schmike 發表於 2015-8-27 16:36

ADA 發表於 2015-8-27 09:46 static/image/common/back.gif
人買我買 copper wire.
用在內部接線.

邊到買到?我都想攪
(Post76 Android 手機版送出)

ADA 發表於 2015-8-27 17:11

schmike 發表於 2015-8-27 16:36 static/image/common/back.gif
邊到買到?我都想攪

我在日本 Daiso 店買的, 打稅後賣日圓108一包, 即係大約7蚊港幣一包, 我掃咗拾幾包. {:1_253:}

不過大陸 TB 直接買紫銅重平, 不過我就無信心買啦.

ADA 發表於 2015-9-3 08:25

已拆晒 re-used 零件...得緊新零件.

ADA 發表於 2015-9-7 10:45

笑話一則...
早前跟一網友傾開膽機的用料話題, 那網友開口埋口都話佢的零件同膽都是西電的,
我當時不加思考就話犀利犀利!!! 我問他效果如何呢? 他說不及老外的好!
我百思不解為何西電的東西不及老外? 西電不就是老外嗎? 心想他的西電必定是膺品!
我再問他他的零件來源...他說 : 全是貨真價實的西安電子!
真係畀佢吹到啤啤聲, 原來國內人口中的西電是西安電子!!!

ADA 發表於 2015-9-9 08:56

專登去ebay定購的 Valvo EZ80 終於到手了, 可惜粉字太容易甩, 所以畀的抺幾下就幾乎甩晒!!!

部 Music Angel M7 可以繼續開工.
DIY咗個支架畀佢.

bigarm 發表於 2015-9-12 13:53

50年代黃藍盒Siemens CCA灰屏, 被喻為最好聲(或第二好聲的)的ECC88/6DJ8膽

可參考:

http://hktubeaudio.homestead.com/files/6dj8.html

schmike 發表於 2015-9-12 15:53

bigarm 發表於 2015-9-12 13:53 static/image/common/back.gif
50年代黃藍盒Siemens CCA灰屏, 被喻為最好聲(或第二好聲的)的ECC88/6DJ8膽

可參考:

CCA係好
但係6DJ8呢類膽似石機聲
啱爽快既人

bigarm 發表於 2015-9-12 16:02

schmike 發表於 2015-9-12 15:53 static/image/common/back.gif
CCA係好
但係6DJ8呢類膽似石機聲
啱爽快既人

很同意師兄的說法! {:6_193:}
此膽非常高清, 細節一覧無遺, 如石機一樣, 所以很適合分析力較弱的膽機.
但如果膽機分析力已很好, 用這膽出來的聲音太清, 沒有什麼味道, 耳朵也不耐聽, 所以真要夾機.

pig1129 發表於 2015-9-19 14:23

近日喺淘宝入手呢對桂光4300B!暫時用黎比部膽前級用, 遲啲再有銀兩時再試吓第二啲牌子300B!

尋日測完讀數後試插用, 此膽力水好足, 但比Full Music 300B銀屏AB後稍為無咁甜, 希望煲好後又有一番新景像!

喺度要特別嗚謝樓主ADA師兄無私分享同教我買呢對膽, 原本初初諗住買貴族之聲, 但ADA師兄話呢對價錢同聲音都比貴族為性價比高!Thank You So Much!

pig1129 發表於 2015-9-19 14:30

{:8_388:} 呢對喺Ebay搵到既一對Vintage RCA 6SL7GT! 好慘, 運送途中死左一隻{:8_388:}
頁: 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 [151] 152 153 154 155 156 157 158 159 160
查看完整版本: 晒晒你的膽物品

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。