ADA 發表於 2012-12-28 11:11

zoneaudio 發表於 2012-12-28 11:01 static/image/common/back.gif
音響好難玩架,顧得頭來腳又唔掂是終身戰鬥,
靚零件是有作用,但最終都要調聲先可以發揮,
仲有頭中尾配搭 ...

所以我鍾意參考日本音響的砌法和用料, 尤其事 Lux.

KING 發表於 2012-12-28 11:27

ADA 發表於 2012-12-28 11:08 static/image/common/back.gif
可以我太後生....我試過好多支大盾(AX&AU), 但都聽唔出有幾好, 總覺得唔夠德仔活躍D,
所以我的大盾已收埋 ...

咁我可能太老餅啦!

ADA 發表於 2012-12-28 11:40

KING 發表於 2012-12-28 11:27 static/image/common/back.gif
咁我可能太老餅啦!

{:1_260:}....

hon328 發表於 2012-12-28 12:18

ADA 發表於 2012-12-28 11:40 static/image/common/back.gif
....

師兄砌麼多胆前級,
請問師兄用什音買胆后級配胆前?
和有什麼簡單胆后線路介紹{:6_190:}

ADA 發表於 2012-12-28 12:39

膽後排緊隊...

No.1 VT-25 <--- 2013年頭完成
No.2 45 <--- 2013年中完成
No.3 2A3 <--- 2013年中完成(同2A3同時完成)
No.4 71A <--- 2013年尾完成
No.5 6L6GA <--- 2014年...{:1_260:}

線路都係日本仔大路果D.

hon328 發表於 2012-12-28 12:45

ADA 發表於 2012-12-28 12:39
膽後排緊隊...

No.1 VT-25

研究下先!謝謝!

zoneaudio 發表於 2012-12-28 13:02

hon328 發表於 2012-12-28 12:18 static/image/common/back.gif
師兄砌麼多胆前級,
請問師兄用什音買胆后級配胆前?
和有什麼簡單胆后線路介紹...

我就試下日本sun audio既2A3線路,不過得3w左右自己考慮,
之前砌個部300B個種霸氣是KT,EL,之類無法相提並論,
師兄有時間可以上來指正一下,
見師兄玩GG亦唔想撥冷水,線路板係易做不過我就唔中意,
所以audionote kit訂左都放棄,情願做第二個線路,
膽要搭棚,AC點燈絲,膽整流,線路可以簡單就簡單,前級一支管可以就一支....
合併,後級可以單管推動就單管

zoneaudio 發表於 2012-12-28 13:07

補充,大部分合併機都可以當後級用,將VOL用兩粒電阻代就ok,
例如:100kVOL,用兩粒47k

zoneaudio 發表於 2012-12-28 13:16

ADA 發表於 2012-12-28 12:39 static/image/common/back.gif
膽後排緊隊...

No.1 VT-25

師兄71A好似得0.5w左右不足1w呀,推什麼單元咁堅,暫時我唔夠膽整呀,須然喇叭有95db!!

ADA 發表於 2012-12-28 14:15

zoneaudio 發表於 2012-12-28 13:16 static/image/common/back.gif
師兄71A好似得0.5w左右不足1w呀,推什麼單元咁堅,暫時我唔夠膽整呀,須然喇叭有95db!! ...

之前在朋友家聽過, 地方不算大, 大約100尺, 推的喇叭是真 Proac 1SC, 雖然他部71A只有0.7W, 但聲音絕對不似0.7W,
直情好似15W純甲的音量.

我沒有他富有, 但我用來推仿 1SC應該無問題的.

頁: 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 [21] 22 23 24 25 26 27 28 29 30
查看完整版本: 晒晒你的膽物品

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。