設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[請教] 怎樣清潔氧化金銀線 (兆萬 假Mundorf 金銀線) + 真假線測試#56

星級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

今晚在兆萬1X樓買了幾呎 Mundorf 1mm 金銀線,
見他們係咁抺線, 我無為意他們做什麼, 以為幫銀線清潔,
最後俾咗啲有氧化嘅金銀線給我, 他們話有氧化就顯示係真銀.
我又戇居居, 完全無反應.
下了樓,才知不妙,
唯有去SSP買抺銀水(經高x介紹 紅色DeoxIT),
以為抺得甩就算數, 點不知, 回到家用DeoxIT抺極都抺不甩.
請問怎樣清潔氧化金銀線 (好黑嘅氧化漬)??
貧民影音組合
索尼 46HX850
Oppo 105D for Movie
菲利普9700 for CD
天龍 2313
KEF 3005se + atmosXT
Belkin Isolator 6 > ISOL-8 LC > 208-8

星級玩家

再買咗沉銀水法沉, 沉完都唔得, 啲黑色去到入心入肺, 唔甩.
以後black list 兆萬1X樓.
貧民影音組合
索尼 46HX850
天龍 2313
Belkin Isolator 6 > ISOL-8 LC > 208-8

1萬

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

用抹手式的抹銀水得嗎?

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

FYI

清潔QED signature HDMI, it works!!  BY rosssze

http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=79775

剛叫朋友從英國帶回2條QED signature HDMI,包裝漂亮但打開發現其中一條個接頭出現嚴重氧化,好彩之前買落deoxit,終於有用。清潔後回復8成,唔錯,其他Ching 可試。

1萬

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

我見到我老虎的抹銀水抹完佢 D 銀手鐲................立立令
Naim CD5xs
Naim 202/200  Hi cap
Onkyo Av 5010  Oppo 103
ProAc D20R    Sonus Faber Venere中置
Chartwell BBC LS3/5
Mirage OMD 5後置     REL T 7
Graham 3/5閒置

星級玩家

Netmans 發表於 2013-7-23 22:00
FYI

清潔QED signature HDMI, it works!!  BY rosssze

昨晚去SSP就係你那支紅色的.
由於啲銀線黑到入心, 抺甩啲啲, 但都唔得.
咁搞法,用係洗銀水啲錢重貴過條線.
以為他們係信心嘅保正. 但唔係囉.
貧民影音組合
索尼 46HX850
天龍 2313

星級玩家

呢啲黑到入心, 掂搞都搞唔走.
最後懷疑黑色似係被火燒過, 多過氧化.....
貧民影音組合
索尼 46HX850
天龍 2313

1萬

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

是否成條都係銀 or 入面係銅出面包銀?
Naim CD5xs
Naim 202/200  Hi cap
Onkyo Av 5010  Oppo 103
ProAc D20R    Sonus Faber Venere中置
Chartwell BBC LS3/5
Mirage OMD 5後置     REL T 7
Graham 3/5閒置

3萬

白鑽玩家

- KK-

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

dpcs 發表於 2013-7-23 22:14
呢啲黑到入心, 掂搞都搞唔走.
最後懷疑黑色似係被火燒過, 多過氧化.....

真係好似比火燒過咁
【苦盡甘來】

星級玩家

gikifk 發表於 2013-7-23 23:04
是否成條都係銀 or 入面係銅出面包銀?

我買的是 Mundorf 1mm 金銀線蕊 mixed 99% sliver / 1% Gold,
冧住香港只有他們賣正貨, 所以就去他們到買, 以為好嘢,
結果, 就得這樣子了....
貧民影音組合
索尼 46HX850
天龍 2313