設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: boelvin

[CAS音響] Squeezebox Touch 代用品 - Raspberry Pi + Picoplayer

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

boelvin 發表於 2013-8-8 10:38
我都唔肯定你點解會出現咁嘅情況, 尤其係CONTROLLER呢部份肯定係無嘢要SET.

不如你先唔好用NOTE個CONTRO ...

哎呀!乜要set個LMS server?另外要用一部電腦set? 我以為插個裝左歌嘅hdd直接落部raspberry,然後控制個picoplayer就搵到啲歌播潻

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

wayluk 發表於 2013-8-8 16:44
哎呀!乜要set個LMS server?另外要用一部電腦set? 我以為插個裝左歌嘅hdd直接落部raspberry,然後控制個 ...

係呀,一玩LINUX就唔易。
你可以裝LMS在同一隻Raspberry Pi 上:
http://allthingspi.webspace.virginmedia.com/lms.php

專業玩家

wayluk 發表於 2013-8-8 16:44
哎呀!乜要set個LMS server?另外要用一部電腦set? 我以為插個裝左歌嘅hdd直接落部raspberry,然後控制個 ...

唉呀, 唔好意思, 誤導左你添.

因為佢係Squeezebox Touch 代用品, 所以必須要有個LMS. 你而家有二個選擇:

1. 響PC/MAC/NAS/另一塊Raspberry Pi 裝番個LMS

2. 用另外一個版本. Squeezeplug, 佢就真係可以SERVER + PLAYER 二合一, 插個HD就播到.

http://squeezeplug.de

佢裡面有埋VIDEO教程教你點裝, 跟住做就得. (不過呢個軟件同我個DAC唔夾)

專業玩家

kenneth_obee 發表於 2013-8-8 16:52
係呀,一玩LINUX就唔易。
你可以裝LMS在同一隻Raspberry Pi 上:
http://allthingspi.webspace.v ...

其實個PI + Picoplayer方案算做好易玩, 加上LMS係全GUI, 算好好啦.

另外, 你個方法用唔到落個Picoplayer度, 佢係用Tiny Core Linux, 連 "apt-get"都冇, 又好似係READ-ONLY.

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

boelvin 發表於 2013-8-8 17:37
其實個PI + Picoplayer方案算做好易玩, 加上LMS係全GUI, 算好好啦.

另外, 你個方法用唔到落個Picoplayer ...

咁我唔識攪啦

星級玩家

picoreplayer好似係ram play,boot完可以拔左張sdcard

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

我終於setup好左,有聲出
不過問題來喇,播出黎既聲好似黑膠炒豆咁,

請問我應該點好?

仲有係個output sound level好細聲,應該要點set呢?

唔該大家

Source: Snology DS207+ 行LMS (applelosses file format)
行wifi 經TP-link router 去rasberry pi (用緊wifi dongle)
再去Audio-gd DAC

星級玩家

patkwok 發表於 2013-8-9 22:42

好大機會唔support,版本是什麼,最新1.06_?

補充唔好用wifi試下,good luck

專業玩家

patkwok 發表於 2013-8-9 22:42

同我一樣, 起初都係炒豆聲. 因為你都係用AUDIO-GD第二代USB, 即TE8802. 最直接的方法係用"WILLEM1"呢個版本. 一定得

https://code.google.com/p/picoreplayer/downloads/list

另一個方法係試下呢個人地的設定方法. 但我未試過

http://www.head-fi.org/t/674236/squeezebox-touch-replacement-raspberry-pi-picoplayer#post_9678115

SOUND LEVEL可以響LMS度調校, 你登入你個NAS地址:9000 (e.g. http://192.168.1.200:9000), 我估你應該去過, 如果唔係入唔到歌. 右上角校大細聲.

呢個功能響ANDROID個APP都有. IOS我冇得試. 應該係一樣的.

最後, 請教你用邊款手指俾Pi?

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

zoneaudio 發表於 2013-8-9 23:39
好大機會唔support,版本是什麼,最新1.06_?

補充唔好用wifi試下,good luck

係呀,用緊最新既
死,我放個位無lan線到,一定要用wifi