tennishk 發表於 2013-2-22 10:14

vcom 發表於 2013-2-22 09:04 static/image/common/back.gif
Ching,我部Yamaha A1020跟機有隻CD,裡面有多國文字的說明書,但中文就只有簡體字版本。 ...

唔該哂,都好過冇。

ricoy288 發表於 2013-2-22 10:29

恭喜晒, 而家可以慢慢甘享受啦...

sclendan 發表於 2013-2-22 10:47

ricoy288 發表於 2013-2-22 10:29 static/image/common/back.gif
恭喜晒, 而家可以慢慢甘享受啦...

多謝ricoy兄同另外幾位師兄! {:6_195:}

sclendan 發表於 2013-2-22 16:43

tennishk 發表於 2013-2-22 07:57 static/image/common/back.gif
唔該哂師兄,請問DSP是什麼?
有什麼不同?
同埋部機有冇中文說明書?

tennis兄, DSP係Y記賣點之一, 簡單d講係"場景模式", 幫你增強臨場感既, 中DSP毒既師兄唔開會唔過引, 但唔鐘意DSP既師兄又會覺得DSP太味精唔夠原汁原味, 事乎你口味.{:6_142:}

{:6_136:}我可以同你分享下, 但先講明, 我自己就鐘意DSP, 由玩465果陣已經中DSP毒, 所以我立場係主觀既, 師兄都係去通利走轉, 叫d通利老細開下關下俾你聽下分別. {:6_142:} 我平時睇戲果陣, 如果用Straight直出, 聽落已經不錯, 但我通常會用埋DSP揀"Standard", 對白立即凸出左, 兩邊前置同surround就立體晒! 包圍感明顯不同! 有時睇d科幻片, 可以揀"Si-Fi", 特技效果聲就會更出, 又或者睇有d記錄片, 講下太空/動物果d, 有時又patpat痕會揀下"spectacle", 會有d theather feel, 好似去左科學館睇咁...... {:6_174:} 如果睇下d音樂節目或concert, 就多數揀"Classical"果類DSP, Classical呢類效果好出好明顯, 一開就學我個fd話齋, 咪埋眼聽好似四幅場推開晒, 間屋大左, 當然呢d肯定有失真啦, 好似"食麵落辣椒醬"咁, 有得必有失, 好在乎你點睇何為得何為失.{:6_175:} 主要係回音, 但唔係咁簡單, 每個mode都唔同感覺, 有d音牆向橫拉闊, 有d好似Vienna Hall咁就向高空拉闊, 好好玩, 好過引! 我聽歌最好當然係pure direct, 但我又有時會揀"Chamber", 我會感受到360度空間同超高樓底感, 好虛幻, 當作back ground music座sofa睇下書, 好relax架!{:6_166:}

2020Y記中國大陸官網簡介 (DSP) : http://www.yamaha.com.cn/products/audio-visual/aduio-family/aventagedspz/20130115004.html

Y記台灣代理功學社所upload的Prime AV"新視聽雜誌211期報導"內容: http://www.khsaudio.com/upload/activity_attachment/62/YAMAHA%20RX-A2020-211.pdf

至於中文說明書, 上網找了一陣子也無法找到, 不過放心, 新機盒內會有隻CD有齊中英說明書的. 看過76有師兄話唔見左, Mr. Yamaha都好幫手叫果位師兄帶USB手指去通利幫佢download返. {:6_193:}

Y記就算以前玩465都好, 都要有d心機去set機既. plug & play玩法應該玩唔到好聲喇. 但其實隻隻牌子都要set機賀啦, 而且set機其實都唔難搞姐, 如果你視佢為樂趣既話..... {:6_195:}

ropresident 發表於 2013-2-22 16:51

sclendan 發表於 2013-2-22 16:43 static/image/common/back.gif
tennis兄, DSP係Y記賣點之一, 簡單d講係"場景模式", 幫你增強臨場感既, 中DSP毒既師兄唔開會唔過引, 但唔 ...

小弟好喜歡師兄既分享, 夠哂詳細同清晰講解y記特點{:6_127:}

sclendan 發表於 2013-2-22 17:08

ropresident 發表於 2013-2-22 16:51 static/image/common/back.gif
小弟好喜歡師兄既分享, 夠哂詳細同清晰講解y記特點

多謝師兄加分! 小弟不敢當, 笑死人咩! 亂嗡一通就真..... {:6_136:}

ropresident 發表於 2013-2-22 17:37

sclendan 發表於 2013-2-22 17:08 static/image/common/back.gif
多謝師兄加分! 小弟不敢當, 笑死人咩! 亂嗡一通就真.....

師兄你太客氣了,就係師兄你親身感受過,唔需要理會其他人諗法咁寫返出黎先係最真實,最原原本本。
唔似雜誌果d明明好差既都寫到好正咁,令大家行錯路,又或者都唔知點比較市面上既產品

sylow777 發表於 2013-2-22 19:29

新春新玩具{:6_195:}{:6_196:}

tennishk 發表於 2013-2-22 21:28

sclendan 發表於 2013-2-22 16:43 static/image/common/back.gif
tennis兄, DSP係Y記賣點之一, 簡單d講係"場景模式", 幫你增強臨場感既, 中DSP毒既師兄唔開會唔過引, 但唔 ...

唔該哂師兄,我而家目標係yamaa 2020同pioneer 86.

sclendan 發表於 2013-2-23 00:11

tennishk 發表於 2013-2-22 21:28 static/image/common/back.gif
唔該哂師兄,我而家目標係yamaa 2020同pioneer 86.

師兄你口味都係向住同一方向, 我好明白你感受{:6_122:} , 因為我同你諗法類似, 如果我會轉會, 我都會揀P仔! Y記P記大方向好接近, 分別在於Y記就玩DSD包圍感, P記就著重音質, 定位同細緻度, 講聲其實我覺得P記d聲可以用靚黎形容, 我覺得靚過Y記添!{:6_193:}音質超清, detail超細緻! 5個channel既聲音定位超準. 咁正點解我又揀Y記呢? 首先, 我會覺得清得濟準得濟, 聽起上黎唔夠feel同唔夠自然, 因為真係太好聲喇{:6_134:} , 臨場感覺得唔夠Y記好, 其次係我用傑仕喇叭係粗野, 斷估可能發揮唔到d咁靚既效果, 反而粗聲d可能仲好, 斷估! {:6_175:} 第三, 口味上我會首撰包圍感, 包圍感做得好既音場可以將我圍住o係套戲入面咁, 佢做出黎既聲好似充滿左成個空間咁, 我會入戲好多, 演唱會同一道理. DSP仲可以調教, 想小辣中辣大辣都得!{:6_138:} 而且果陣玩465唔會因為係入門機而無料到, 一樣效果唔錯, 只係果陣佢DTS-HD-MA同TrueHD唔俾我用, 同埋衣家高model質素好d.

以上只係小弟跟fd學野再加上自己見解感受既愚見..... {:6_134:}

咁師兄咁講法即係唔再考慮O仔?不如分享下有乜唔夠候啦.{:6_142:} 如果問我, 我既答案係無feel. {:6_136:}
頁: 1 2 3 4 [5] 6 7
查看完整版本: 到我開箱了! Yamaha A2020 恨到了!

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。