設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: ykluk

[黑膠] 終於做咗超級戇膠膠 - TEAC TN-300 開箱文

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

ykluk 發表於 2015-2-2 11:58
佢哋玩既都唔會係入門嘢喇.....

都係想知多啲黑膠入門知識, 我去買呢個TEAC盤時, 乜都唔識,  ...

上次去朋友家中聽野影低佢個盤,我就唔知係咩級數,祇知係巧X貴!

祇回應不推介!
"別人笑我太瘋癲,我笑他人看不穿"

1萬

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

ykluk 發表於 2015-2-2 11:58
佢哋玩既都唔會係入門嘢喇.....

都係想知多啲黑膠入門知識, 我去買呢個TEAC盤時, 乜都唔識,  ...

其實最好唔用唱針水&唱片水
就咁用絨擦&靜玩擦...擦吓隻碟就好
唱片水只會越用越衰
隻碟太污穢...只有洗唱片
有洗碟機當然好...無的話...哩度都有啲C兄有分享點洗碟
唱針用唱針掃...掃左D塵就可以...講究D可以用清潔啫喱...

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
ykluk + 20 + 20 用家心得

查看全部評分

i=I
l=Love
a=Audio
v=Video
b=But
n=No
m=Money

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

ilavbnm 發表於 2015-2-2 12:17
其實最好唔用唱針水&唱片水
就咁用絨擦&靜玩擦...擦吓隻碟就好
唱片水只會越用越衰

"其實最好唔用唱針水&唱片水
就咁用絨擦&靜玩擦...擦吓隻碟就好"

又有靜電擦又有靜電鎗, 有無分別~~?? 點用?? {:9_419:}

"唱片水只會越用越衰"

點解?? {:9_419:}

"隻碟太污穢...只有洗唱片
有洗碟機當然好...無的話...哩度都有啲C兄有分享點洗碟"

洗唱片唔係又要用唱片水, 唔係唔好咩?? {:9_419:}
邊度都有啲C兄有分享點洗碟, 有無post?? {:9_419:}

"唱針用唱針掃...掃左D塵就可以...講究D可以用清潔啫喱..."

咩係清潔啫喱?? {:9_419:}

-------------------------------
你呢個回post就真係好喇~~!! {:9_426:}

1萬

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

ykluk 發表於 2015-2-2 11:34
死佬, 我開個post唔係比你騎, 而係分享呀~~~!!!

唔好咋形啦...{:9_436:}
最多我貼幾張...我個封塵超過10年嘅爛鬼唱盤相比你睇啦...

玻璃轉盤

傳聞話係羊毛做嘅唱片墊(其實我都唔知係咩毛做嘅)

唱臂由一粒大絲母鎖實...無得教VTA
唱頭線&唱臂線由唱臂直出RCA(無地線)

設備簡陋...可供調教又少...樣又殘...不過都叫做膠膠盤一個啦...

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
ykluk + 20 + 20 精彩報告

查看全部評分

i=I
l=Love
a=Audio
v=Video
b=But
n=No
m=Money

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

ilavbnm 發表於 2015-2-2 12:40
唔好咋形啦...
最多我貼幾張...我個封塵超過10年嘅爛鬼唱盤相比你睇啦...

都係唔明咩係VTA.......

1萬

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

ykluk 發表於 2015-2-2 12:37
"其實最好唔用唱針水&唱片水
就咁用絨擦&靜玩擦...擦吓隻碟就好"

唔使用靜電槍/靜電風扇
唔係話無用...只不過隻碟夠乾淨就已經好好
想好D...靜電擦可以選一D有地線連接就OK

唱片水/唱針水...化學野...有破壞無建設
唱針啫喱...係細細盒...可以放喺唱針下面
清潔唱針果陣...輕輕落針點吓就可以
千祈唔好成支唱針隊落去...亦唔建議常用...

洗唱片嘅唱片水...同噴灑式唱片水唔同
不過...洗唱片就最好有吸嗦式洗碟機(效果比較乾爽)

玩膠膠可以好簡單...6-70年代D人無咁多設備咪又係咁玩
只不過...依家年代唔同...大家就覺得膠膠麻煩
跟住又唔知點解膠膠又變左高級象徵

其實玩具係比人玩...唔係玩具玩人
平常心一D啦...CAS / CD / 膠膠...都係要嚟聽歌啫...

評分

參與人數 2威望 +30 金錢 +30 收起 理由
小寶老豆 + 10 + 10 一定要加分
ykluk + 20 + 20 用家心得

查看全部評分

i=I
l=Love
a=Audio
v=Video
b=But
n=No
m=Money

1萬

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

ykluk 發表於 2015-2-2 13:04
都係唔明咩係VTA.......

VTA...係指唱針同唱片坑紋嘅垂直角度
即係唱針與唱片坑紋成直角時就係最佳角度
但係唔同唱片有唔同厚度
唱頭高度亦會有輕微差別
所以唱針未必可與唱片坑紋成直角
不過哩樣野通常唔喺教唱頭
而係要教支唱臂高低嚟達成

簡單D講
問個唱盤/唱臂有無得教VTA
即係=問支唱臂有無得教高低(整支唱臂升降)...

評分

參與人數 4威望 +50 金錢 +50 收起 理由
leo25 + 10 + 10
小寶老豆 + 10 + 10 一定要加分
patkwok + 10 + 10 絕對認同
ykluk + 20 + 20 終於明白喇~~!!

查看全部評分

i=I
l=Love
a=Audio
v=Video
b=But
n=No
m=Money

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

我既人生第二個升盤都係TEAC,當年係套裝機咁買番黎,有齊收音機,雙卡式帶!

到出左CD既時候就剩低個盤……
Gundam Theatre (3.5th Generation Home Entertainment System)
TV: Sony KD-65X9500G / KD-65S9000B, Pre-Amp: Oppo HA-1, Amp: Pioneer SC-LX901
4K Player: UDP-LX800 Music Server: Soundgenic HDL-RA2HF
Speaker: JBL(Array 1000, LS-Center, Control-X) + Mirage(Omni 150)
Power Cord: Sound From Heaven Energy II Power Cord, MS Power Cord (Oppo Edition), DC Power: EAhibrid PureDC-B1

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

ilavbnm 發表於 2015-2-2 12:40
唔好咋形啦...

http://www.michell-engineering.co.uk/tonearms/new-rega-3-point-vta-adjuster/

Rega VTA adjuster

1萬

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

patkwok 發表於 2015-2-2 14:02
http://www.michell-engineering.c ... point-vta-adjuster/

Rega VTA adjuster

哩set野應該唔啱我用...
我個盤無臂板...支臂係直接裝落個盤度...
要用哩set野...我可能要換埋個盤...
而且我個盤(支臂)咁舊...咩型號都唔記得囉...唔知是否通用...

i=I
l=Love
a=Audio
v=Video
b=But
n=No
m=Money