ken10267 發表於 2012-11-27 21:43

YYSKY 發表於 2012-11-27 16:10 static/image/common/back.gif
投投不要做獨立電返電箱,簡單講係HiFi牆蘇插瀘波拖版再由拖版插拖蘇去投投,只不過條拖線要入牆,夠發燒 ...

應該唔會玩到咁發燒, 同埋咁樣會變左兜好遠

ken10267 發表於 2012-11-27 21:44

MingSir 發表於 2012-11-27 17:59 static/image/common/back.gif
YYSKY 師兄個建議可行o架, 不過在我家情況, 要拉廿幾三十呎兜個圈去番 projector(吊廳天花, 離後牆10呎), ...

應該都會咁做, 唔洗兜咁遠ma..

ken10267 發表於 2012-11-27 21:48

LCPD 發表於 2012-11-27 18:58 static/image/common/back.gif
睇晒d回覆,想問下樓主,
如果要用2~3萬玩投投,
點解唔將2~3萬買套靚音響玩下?

因為我己經想玩投投好多年, 今次有咁ge機會所以想玩投投先, 音響可以買左前置先, 後置可以遲d再買

ken10267 發表於 2012-11-27 21:49

chufelix 發表於 2012-11-27 19:47 static/image/common/back.gif
Grandview比OS便宜好多

Grandview 100吋電動幾錢到ar?

YYSKY 發表於 2012-11-27 22:30

MingSir 發表於 2012-11-27 17:59 static/image/common/back.gif
YYSKY 師兄個建議可行o架, 不過在我家情況, 要拉廿幾三十呎兜個圈去番 projector(吊廳天花, 離後牆10呎), ...

點解你地睇唔明我講緊乜㗎,我係話給投投啲電要經瀘波拖板呀,直返電箱,咁係電箱又加多個瀘波器被投投呀。
就算有錢咁加未必最靚電,因為comman點唔一齊會起電位差,即使好微都唔係最好。

YYSKY 發表於 2012-11-27 22:32

ken10267 發表於 2012-11-27 21:48 static/image/common/back.gif
因為我己經想玩投投好多年, 今次有咁ge機會所以想玩投投先, 音響可以買左前置先, 後置可以遲d再買 ...

x2 音響用舊料都叫做有得玩,投投唔買就無。

gikifk 發表於 2012-11-27 22:35

ken10267 發表於 2012-11-27 21:49 static/image/common/back.gif

香港行貨大約$6000...................大陸淘寶賣的和香港出口版是有分別的

YYSKY 發表於 2012-11-27 22:44

緊係唔兜圈喇,行最短最直,如果地台有工程,咁就由櫃後行地台直到梳化後挖掘條坑藏膠槽2x1寸,上牆頂被投投走HDMI線連頭及電源線,咁係最理想做法,因為HDMI線係無可能連頭入喉的,所以要做槽。

mantam121 發表於 2012-11-27 22:50

ken10267 發表於 2012-11-27 21:49 static/image/common/back.gif

Under 6K.

MingSir 發表於 2012-11-27 23:02

YYSKY 發表於 2012-11-27 22:30 static/image/common/back.gif
點解你地睇唔明我講緊乜㗎,我係話給投投啲電要經瀘波拖板呀,直返電箱,咁係電箱又加多個瀘波器被投投呀 ...

師兄,

點解你認為我睇唔明呢??{:6_141:}

我投投、BD player、AV amp 都係從同一個新加電箱各自拖一個獨立電源出來,亦無再接駁其他器材,即使仍有電位差,應該都唔會好嚴重,反而兜咁遠路程比較難處理, 所以選擇直出, 唔係在 ring circuit 加多個,我D求求其其,無乜要求,我覺得OK 喎!

{:6_244:} {:6_162:}
頁: 1 2 3 4 5 6 7 8 [9] 10 11 12
查看完整版本: 小弟新居裝修, 想玩投影機及5.1(加左個廳d圖)

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。