billymud 發表於 2012-10-25 13:58

siuping 發表於 2012-10-25 13:38 static/image/common/back.gif
理論上係,不過粒 cap 大,d 腳都粗硬d,d錫都難吸d,仲要隻腳係屈成L 銲實底板…   ...

cap 大腳粗硬,d錫都未必難吸,要用大火數(e.g. 60watts)辣雞+ flux+索錫線, 清錫後再平反D屈腳, 掂 ! {:6_190:}

siuping 發表於 2012-10-25 14:08

billymud 發表於 2012-10-25 13:58 static/image/common/back.gif
cap 大腳粗硬,d錫都未必難吸,要用大火數(e.g. 60watts)辣雞+ flux+索錫線, 清錫後再平反D屈腳, 掂 ! { ...

呢度 d ching 果然係 DIY 高手 {:6_122:}

billymud 發表於 2012-10-25 14:22

siuping 發表於 2012-10-25 14:08 static/image/common/back.gif
呢度 d ching 果然係 DIY 高手

手板眼見功fool黎姐. 撗掂你都未榷實邊度有problem, 若師兄唔齊架生, 我借齊野比你試下過DIY引, 換E-cap喇 {:6_190:}

siuping 發表於 2012-10-25 14:43

billymud 發表於 2012-10-25 14:22 static/image/common/back.gif
手板眼見功fool黎姐. 撗掂你都未榷實邊度有problem, 若師兄唔齊架生, 我借齊野比你試下過DIY引, 換E-cap ...

我其實有架撐的,不過係驚攪一大輪結果得個桔{:6_198:}

billymud 發表於 2012-10-25 14:48

siuping 發表於 2012-10-25 14:43 static/image/common/back.gif
我其實有架撐的,不過係驚攪一大輪結果得個桔

師兄唔 enjoy 個過程, 只追求end result 果陣快感 ?.... ....咁即係 "比錢娜娜林搞掂" .....{:1_262:}   

siuping 發表於 2012-10-25 15:13

billymud 發表於 2012-10-25 14:48 static/image/common/back.gif
師兄唔 enjoy 個過程, 只追求end result 果陣快感 ?.... ....咁即係 "比錢娜娜林搞掂" .....    ...

end result 既快感唔係得一陣的,係長久的啦{:6_136:}

maner394 發表於 2012-10-25 22:18

siuping 發表於 2012-10-25 13:38 static/image/common/back.gif
理論上係,不過粒 cap 大,d 腳都粗硬d,d錫都難吸d,仲要隻腳係屈成L 銲實底板…   ...

用吸錫網好 easy

http://img.pcstore.com.tw/~prod/M11696760_big.jpg?pimg=static&P=1344936816

siuping 發表於 2012-10-26 00:05

maner394 發表於 2012-10-25 22:18 static/image/common/back.gif
用吸錫網好 easy

未用過… 我得支吸錫泵{:6_136:}

billymud 發表於 2012-10-26 00:17

siuping 發表於 2012-10-26 00:05 static/image/common/back.gif
未用過… 我得支吸錫泵

索錫線(網)補吸錫泵之不足,索到光脫脫架!去鴨記華輝執返件喇。

maner394 發表於 2012-10-26 01:26

billymud 發表於 2012-10-26 00:17 static/image/common/back.gif
索錫線(網)補吸錫泵之不足,索到光脫脫架!去鴨記華輝執返件喇。

網真係好好用,反而唔識用泵
頁: 1 [2] 3 4
查看完整版本: 後級 relay 唔著

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。