nicknick 發表於 2012-11-25 22:38

joelcan 發表於 2012-11-24 18:17 static/image/common/back.gif
昨晚無去威,收工即返屋企試野做功課,有條認證HDMI,當然試下佢視訊效果,可惜我無3DTV,所以我用落Magic...

有趣,joelcan師兄的結果與小弟的有點不同。

在我的情況,一換了這條「功課線」後,畫面有不錯的改善,立體感與濃度都提升了,有這不同的結果,可能表示我之前用的那條太差了;聲音方面還未感覺到很明顯的差異。

但有一個小問題出現了,就是我部oppo95 power on時,首先正常出現oppo字樣,過了數秒後突然閃了一下全畫面的綠色,出現綠色畫面的時間很短不到半秒,然後就正常啟動了,每次開機都是這樣。這個錄色的畫面以前沒出現,是甚麼原因呢?

joelcan 發表於 2012-11-25 22:45

nicknick 發表於 2012-11-25 22:38 static/image/common/back.gif

在我的情況,一換了這條「功課線」後,畫面有不錯的改善, ...

這個現象通常係視訊通電後都有出現,例如你由HDMI 1轉去HDMI 2,又或者關視訊時都會有這樣情況的!
我就見慣了,但ching首見就唔知點解,又唔知係咪我理解錯了!{:8_374:}

小瑟 發表於 2012-11-26 13:05

nicknick 發表於 2012-11-25 22:38 static/image/common/back.gif

在我的情況,一換了這條「功課線」後,畫面有不錯的改善, ...

VERY GOOD勒, JAMES就係希望大家可以做功課之餘, 出返D問題來問, 之後下次活動就可以囉出來討論勒!!!{:6_193:}

小瑟 發表於 2012-11-26 13:13

終於都有時間回下POST勒, 果晚真係超"支力", 亦都超慘, 玩到11點幾散場之後, 先記得原因未食飯, 我同九爺二個拖住勁"支力"既身軀, MTV回家時, 大家都明顯係冇咩力講野果隻, 真係要再三多謝九爺呢位好兄弟幫手, 老實講, 我都真係唔好意思, 攪到咁晏連飯都請唔到大家食....{:6_198:}

當然唔洗講WIL總同 KEN總二個更加係呢次活動既大功臣啦, WIL總攪週年既野已經忙爆, 仲要攪埋RUNDOWN, 活動前成個下午仲幫76做左個星中之星既專訪, 真係十萬個{:6_162:}{:6_162:}{:6_162:}{:6_162:}{:6_162:}{:6_162:}{:6_162:}{:6_162:}{:6_162:}{:6_162:}{:6_162:}

講返果晚個活動, 今次可以話係一個試金石, 因為之前都未試過攪呢類以學術性為主既 WORKSHOP, 真係唔知攪落大家覺得會唔會悶, 不過好彩, 睇到大家好留意二位高手講既時野表情, 都知道大家都應該係開心既. 但時間真係太迫, 下次我地會再度好小小D時間, 收集好雙方既意見, 係下個WORKSHOP內會開始討論一下實戰性既野勒.

mantam121 發表於 2012-11-26 16:42

引用大王果句"係下個WORKSHOP內會開始討論一下實戰性既野勒"{:6_193:}{:6_193:}{:6_193:}很期待{:6_212:}

JKC710 發表於 2012-11-26 17:54

其實JAMES俾我地既線有分兩個唔同既LEVEL GA, 大家有無上返個網址睇睇呢???

我果條1M係EVO系列既~

JKC710 發表於 2012-11-26 18:00

小瑟 發表於 2012-11-26 13:13 static/image/common/back.gif
終於都有時間回下POST勒, 果晚真係超"支力", 亦都超慘, 玩到11點幾散場之後, 先記得原因未食飯, 我同九爺二 ...

辛苦哂小瑟師兄同各位版主{:6_196:}

呢個WORKSHOP比起齋聽既SHOW更加過癮, 我條功課線暫時用落畫面對比鮮明, 不過聲音方面就平淡左少少, RUN-IN後再REPORT~

benjamin 發表於 2012-11-26 18:22

條線我而家run in 緊,現階段我只可以講。
換線,我會先攪電源線,speaker 線,最後先玩hdmi

nicknick 發表於 2012-11-27 08:18

JKC710 發表於 2012-11-26 17:54 static/image/common/back.gif
其實JAMES俾我地既線有分兩個唔同既LEVEL GA, 大家有無上返個網址睇睇呢???

我果條1M係EVO系列既~ ...

我條係PRO, "installer"系列,
我唔知其他人取的是甚麼線,所以唔知派左幾多款不同的線

JKC710 發表於 2012-11-27 09:18

nicknick 發表於 2012-11-27 08:18 static/image/common/back.gif
我條係PRO, "installer"系列,
我唔知其他人取的是甚麼線,所以唔知派左幾多款不同的線 ...

以我所見, 應該得兩隻, installer系列係圓線身, evo系列係扁線身, 話唔埋呢個都係俾我地既功課題目之一~
頁: 1 2 3 4 5 [6] 7 8
查看完整版本: 【會後討論】構建 "理想" 家庭影院 50 個不可能的任務

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。