littlesweet 發表於 2013-4-24 23:27

勇者毛具~ 9700 開盒試用感想

其實, 是咁的, 之前一直用緊冇3d 的國慘機, 後來買了3d 電視, 就跟手買左 p 記的入門 3d player, 後來手痕, 唔小心上網必左s記既入門3d player, 計埋部 ps3, 呢兩年家中有4部終極入門級blu ray 機輪流當值.{:6_138:}

今年初開始, 想買個高階些少的 player, 可以睇 blu ray, 可以聽下 cd, 按play制會play碟, 按stop制又識停, 閒時又可以當家私咁, 唔係入門機唔好, 但我想清一清家中的幾部 player, 換成一部全天後24小時冬暖夏涼防虫防霉補肺益腎驅寒止咳超級霹靂毛滴乳宙盤………………………..{:6_122:}

考慮左數個寒暑, 不眠不休咁反覆思想, 最後, 決定了買這部一出扑直, 鑊氣超班的 9700……….. 請不要問我典解唔幫襯 oppo 103, 105, 典解唔幫襯 denon 3313, 典解唔幫襯 p 記 450, lx55, 典解唔幫襯惠康, 典解唔幫襯大家樂………. 因為真係純粹個人喜好及一顆勇敢的心.{:6_181:}

所以經過週圍格價後, 鎖定某舖開價比較平, 再加上我喜歡接近人地臨收工先衝入去, 問東問西, 再問價錢, 再問有冇得平d, 再瀨屎唔走, 加上有太太壓場, 終於, 用一個合埋價錢, 攞走隻鑊……………. 當然, 仲有3d 少年pi同柏加跟我走.{:1_262:}

好, 廢話講完, 以下是一個新手用後感, 不是測試包膠, 更沒有同級ab比較, 只有個人主觀感受及情感發洩, 不喜請勿插得太深………………………….{:6_236:}

開盒{:8_403:}
有1.5m hdmi, 電源線, remote, 保養卡, 仲有碟, 碟, 同埋碟

外型時尚, 不基得黎帶點穩重, 淑女得黎帶點君子{:1_344:}

好, 第一時間 set wifi, update firmware{:1_333:}

介面簡潔得黎帶點簡陋{:1_336:}

好, 我用的是818, 再加kef specker, 先試 3d 蝦死人{:8_364:}
試山洞果段, wa…… 真係得~ 顏色對比好好, 暗位夠光又清晰, 比起之前用入門機好上不少, detail 睇多左, 最正係好層次感實在, 不像過往般痴地

再試睇過毛數次的老變3死人臨樓果段, wa…… 好得, d 紙碎飄得好出, 3d 境深距離好好, 立體感提升不少, 金屬感強, 同埋一開聲, 音效已經唔同, d紙碎既”刮風” 聲, 同金屬既”啪啪”聲好翠, 包圍感重, 之前細微的聲音都清晰很多.{:8_383:}

輪到聽歌仔了, 由於我用的是國慘旦機, 聽的又是小品為主, 所以用了陳果的新碟先試第五首.{:8_378:}

一開聲~~~~~ oh~~~~~~~ 人聲好埋身, 口水聲都聽多左, 感覺好似同陳果濕吻完之後既口水仲痴住個口咁, 係~ 我係好重口味的.{:1_262:}

再試埋歌利亞的濕樂園同有呻吟, 確實聲音出了很多, 分析力唔錯, 樂器的沙鎚聲層次很好, 不過線條就冇想像中咁滑, 同埋欠些少溫柔.{:8_367:}

總結一下, 初步試用感想:
由於只用了很短時間, 未玩佢個雙hdmi, 未試光纖, 同軸, 好多setting未試,, 可能還未發掘到佢既優點同缺點.
如果筆直唔多, 又會買乳宙盤的, 又想測試自己的能耐, 呢部我絕對推介, 用料好, 價錢唔貴, 質數收貨有餘.
但如果本身有 cd player, 想 upgrade 藍光機的話, 就唔好買呢部, 因為相信仲有好多bug要收正, 如果只追求畫質聲效, 筆直又毛上限的話, 仲有很多選擇.
再加上佢果個見到都唔開胃的 remote, 真係極之反感, 又話旗艦機, 個制十足$199既 dvd 機, 設計果個要返學校重讀.{:8_391:}

我自己呢, 就滿意收貨, 希望玩倒兩至三年, 就叫有賺{:8_362:}

guly 發表於 2013-4-24 23:34

好詳盡嘅報告!! {:6_193:}

chanchung23 發表於 2013-4-24 23:43

只要唔壞
其實都唔錯

sealteam4 發表於 2013-4-24 23:44

Very nice report

corolladv 發表於 2013-4-24 23:52

師兄,非常喜歡你個 post, 終於有人賞識菲記。{:6_193:}

個人都幾鐘情菲記,重用緊 CD950 player 聽歌,不過已改。{:6_184:}

Samson2011 發表於 2013-4-24 23:57

ching how much

skywaychan 發表於 2013-4-24 23:58

歡迎來到9700大家庭

Tomotoshi 發表於 2013-4-25 00:06

Good report {:6_193:}

hoidik2002 發表於 2013-4-25 00:20

師兄,我都係今日入手,同樣用住單Hdmi main先,firmware已更生,不過發覺用Hdmi出吾到DTS同DD5.1, 幾條聲軌只出到HD DTS或 TRUE HD, 你有冇相同問題?如冇,請問師兄如何設定?

littlesweet 發表於 2013-4-25 00:24

hoidik2002 發表於 2013-4-25 00:20 static/image/common/back.gif
師兄,我都係今日入手,同樣用住單Hdmi main先,firmware已更生,不過發覺用Hdmi出吾到DTS同DD5.1, 幾條聲 ...

因為我只留意dts hd 同 true hd, 冇留意 dts 同 dd5.1

等我明晚試下, 睇下搵唔搵到答案.

剛才試左睇過十九幾次的3d 復仇者, 好正~~~~{:6_166:}
頁: [1] 2 3 4 5 6
查看完整版本: 勇者毛具~ 9700 開盒試用感想

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。