dpcs 發表於 2013-7-22 23:32

怎樣清潔氧化金銀線 (兆萬 假Mundorf 金銀線) + 真假線測試#56

今晚在兆萬1X樓買了幾呎 Mundorf 1mm 金銀線,
見他們係咁抺線, 我無為意他們做什麼, 以為幫銀線清潔,
最後俾咗啲有氧化嘅金銀線給我, 他們話有氧化就顯示係真銀.
我又戇居居, 完全無反應.{:6_198:}
下了樓,才知不妙, {:6_192:}
唯有去SSP買抺銀水(經高x介紹 紅色DeoxIT),
以為抺得甩就算數, 點不知, 回到家用DeoxIT抺極都抺不甩.
請問怎樣清潔氧化金銀線 (好黑嘅氧化漬)?? {:6_162:}

dpcs 發表於 2013-7-23 21:51

再買咗沉銀水法沉, 沉完都唔得, 啲黑色去到入心入肺, 唔甩.{:6_192:}
以後black list 兆萬1X樓. {:6_170:}

gikifk 發表於 2013-7-23 21:59

用抹手式的抹銀水得嗎?

Netmans 發表於 2013-7-23 22:00

FYI

清潔QED signature HDMI, it works!!BY rosssze

http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=79775

剛叫朋友從英國帶回2條QED signature HDMI,包裝漂亮但打開發現其中一條個接頭出現嚴重氧化,好彩之前買落deoxit,終於有用。清潔後回復8成,唔錯,其他Ching 可試。

http://post76.hk/data/attachment/forum/forumid_5/1107301509a74ec6219f5adec1.jpg

gikifk 發表於 2013-7-23 22:01

我見到我老虎的抹銀水抹完佢 D 銀手鐲................立立令{:6_143:}

dpcs 發表於 2013-7-23 22:07

Netmans 發表於 2013-7-23 22:00 static/image/common/back.gif
FYI

清潔QED signature HDMI, it works!!BY rosssze

昨晚去SSP就係你那支紅色的.
由於啲銀線黑到入心, 抺甩啲啲, 但都唔得.
咁搞法,用係洗銀水啲錢重貴過條線.
以為他們係信心嘅保正. 但唔係囉.

dpcs 發表於 2013-7-23 22:14

呢啲黑到入心, 掂搞都搞唔走.
最後懷疑黑色似係被火燒過, 多過氧化.....

gikifk 發表於 2013-7-23 23:04

是否成條都係銀 or 入面係銅出面包銀?

keke323 發表於 2013-7-23 23:07

dpcs 發表於 2013-7-23 22:14 static/image/common/back.gif
呢啲黑到入心, 掂搞都搞唔走.
最後懷疑黑色似係被火燒過, 多過氧化.....

真係好似比火燒過咁 {:6_131:}

dpcs 發表於 2013-7-24 00:12

gikifk 發表於 2013-7-23 23:04 static/image/common/back.gif
是否成條都係銀 or 入面係銅出面包銀?

我買的是 Mundorf 1mm 金銀線蕊 mixed 99% sliver / 1% Gold,
冧住香港只有他們賣正貨, 所以就去他們到買, 以為好嘢,
結果, 就得這樣子了....{:6_205:}
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8
查看完整版本: 怎樣清潔氧化金銀線 (兆萬 假Mundorf 金銀線) + 真假線測試#56

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。