siuping 發表於 2012-10-26 09:31

billymud 發表於 2012-10-26 00:17 static/image/common/back.gif
索錫線(網)補吸錫泵之不足,索到光脫脫架!去鴨記華輝執返件喇。

唔… 我估係用毛細管原理去索走d 錫,咁我下次去開就整番件先,thx ching! {:6_182:}

siuping 發表於 2012-10-26 09:43

maner394 發表於 2012-10-26 01:26 static/image/common/back.gif
網真係好好用,反而唔識用泵

支泵好耐歷史鳥… 好處係長用長有,最緊要記得放番生枝彈弓…

YYSKY 發表於 2012-10-26 12:49

唔關事架師兄,大水塘漲起表是佢老化了,裡面電解液固體化谷漲咗姐,只會有電流聲,
夠唔夠胆着住電度呀?度喇喇+-睇睇應該無DC的,有的話係喇叭保護器產生作用所以無的一聲啦,
拔起蘇頭,度吓啲電解質細電容,input端、旁路端呀,電路唔平衡有了電壓係喇叭端,這個病徵應該有六七成中。

YYSKY 發表於 2012-10-26 12:54

補充一點,度一度大水塘兩腳電壓,如果+ - 壓唔一樣,咁佢漏電太大令電路唔平衡。

siuping 發表於 2012-10-26 13:30

YYSKY 發表於 2012-10-26 12:49 static/image/common/back.gif
唔關事架師兄,大水塘漲起表是佢老化了,裡面電解液固體化谷漲咗姐,只會有電流聲,
夠唔夠胆着住電度呀? ...

Thanks ching,今晚我睇睇呢個問題… {:6_183:}

siuping 發表於 2012-10-26 13:35

YYSKY 發表於 2012-10-26 12:54 static/image/common/back.gif
補充一點,度一度大水塘兩腳電壓,如果+ - 壓唔一樣,咁佢漏電太大令電路唔平衡。 ...

你意思係比較每粒水塘?

billymud 發表於 2012-10-26 14:21

siuping 發表於 2012-10-26 13:35 static/image/common/back.gif
你意思係比較每粒水塘?

瞻前石後机, 後机係要 正負壓架 ( e.g. +35v , -35v 或是 +50v, -50v) , 你去度下兩組水塘既 output voltage 是否相等就即知; 然後才順藤摸瓜----逐隻瓜黎下, 唔好亂咁摸就冇意外發生的了!

siuping 發表於 2012-10-26 14:56

billymud 發表於 2012-10-26 14:21 static/image/common/back.gif
瞻前石後机, 後机係要 正負壓架 ( e.g. +35V, -25V) , 你去度下兩組水塘既 output voltage 是否相等就即 ...

我原來寫錯,部機正確應該係膽石 hybrid 的後級,唔知係唔係有分別?

YYSKY 發表於 2012-10-26 15:01

siuping 發表於 2012-10-26 13:35 static/image/common/back.gif
你意思係比較每粒水塘?

簡單講,一定係兩隻大水塘,度佢自身兩隻腳,例如A有10V,咁B一樣係10V,差1,2%無問題,差得多就係固障所在啦,
安全穩重,著住膠鞋,單手操作,個身隔離開個地,小心尤其是膽機部份。

billymud 發表於 2012-10-26 15:20

siuping 發表於 2012-10-26 14:56 static/image/common/back.gif
我原來寫錯,部機正確應該係膽石 hybrid 的後級,唔知係唔係有分別?

師兄, 你玩野呀?哈哈~~.......
.膽石 hybrid 的後級,當然有分別喇 !
咁係石輸出 抑或膽輸出先?我推測你係石輸出.....米勒, 你post 張相分享下先, 最好show埋底盆內撞!呵呵~~

p.s. 唔一定係兩隻大水塘,並聯幾隻也平常。安全穩重,除左著住膠鞋,最好學湯告老師"Mission Impossible" 咁倒吊個身隔離開個地, 雙手操作, 唔好店殼。
頁: 1 2 [3] 4
查看完整版本: 後級 relay 唔著

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。