siuping 發表於 2012-10-25 01:21

後級 relay 唔著

好辛苦響床下底抬部幾年都無開既膽石合併出黎玩下,點知 power on 後粒relay 無"的"一聲,見到 power supply 果幾粒大 cap (10000uF 63V) 頂有少少疑似變形,想自己換但無乜信心一定係佢問題(用錶度過有落廿幾Volt 儲左響度) 唔知出面邊度可以有好地方整呢…{:6_147:}

fuman0123 發表於 2012-10-25 11:16

http://www.yp.com.hk/26370064/220247/ch?deviceDetection=N試下呢間{:1_345:}

siuping 發表於 2012-10-25 11:49

fuman0123 發表於 2012-10-25 11:16 static/image/common/back.gif
http://www.yp.com.hk/26370064/220247/ch?deviceDetection=N試下呢間

唔該 ching {:6_162:}
間鋪名好熟,雖然都幾遠,好采升旗六都肯開全日~{:6_143:}

billymud 發表於 2012-10-25 12:00

幾粒大 cap (10000uF 63V) 頂有少少大肚,就一定要更換新的了! 否則爆肚仲大劑.
大肚多因超壓 over-voltage, 要查找不足才算澈底根治.

siuping 發表於 2012-10-25 12:15

billymud 發表於 2012-10-25 12:00 static/image/common/back.gif
幾粒大 cap (10000uF 63V) 頂有少少大肚,就一定要更換新的了! 否則爆肚仲大劑.
大肚多因超壓 over-voltage ...

佢又唔算係大肚,只係個頂層薄膠紙有少少谷起,同埋有一粒頂側有少少變形,唔似谷出黎,似係被撞到… {:6_136:} (當然我無撞過)

billymud 發表於 2012-10-25 12:42

siuping 發表於 2012-10-25 12:15 static/image/common/back.gif
佢又唔算係大肚,只係個頂層薄膠紙有少少谷起,同埋有一粒頂側有少少變形,唔似谷出黎,似係被撞到… {:6 ...

用錶度過有落廿幾Volt 儲左響度係正常,keep 到電幾年, 表示粒電容冇漏電---好正 !
薄膠紙有少少谷起,可能只是生產時heat sink 唔夠好姐, 冇所謂.
如果你冇撞過, 冇不正常熱過, 莫須要換佢喎. relay 唔 "的" 一聲, 你著住電5分中, 可能charge stable 返, 又ok呢? ( may be it was intentionally designed with a longer time delay to cope with the High Volt presence in your Tube-Xtor amp vor~)      And,....check下推動relay果part transistor 有冇功能先拎出去整囉.

maner394 發表於 2012-10-25 13:10

電容越大粒越容易換

siuping 發表於 2012-10-25 13:31

billymud 發表於 2012-10-25 12:42 static/image/common/back.gif
用錶度過有落廿幾Volt 儲左響度係正常,keep 到電幾年, 表示粒電容冇漏電---好正 !
薄膠紙有少少谷起, ...

sorry... 我講得快左,果廿幾 volt 電係我插過電制後試機唔著,再拔走電源之後度的,我原先無諗過會唔著所以無事先專登度…

siuping 發表於 2012-10-25 13:35

billymud 發表於 2012-10-25 12:42 static/image/common/back.gif
薄膠紙有少少谷起, ...

部機剛剛擺番床底兩日,好…我今晚再試下等耐少少睇下會唔會好采著番… {:6_147:}

siuping 發表於 2012-10-25 13:38

maner394 發表於 2012-10-25 13:10 static/image/common/back.gif
電容越大粒越容易換

理論上係,不過粒 cap 大,d 腳都粗硬d,d錫都難吸d,仲要隻腳係屈成L 銲實底板… {:6_136:}
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 後級 relay 唔著

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。