dpcs 發表於 2013-7-25 17:15

kelvin2517 發表於 2013-7-25 14:11 static/image/common/back.gif
我都話之前你買個檔(非兆萬)既金銀線係假mundorf ^^

d 相影唔真d顏色,我都唔知邊條

你係銀達人都睇唔出。
我可以話你知
(非兆萬)的金銀線可以做到一樣色澤,軟硬到一樣,
我冧要用儀器去測那條係真。
話你知,三條之中,一有條係係兆萬買的。{:6_183:}

dpcs 發表於 2013-7-25 17:19

gikifk 發表於 2013-7-25 17:13 static/image/common/back.gif
下圖

上下圖只係俾分別有閃燈影和冇閃燈影。
三條金銀線 左 中 右,
其中一條係真嘅。

gikifk 發表於 2013-7-25 17:24

點估呀,就算比我拿住都好易估錯{:6_141:}

kmr 發表於 2013-7-25 23:43

邊可以話會黑就真銀架。。。
好明顯係呢間野冇好好KEEP 自己的線
而且用chemical 去搞,成條線芯,唔知有冇不良影響

好果浸完水都唔得,會不會係染左色?

間野係唔係“落雞舖”?

dpcs 發表於 2013-7-31 20:43

還有下文.....{:6_200:}

dpcs 發表於 2013-7-31 22:44

Mundorf 1mm金銀線的 下文就係

(1) 當初係網上"ebxy" 買的金銀線約HK$28/呎
金銀線手感硬, 有回彈力, 但比銅軟.

(2) 其後去 "兆萬1X樓" 買的金銀線係HK$150/呎
但發了黑色的漬,抺不掉.
手感比 "ebxy"軟, 色澤不太同"ebxy”一樣, 線材冇太大回彈力

(3) 在這裏, 各Ching叫我換貨, 我就去了"兆萬1X樓"換回金銀線
但這次的金銀線手感,色澤, 回彈力竟然和"ebxy"HK$28/呎一樣

(4)又在外國著名散件網"hifico….tive"買金銀線約HK$110/呎
手感,色澤,回彈力 和當初在"兆萬1X樓"買的發了黑金銀線係一樣.

我的結論係
>>"ebxy"金銀線 同 "兆萬1X樓"已換的金銀線 一樣
>>"hifico….tive"的金銀線 同 "兆萬1X樓"發黑的金銀線 一樣

如果在"ebxy"賣的是真貨, HK$28/呎真係好平. 咁就唔使去"兆萬1X樓"用HK$150/呎 去買 "ebxy"的HK$28/呎 貨{:6_180:}
如果"ebxy"賣的係A貨, 咁"兆萬1X樓"換俾我的都係A貨啫.{:6_200:}

以上只是我本人的感想, 真真假假就由各Ching自行判斷{:6_165:}

calcal 發表於 2013-8-1 00:36

dpcs 發表於 2013-7-31 22:44 static/image/common/back.gif
Mundorf 1mm金銀線的 下文就係

(1) 當初係網上"ebxy" 買的金銀線約HK$28/呎

如果頭尾兩次換返黎的線材質感係有分別的話其實已經幾大問題! 唉!

9spl 發表於 2013-8-1 07:24

其實呢間嘢都鬼鬼哋,就算佢肯換,一開始佢都係有心隱瞞或呃你,而家啲質地仲有分別添,話佢無嘢都無人信。
(Post76 Android 手機版送出)

dpcs 發表於 2013-8-1 08:23

9spl 發表於 2013-8-1 07:24 static/image/common/back.gif
其實呢間嘢都鬼鬼哋,就算佢肯換,一開始佢都係有心隱瞞或呃你,而家啲質地仲有分別添,話佢無嘢都無人信。 ...

上網查過,Mundorf 的官方網,
hificollective 係Mundorf的sole distributor,
相信hificollective係真貨。
而Labkable 兆萬18樓賣的貨,不知從那裡來,Labkable 網冇講到.
而香港的獨家distributor係Lowther China.
當初以為Labkable賣的係100%真貨,但又唔係囉。
Labkable 還有其他用Mundorf線的自家製貨品(耳機線)在其他渠道賣,如星際商場,
不只在他們舖頭賣,
真係要小心,成品冇得check。{:6_199:}

dpcs 發表於 2013-8-1 08:46

以前都有去兆萬18樓買音響電子零件,
貪佢係正貨,貴啲都幫他們買,
經過呢次事件,好在發生得早,
唔係以後還矇成成繼續幫他們買貨。
現在都懷疑我舊有幫他們買的零件是否真貨。{:6_192:}
頁: 1 2 3 [4] 5 6 7 8
查看完整版本: 怎樣清潔氧化金銀線 (兆萬 假Mundorf 金銀線) + 真假線測試#56

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。