DBBoy 發表於 2012-12-22 09:03

建议妳再听下onkyo,因为天龙听强节奏就可以,例如rock,电子。但如果听中文歌就冇安onkyo好。
妳去丰澤听下kef或者dali。

ericcch 發表於 2012-12-22 09:41

C姐聽歌,演唱會多, 不如試聽埋馬蘭士的AMP吖!! 至於配咩speaker要其他ching比意見你了!

天龍又真系未必啱你呢!

小仲 發表於 2012-12-22 10:32

chk119 發表於 2012-12-22 00:43 static/image/common/back.gif
唔好怪我, 我唔係唔禮貌, 只想實話實說, 你地成日話有好多選擇, 我都講左我咩都唔識, 乜牌字OK, 乜牌字出 ...

Sorry 師姐...

如果實實際際推介一套15K左右畢直

我會推Onkyo 616 + KEF 3005se 5.1 or Mirage MX 5.1

如果聽歌多擺Amp地方唔大可以試Marantz 1603

個款唔知岩唔岩你,聲就一定冇乜投訴

希望幫到你,因為點講都唔推介係大電器舖買AV野,除非一定要分期

LCPD 發表於 2012-12-22 10:40

小姐:睇下呢套o岩唔o岩你!{:6_210:}

1. Cambrige Audio mini Speaker
minx 10 x4 = 四隻衛星喇叭仔 $7xx x4
minx 20 x1 = 一隻衛星喇叭仔 $1xxx x1
相關連結:
http://www.cambridgeaudio.com/series.php?SID=94
http://www.ccav.hk/product/detail/product-id/1536

2. Subwoofer
x300 = 8吋超低音 $4xxx
相關連結:
http://www.vanns.com/shop/servlet/item/features/549301445

3. Amp Onkyo TX-NR 616 $ 4xxx
相關連結:
http://www.hk.onkyo.com/products/info?pro=TX-NR616

4. Blu-ray Player 約$1xxx
相關連結:
http://www.philips.com.hk/c/blu-ray-dvd/3000-series-divx-plus-hd-wifi-ready-bd-live-bdp3300k_98/prd/zh/

5.. 線材
喇叭線約 $1xxx
超低音線 x1 約 $3xx
HDMI線1.4a x2 約 $5xx

合共:約 $15xxx

購買地點:
- 1.2.3.5 旺角華x影音,銅鑼灣原x...
- 4 一般大型電器鋪有售,如: x澤,百老x....

入門價,對於有少少要求既用戶黎講算可以,
一定好過套裝機+5.1。
此組合好處是將來升級方便,喇叭唔會浪費,
就算唔升級,都有排玩,好型靚仔,討好,易入屋!

拿拿拿,小弟並唔係打手,只係純用家分享!{:6_182:}
http://i92.photobucket.com/albums/l38/gino_snakecrew/IMG_1664.jpg

donw 發表於 2012-12-22 11:07

其實聽cd多,我覺得不如出去試下2聲道先。因為如果喇叭擺岩位,你會發現av amp 聽cd係差好多好多。

以你既burget如果你已有player用黎買兩聲道amp+ speaker都可以聽下
maratz, creek

不過首先選左喇叭先,音色取決於喇叭比例可以放多d

que 發表於 2012-12-22 11:21

個人建議

AMP方面我都冇成日去試
唔敢比建議
因為我其實係玩兩聲道的

如果師姐鍾意聽歌
你可以考慮夠竟要買多聲道要有包圍感
定係兩聲道著重聽歌

如果你決定買多聲道
本人會建議你有三樣野要注意的

1. 買部有PRE OUT輸出既AV AMP
    日後可以加AMP聽歌
    唔少CHING 想兩樣玩哂
    但愛聽歌的日後都走左呢條路
    (即係講白D,係紅白線輸出,但就用AV AMP做音量控制,日後可以加兩聲道AMP 加強前置兩聲道能力)

2. 前置主聲道 (即係前方左右,最傳統果兩隻)
    要投放較多資源落去
    買隻好D的
    因為你聽CD 如果都係用番兩聲道功能的話
    前置聲道係好重要的

3. 如果唔識或信唔過SALES 就買番同牌子同系列的喇叭,但重低音例外
    因為就算同牌子唔同系列既喇叭
    好多時都唔同抗阻同埋聲底
    最少 建議你買前方三隻既喇叭係同牌子同系列

但最終講一句
如果你著重聽歌
唔要睇戲有包圍感

只要唱得好
其實玩兩聲道聽歌係兩個世界

ckw1 發表於 2012-12-22 11:40

LCPD 發表於 2012-12-22 10:40 static/image/common/back.gif
小姐:睇下呢套o岩唔o岩你!

1. Cambrige Audio mini Speaker

ching建議e個組合都唔錯,可以考慮,但我覺得喇叭比多小小用Minx20X3,Minx10X2會好d,
因樓主都中意聽埋歌,用minx20用2.1聽歌會比minx10好好多(因我以前試聽過).

藍光機可以考慮埋:Pioneer BDP-450.约1800左右.

ckw1 發表於 2012-12-22 11:59

如果樓主聽CD 同睇演唱會比較多,其實Marantz 1603都可以考慮.

LCPD 發表於 2012-12-22 13:30

ckw1 發表於 2012-12-22 11:40 static/image/common/back.gif
ching建議e個組合都唔錯,可以考慮,但我覺得喇叭比多小小用Minx20X3,Minx10X2會好d,
因樓主都中意聽埋歌, ...

Ching都講得O岩既,{:6_193:}
用minx20 聽歌會好D,
亦睇見師姐應該係有要求一族! {:6_134:}
所以在師姐個價位之內比佢參考。
如果聽歌,將來是但換對書架就OK晒啦! {:6_142:}

chk119 發表於 2012-12-22 15:51

首先多謝以上咁多位寶貴既意見, 我個人覺得很授用. 不過我再有補充, 我家其實之前係聽開 MrantX+ Cambrigx CD azur 740C , 只係喇叭又舊, Mrantx又壞左, 唔想煩買套平平地套裝藍光5.1 就算. 不過試聽左DENOX AVR-2113+Cabaxxe Eole 2 5.1 system之後, 就知原來我耳仔都係要食好野. 所以先加碼, 現在我想要既係, 聽CD 又得, 睇戲又有戲院感覺. (唔好意思係貪心D){:1_258:}
頁: 1 [2] 3 4 5 6 7 8 9
查看完整版本: 試聽套裝機後有改變, DENOX AVR-2113+Cabaxxe Eole 2 5.1 system

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。