Acanthus 發表於 2013-10-4 09:46

muffy 發表於 2013-10-4 09:19 static/image/common/back.gif
師兄你吹得好勁wor....
重要好過1+2唔少....

師兄言重啦, 講金耳邊及師兄你呢{:9_421:}

其實我從來都未覺1+2係一隻合格的耳機, 聲音連貫性fail, 動圈和動鐵各自為政, 而housing沒下苦工, 手工欠佳卻賣價10k

我話LEAR隻野好過1+2唔少, 係因為我從未覺1+2值超過1k港紙

guppyguppyguppy 發表於 2013-10-4 09:47

Acanthus 發表於 2013-10-4 09:46 static/image/common/back.gif
師兄言重啦, 講金耳邊及師兄你呢

其實我從來都未覺1+2係一隻合格的耳機, 聲音連貫性fail, 動 ...

師兄用咩PLAYER?

muffy 發表於 2013-10-4 09:53

Acanthus 發表於 2013-10-4 09:46 static/image/common/back.gif

其實我從來都未覺1+2係一隻合格的耳機, 聲音連貫性fail, 動 ...

做為1+2既用家, 坦白講真係好想進一步了解一下你呢番言論
小弟玩過既耳機唔少, 自問口味唔算話好特別, 身邊亦都有唔少定期聚會既朋友
聽過我對1+2既人唔少, 有人喜歡有人覺得SS唔適合自己
但好似你咁踩到連$1000都唔值既真係從未遇過
想問下師兄用咩前端去聽1+2? 真係好有興趣知道

guppyguppyguppy 發表於 2013-10-4 09:53

guppyguppyguppy 發表於 2013-10-4 09:47 static/image/common/back.gif
師兄用咩PLAYER?

如來是ipod 5 gen, samsung s3, eh1, d335, nakam
完全明白了~

師兄, 有時間出去DMA, 用MA8, 901推下1+2
不過DMA好似無1+2賣
{:6_141:}

PCMM1 發表於 2013-10-4 09:57

連貫性這個問題
ASG2都有
在新開未煲或煲機的頭1-200小時
ASG2的動鐵和動圈
也有這個高低頻連接不夠連貫的問題
但只要工作到一定時間
ASG2的高低頻連貫性就愈來愈好了
{:6_237:}

師兄你這個也是先前biid兄所說的問題
很多店舖只放了全新的demo給人試
雖然這個做法是很讚
但絕大部份的耳機耳筒也需要run in時間
才可以進入最佳狀態
因未進行run in
而令很多人miss了很多本來體質良好的產品
特別是圈加鐵的耳機
未run in真的是一團糟
圈和鐵各自為政
但run in後就變了另一個世界
不過也沒有辦法
店舖有demo提供試音已經很好了
還要求幫忙run in
簡直是痴心妄想
只可以用第一身聽感去感受耳機
所以很多時人人的聽感不同了
{:6_216:}

唯有等(毒... KEKE)友人們買了
run in後再約試聽吧
那時可以慢慢地進行試聽都未遲
{:6_235:}

muffy 發表於 2013-10-4 09:59

ipod 5 gen, samsung s3, eh1, d335, nakam.............

得啦我無野好講...
我地既起點同終點都唔同, 亦都身處唔同星球...
1+2我之前講過, 係一對非常反映前端既耳機, 你俾好既野佢, 佢會出番好野俾你...
你俾差既野佢...佢可能會將缺點放大
唔forgive呢個都算係其中一個缺點...

Acanthus 發表於 2013-10-4 10:09

muffy 發表於 2013-10-4 09:59 static/image/common/back.gif
ipod 5 gen, samsung s3, eh1, d335, nakam.............

得啦我無野好講...

原來SONY EH1係師兄眼中都係一個敗筆的前端 (shocked)

請問師兄覺得有什麼高質量的前端可以推好1+2, 等小弟學下野{:9_404:}

Matt.P 發表於 2013-10-4 10:13

muffy 發表於 2013-10-4 09:59 static/image/common/back.gif

得啦我無野好講...

唔知係dx50 既表現會係如何?
(Post76 Android 手機版送出)

PCMM1 發表於 2013-10-4 10:18

得啦我無野好講...

器材線材
其實除了竹門對竹門
木門對木門之外
有時也要講求MARRIAGE
配搭也是一門藝術
{:6_211:}

單獨地聽完後
感覺上加起來好像不太合襯的器材
但一配搭起來可能會非常匹配
這個真的要試過聽過才知道
{:6_237:}

就好像DX50加上Radius W22n雙動圈
竟是小弟暫時覺得最為匹配合襯的組合
(小弟手上耳塞耳筒不多... 可能會有更好出現在其他師兄上)
這個真的是除了個人口味
也要慢慢地試過配搭出來的呢
{:6_193:}

guppyguppyguppy 發表於 2013-10-4 10:22

jasone_tieh1邊可以同ak120/dx50比,你識乜勁!!!!!!!!.

呢個加分幾得意喎
{:8_389:}
頁: 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 10 11 12 13
查看完整版本: 勁耐冇上去,去完又跌錢。。。

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。