設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: boelvin

[CAS音響] Squeezebox Touch 代用品 - Raspberry Pi + Picoplayer

專業玩家

kenneth_obee 發表於 2013-8-13 16:37
I just tried the Willem1 version (first time user of this Raspberry Pi). May I know how to set fix ...

你可以響個ROUTER度SET 指定 IP 俾 PI 個MAC ADDRESS, 咁你下次再重新開機, 佢會自動俾番同一個 IP 俾 PI.

若果你唔係用ROUTER, 冇DHCP, 我都SET唔到FIXED IP, 暫時放棄了.

OBEE兄係CAS老手, 個人認為, 如果你覺得WILLEM1的聲音偏柔, 可以試埋V1.0再下結論. 另外, 我發現設定設備的選項, 即 "-o XXX" 呢個設定對音質都有影響. 以我個DI-V2為例,

設備名: "front:CARD=AudioAsynchr,DEV=0"

我用 "-o front:CARD=AudioAsynchr,DEV=0 -n Picoplayer" 同 "-o hw:0,0 -n Picoplayer"會有唔同聲.

後者應該係通用的, 多謝HEAD-FI的HENKE提供.

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

boelvin 發表於 2013-8-13 16:43
你可以響個ROUTER度SET 指定 IP 俾 PI 個MAC ADDRESS, 咁你下次再重新開機, 佢會自動俾番同一個 IP 俾 PI ...

因為我有Cubieboard A20, 現在想咁玩:

SSD <- Cubieboard (LMS) <-> RaspberryPi (player) => Wifi Dongle -> iPad (controller)

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

boelvin 發表於 2013-8-13 16:43
你可以響個ROUTER度SET 指定 IP 俾 PI 個MAC ADDRESS, 咁你下次再重新開機, 佢會自動俾番同一個 IP 俾 PI ...

見樓主玩得0甘開心, 我都入左raspberry pi + picoreplayer 用黎做CAS

但我發覺raspberry pi + picoreplayer 播的歌感覺上好似比squeezebox touch "快少少", 問知樓主有冇留意?

專業玩家

arho 發表於 2013-8-14 22:01
見樓主玩得0甘開心, 我都入左raspberry pi + picoreplayer 用黎做CAS

但我發覺raspberry pi + picorepla ...

arho兄, 如果我有squeezebox touch (sbt), 我應該唔會去搵picoplayer.

我心目中覺得sbt會好啲, 但係又買唔到又覺得貴又冇得試, 先至會去搵代替品.

請你分享一下你的比較和器材, 同埋你覺得邊個picoplayer版本最好聲, 等我地可以參考下.

專業玩家

新增如何設定固定I.P., 可以用LAN線直駁PI和電腦, 唔知會唔會好聲左, 請看首頁.

我以前試過唔同router對音質係有影響的.

星級玩家

kc2wong 發表於 2013-8-13 12:38
boelvin 在#84已解答

唔該晒攪掂

星級玩家

kenneth_obee 發表於 2013-8-13 16:47
因為我有Cubieboard A20, 現在想咁玩:

SSD  Wifi Dongle -> iPad (controller)

I tried installed LMS in cubieboard2 and a ubuntu VM , installation was successfully but unable to play anything.  It plays for 2~3 seconds, then skip to next song until the end of the playlist

銀級玩家

Hi Ching,

I just ordered my Rasberry Pi + Case from RS HK, and got it today, but just wonder why mine does not come with heatsink as other ching.

Any hints ??

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

charliebrown88 發表於 2013-8-16 00:02
Hi Ching,

I just ordered my Rasberry Pi + Case from RS HK, and got it today, but just wonder why mi ...

that's normal standard package ar
SnakeOil OS in Ediscreation's Haydn > Denafrips GAIA > Rockna Wavedream DAC > icOn4Pro V4 > Nord One SE UP NC500DM Stereo > Volent VL3
平衡隔離牛: Wilmer; LPS: Ediscreation
USB: Ediscreat

銀級玩家

PhantomGTR 發表於 2013-8-16 00:04
that's normal standard package ar

Then I need to call them if they missed it in my package !!