設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: ykluk

[黑膠] 終於做咗超級戇膠膠 - TEAC TN-300 開箱文

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

ilavbnm 發表於 2015-2-2 14:40
哩set野應該唔啱我用...
我個盤無臂板...支臂係直接裝落個盤度...
要用哩set野...我 ...

唔緊要啦,最緊要聽得開心

1萬

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

patkwok 發表於 2015-2-2 14:42
唔緊要啦,最緊要聽得開心

依家個盤只係裝飾品(無用好耐)...
i=I
l=Love
a=Audio
v=Video
b=But
n=No
m=Money

黃金玩家

恭喜師兄!

其實呢部同 pioneer pl-30k 差幾多?

兩部好似都幾抵玩!

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

ilavbnm 發表於 2015-2-2 14:40
哩set野應該唔啱我用...
我個盤無臂板...支臂係直接裝落個盤度...
要用哩set野...我 ...

臂板意思係咪即係個板同臂完全分離可以分開買, 所以就可以加PAT兄話既Rega VTA adjuster去調教VTA~~?? {:9_419:}

咁支唱臂有個重鎚, 都可以調教支臂既高低架.....唔關事既咩 ?? {:9_419:}

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

blackcolor 發表於 2015-2-2 16:39
恭喜師兄!

其實呢部同 pioneer pl-30k 差幾多?

師兄真係唔好意思, 小弟入門雞過入門雞....都唔知個世界有咩盤, 只係見呢隻啱啱多人講又平平乜都包咪買嚟試......未試過其他盤......

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

平有平玩, 貴有貴玩, 無錢無得玩, 流口水中.
東施再如何裝扮效顰,也只是東施,不可能變成西施。

1萬

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

ykluk 發表於 2015-2-2 16:45
臂板意思係咪即係個板同臂完全分離可以分開買, 所以就可以加PAT兄話既Rega VTA adjuster去調教VTA~~?? {: ...

有d唱盤...安裝唱臂位置係另外有一塊板獨立只for裝唱臂用
有部分唱盤設計更係整個唱盤面板分左右兩塊板
一塊較大就安裝轉盤...較細果塊就安裝唱臂
以上兩種設計都係方便"換唱臂/使用多於一支唱臂"嘅人

情況就好似你支唱臂可以換唱頭殼一樣
你可以買更多唱頭殼...預先安裝唱頭於每一個唱頭殼上
每次可以直接殼連頭一齊換
不過...咁就最多可以解決唱頭Overhang問題
因為唱臂嘅設定...未必可以配合所有唱頭
但係整支唱臂連臂板一齊換...唱臂嘅所有設定都可以保留
當然...一定要預備定多一塊/多幾塊臂板啦

VTA高低問題...唔係指唱臂前/後端嘅高低
唱臂前/後端嘅高低...只係好似搖搖板咁一邊升一邊降

VTA所指嘅高低...係指成組唱臂嘅高低
並唔係單指前端(唱頭位置)/後端(臂鉈位置)嘅高低
意思即係成組唱臂可以升高/下降...

P.S...有d唱盤設計...可以同時安裝多支唱臂
即係一個唱盤可以同時安裝兩三支唱臂......

評分

參與人數 2威望 +30 金錢 +30 收起 理由
machihck + 10 + 10 用家心得
ykluk + 20 + 20 一定要加分

查看全部評分

i=I
l=Love
a=Audio
v=Video
b=But
n=No
m=Money

1萬

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

ykluk 發表於 2015-2-2 16:45
臂板意思係咪即係個板同臂完全分離可以分開買, 所以就可以加PAT兄話既Rega VTA adjuster去調教VTA~~?? {: ...

我試下用另一種講法...VTA所指係唱臂座部分可調高低
即係圖中哩一部分...成組升起/下降...咁講都應該啱啩...
i=I
l=Love
a=Audio
v=Video
b=But
n=No
m=Money

白鑽玩家

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
ykluk + 20 + 20 唔該晒CHING~~!!

查看全部評分

就欠一點點 但這一點點 卻很遠

3萬

白鑽玩家

ilavbnm 發表於 2015-2-2 18:00
有d唱盤...安裝唱臂位置係另外有一塊板獨立只for裝唱臂用
有部分唱盤設計更係整個唱盤面板分左右兩塊板
...

明白, 清楚, 正~~!!

係咪好似咁~~?? (借網上圖用)