zz9999 發表於 2009-11-15 01:35

唔係講笑, 真係仲激過睇金瓶梅
ewartuen 發表於 2009-11-14 20:57 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif
你咁講, 想睇O既衝動即係冇晒.... {:6_129:}

ewartuen 發表於 2009-11-15 01:56

126# zz9999

{:6_123:}

hohodog900 發表於 2009-11-15 01:56

我都係咁話.....但觀乎呢啲災難片始終有巿場,如意算盤響唔響就要睇套片嘅造化了。{:6_148:}

上到畫先講。
劉一舟 發表於 2009-11-14 13:51 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif
好以就上劃啦!

victor_wong 發表於 2009-11-15 08:59

呢套剛睇左, 直情係 明日之後 嘅續集!, 片長兩個半鐘, 頭四十五分鐘比較悶, 之後一浪接一浪, 去 WC 最好一早去晒, 呢套我相信都好難在大陸上映, 係人民形象問題嘛! 不過第日出 BD 必定要入, 因為真爆得好好好好勁! {:1_339:}

ewartuen 發表於 2009-11-15 09:29

129# victor_wong

我入場半個鐘就急到散場, 但都真係唔捨得走!

tomboy 發表於 2009-11-15 22:12

勁。。。正。!。!!!{:6_193:}

tatat288 發表於 2009-11-15 22:15

129# victor_wong

我入場半個鐘就急到散場, 但都真係唔捨得走!
ewartuen 發表於 2009-11-15 09:29 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif
我都係呀,成套戲兩個半鐘,好震撼,我開場冇耐就忍到完場,呢套戲睇完有好多人拍掌,blu-ray必買{:6_193:}

doubt 發表於 2009-11-16 00:16

呢套剛睇左, 直情係 明日之後 嘅續集!, 片長兩個半鐘, 頭四十五分鐘比較悶, 之後一浪接一浪, 去 WC 最好一早去晒, 呢套我相信都好難在大陸上映, 係人民形象問題嘛! 不過第日出 BD 必定要入, 因為真爆得好好好好勁! { ...
victor_wong 發表於 2009-11-15 08:59 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

大陸同美國,香港等一樣係同步上映,破開畫廳數目,而且據報話係無刪片,有內地同美國網友比較好似真係冇剪到野

horace_tsang 發表於 2009-11-16 00:37

{:1_333:}I've watched in cinema on Fri, the scene is amazing, lots of earth cracks, water floods and disasters, but the story is very weak indeed.

doubt 發表於 2009-11-16 00:54

呢套絕對係自己繼GI JOE後又一套Guilty Pleasures,不過作為popcorn flick係冇冷場娛樂性十足兼幾好睇,個flow唔錯,唔似暑假睇transformers 2咁坐立不安~

另外覺得其實同明日之後唔算好似,2012似Game片,好似打機咁個主角一關一關咁過關,有一關過唔到瓜柴套戲都唔洗玩落去,
幾surreal但又幾刺激,不過後悔睇得太多preview clip,成段地震show晒冇左新鮮感,同埋每段災難都可以長d,我預期地殼落水同海嘨場面會多d shot~

導演Roland同Michael Bay注定唔係James Cameron,Peter Jackson個皮,但偶爾都出到一d "Guilty Pleasures"movie,而且d popcorn又幾好味,其實就算Godzilla咁爛我都enjoy佢幾有娛樂性,但係上一部10000bc就真係爛到一個致極而且難似接受既地部(我對popcorn flick已經要求唔算大)...最經典對白:"我放你走,你唔好食我呀",好cult...

講返2012,有網友講左套戲"致敬"既災難電影總結:
you get the LA earthquake (EARTHQUAKE), the volcanic eruption (DANTE’S PEAK), the tidal wave hitting a ship (POSEIDON), White House getting destroyed (ID4), govt working on a secret plan (DEEP IMPACT), plane hitting a tower (AIRPORT 77), world climate changes (TOMORROW), tidal wave hits city (DEEP IMPACT/TOMORROW),
and a climax featuring an ark/ship hitting an iceberg (TITANIC).

我覺得仲有導演Roland處理plane急降之後群車亂飛一幕有d幽Michael Bay一默,同埋好似同一樣鍾意玩大佢既Michael Bay講:拿!你睇下我點樣摧毀地球,haha"...
事關其實Michael Bay本來都諗住拍2012(2012:The war of souls小說改編),但係要拍左transformers 2先,依家Roland個版本出左,我諗個project應該都會可能擱置~
頁: 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 [13] 14 15 16
查看完整版本: 2012

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。