡帶一大堆野, 大家都相安無事

最最最後, 我估師兄你應該比我年長唔少, 不過有一樣就係唔好凡事咁執著啦...
好多野都可以放下同埋一笑致之...
咁樣做人開心好多
不如笑下啦, 有咩都當我唔著啦哈哈

extremist1102 發表於 2013-10-4 13:57

不如off topic啦 , 每人聽感喜好唔同 , 自己玩得開心咪得囉

muffy 發表於 2013-10-4 13:58

tommy852 發表於 2013-10-4 13:27 static/image/common/back.gif
對於唔值一千蚊就真係誇張左啲
單單以ipod對比ma8
兩者既分別係好大

師兄你講左我既心聲 {:6_183:}

tommy852 發表於 2013-10-4 13:59

end吧
我認為ching唔洗死抱持自己意見
聽下人地suggestion都係好事黎

biid 發表於 2013-10-4 14:05

nofakeplease 發表於 2013-10-4 13:47 static/image/common/back.gif
Biid兄,我覺得如果硬係要人去煲機先有資格對比耳機的話,加上你最尾個句,已經知道大家話題已完,再講都 ...

對比耳機係好嚴肅嘅事,
因為你係直接咁比較緊兩個製作團隊嘅心血同成果,
好似你咁草率地比較,係完全唔尊重製作團隊嘅行為。
如果你做一件野出黎,都想人地係適合情況下評論。
就算我唔中意某牌,亦唔會亂咁評論,
正如你所見,我由頭到尾都無質疑過luf-4,
只係對你用未煲好嘅asg-2作比較,身為asg-2用家,反映番你嘅比較嘅問題所在。

當然你可以話情況不容你去用煲好嘅耳機試,
但你著實無需要係文中拎第二隻耳機黎抬高自己果隻。

至於偉論我唔知你指邊位,我講嘅就只係hifi界基礎常識。
關於最尾個句,同佢d貨無關,我只係表示番點解大家會有咁反應,
始終一個有前科嘅牌子加上輕率有誤導性嘅比較,
正常人都有疑心吧?

hiyori 發表於 2013-10-4 14:13

其實小弟覺得呢個post有好多好有建設性既觀點,只係講到自己喜歡/ 不喜歡既產品時會肉緊左,76既討論氣氛係相當自由,有時講野激d都係一種表達方式,只要大家唔係人身攻擊,而係針對番產品就就無問題。

也許大家可以係其他人對你喜歡既產品有唔同既意見既時候,可以理解下佢點解咁諗,其實通常一樣野有人愛到死,都會有人同樣地好唔鐘意到爆,都不過咁先有咁多唔同既機玩嘛,和而不同係唔易,面對「愛姬」被批評而保持氣量,同表達不過係「情人眼裡出西施」而不失幽默,都係值得思考既事,所以大家多d交流同理解,出下火…花,其實唔係一件壞事架。

我期待緊muffy兄同acanthus兄既世紀之約,小弟都好希望出席呢 :)

chilscaa 發表於 2013-10-4 14:15

終於都睇完, 都幾精彩.{:6_210:}

師兄有POINT, "就是師兄你根本沒資格去左右我去衡量1+2的價值" 這句說得好.{:6_237:}

自問呢排自己都聽左唔少耳機
ASG2, 846, 334 1+2, IE800 等. 唯獨無試過LEAR

無疑ASG2 低音下潛不是最深(最細BASS一格), IE800 與最細BASS的ASG2 相比, 淨講低音我覺得IE800比佢好, 但當你調1至2格BASS後, 成件事會唔同曬. 雖然我無考究過個圈幾大同低音的量及深有無直接關係, 但係自己覺得15MM的動圈確係有所幫助的. 如果調2格BASS都覺得 "量不足亦不夠深的話", 那小弟木耳了{:8_386:}
而且ASG2的音場的確係相當闊. 人聲處於一個合理的位置, 分析力好, 推得開的話會係一隻相當好的耳機.唯一不足的是稍暗

主角出場了, 1+2, 我聽過不下3次了, 前端及AMP不敢說了, 901, MA8, KOBO 385 都係渣渣{:8_399:}
先講音場確係我聽過的IEM中的表表者, 相當闊,有氣勢.
另聲底係十分通透, 干淨, 還原力十分高.
人聲沒有味精, 唔好諗住要同334 的溫柔聲比
而BASS 係佢另一個賣點, 不是IE800 那種SUB-BASS,量亦不如,但那種高分析, 高還原. 下潛亦夠的BASS 我自己就聽得好滿意.
整體結像力亦相當高, 圈鐵的連接上木耳的我聽不出有很大問題, 木眼的我更沒看到1+2沒針對動圈mounting的改良, 圈鐵間的damping只有一層綿, 而housing 只是像公模耳機般的問題
結論係整體比334及ASG2更好
OK...講咁多, 究竟值幾錢??{:1_332:}   $1000, $10000??
我而家無入1+2, 因為太貴, 所以我覺得$10000, 唔值{:9_435:} , 點都係一隻耳機者, 入左比老婆{:8_366:} 仲要換線, 線就唔講咁多了, 耳聽為實. 黃金點都有佢既價值

$1000 又如何呢, 那木耳就會毫不考慮地掃貨, 有幾多掃幾多..然後益朋友, 因為佢地唔係用901, MA8, 385 等, 會推得好D{:8_368:}
二手有$7000 新淨的話又可以考慮了. OR直接D如果LEAR $5K 有我認為這樣質素的話, 好了. 今晚訓得著了
所以我點都唔會用$10000 去買1+2{:6_209:}

這是我結合咁多隻耳機聽感及行量價錢後的"價值"觀.

價值對於每個人黎講都不同, $1000 可以好大亦可以好細
所以 "就是師兄你根本沒資格去左右我去衡量1+2的價值" 這句說得好.
最後: 木耳(本人)的說話, 不聽也罷
頁: 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 13 14 15 16
查看完整版本: 勁耐冇上去,去完又跌錢。。。

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。