設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[CAS音響] Squeezebox Touch 代用品 - Raspberry Pi + Picoplayer

專業玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

簡介
作為一個喜歡聽歌而又新手的我, 從沒有太多機會接觸高級音響. 主要是沒有金錢加持, 環境亦不容許. 所以一直都以電腦(PC)聽歌.方向選擇好了, 便從那裡一直發展. 這幾年來, 主要買了以下設備:

• Lenovo Notebook (Windows 7, Foobar2000 / JRiver Media Player)
  • Audio-gd DI-V2 (非同步USB轉同軸轉換器)
  • Audio-gd NFB-10SE (平衡解碼+耳擴)
  • 森海 HD650 (平衡線)

一直以黎, 雖然知道略有不足. 但自我感覺良好. 直至有一日, 同事話借黎聽下. 點知佢一聽, 就話聽唔入耳, 好嘈. 跟住佢順手借左個DiscMan俾我試, 用平價光纖綫(非玻璃)接上,  我即時傻左. 原來一直做井底之鞋, 唔知原來我套組合可以咁好聽. 之後, 我用左一隻舊款有PLAY/SKIP掣的CDROM做音源, 用一條自製同軸線接上個DAC, 比個DiscMan仲好. 相對於PC, 係全勝, 照我同事講, 係底噪問題. PC內有太多干擾.

CD雖好, 但係始終唔夠CAS方便. 而且我大部份歌都放響電腦. 就算我捨得買個CD機做音源, 都冇地方同錢買碟. 加上始終覺得咁樣會浪費左個USB轉同軸轉換器. 咁就唯有睇下有乜可以代替電腦做音源, 以下係我諗到的幾個選擇:

• MAC機
  • IPad + USB轉接器
  • Squeezebox Touch
  • 大陸製的WAV/FLAC Player

• MAC機冇機會試, 就算有又如何, 太貴了.
  • IPad + USB轉接器同我個USB轉換器唔夾, 用唔到
  • Squeezebox Touch似乎係最好的選擇, 但係停產了. 二手價我覺得唔平, 過左兩年保養都要$1,600左右, 重要差多不一放即冇. 最大問題係唔知音質有冇想像中咁好. 重差過個CDROM咪死
  • 大陸製的WAV/FLAC Player一啲都唔平, 而且大部份都唔係大廠, 一來驚有鑊, 二來驚音質唔好.

咁點好??

Squeezebox Touch 代用品 - Raspberry Pi + Picoplayer

經過一輪左搵又搵, 誤打誤撞搵到"Raspberry Pi + Picoplayer"呢個方案. 先去圖:

Raspberry Pi

Raspberry Pi

(Raspberry Pi 真身)

全家福

全家福

(全家褔)

硬件及軟件

1. Raspberry Pi:

http://www.raspberrypi.org/

相信好多人都知呢個係一個超便宜Linux電腦, HK$300. 一年前買果陣除左偷過癮之外, 心諗可以做Player. 果陣已經聽過人地用Linux + MPD好聲. 一年前試果陣, 設定太麻煩, 又出唔到好的結果, 就打左佢入冷宮. Raspberry Pi 用SD咭BOOT機, 如果要用Picoplayer的話, 64MB或以上都可以.

2. Picoplayer:

https://sites.google.com/site/picoreplayer/home

Picoplayer 係由Steen寫的一個Bootable Image, 內含一個由Triode寫的Squeezelite程式, 而呢個程式就係一個Squeezebox Touch 模擬器

3. Logitech Media Server (LMS):

Logitech Media Server係由Logitech 寫俾佢旗下產品的音樂管理軟件, 佢負責管理你的歌, 控制個Player播歌, 管理Playlist等等. LMS可以裝響PC / MAC / NAS / Linux / Raspberry Pi. 我家下用PC做LMS, Raspberry Pi直駁DI-V2.

官方下載網站:
http://www.mysqueezebox.com/download

官方網站有PC / MAC / 小部份NAS / Linux 的版本, 以我所知, 大部份NAS, 包括Q記, S記之類都全面支援, 請查詢閣下NAS的官網.

簡單黎講, 只要你將個PicoPlayer寫入張SD CARD, 用黎Boot部Raspberry Pi. 你的Logitech Media Server (LMS) 就會馬上認到播到歌. LMS係一套非常成熟的軟件, 簡單易用, 又可以用Android/Iphone遙控, 請於你的Android/Iphone下載官方遙控程式.

有部份師兄誤會左, Raspberry Pi + Picoplayer 只係摸擬Squeezebox Touch, 純椊只係一個Player. 你的歌要放落LMS至得.

音質:
我將呢個方案同6部PC/Notebook對比過, 全面贏哂. 最主要係佢的底噪好少, 所以細節, 高音, 定音, 底音, 都出番哂黎. 同CD相比, CD始終好聽啲, 似乎係冇咁數碼化. 另外, 如果你PC + Audiophilleo 2 (AP2) 的話, 就唔駛用呢個方案, 第一我試過唔支援, 第二係AP2本身超好聲.

如何設定:
作者Steen響佢個SITE寫得好清楚, 請參照:
https://sites.google.com/site/picoreplayer/home/how-to-1

又或者睇下patkwok兄的詳盡教學
http://post76.hk/forum.php?mod=v ... &extra=page%3D1

請各位首先根據Steen的方法設定先.

呢個方案可以用內置3.5mm耳筒, HDMI, 或者好似我咁用USB DAC輸出. 由於我個USB DAC同佢唔係好夾, 我親自試左好耐先試到以下要點:

• 請先試PicoPlayer v1.0/Willem1版本, 我覺得係最好聲.
  • 要用DHCP, 我試過手動設定I.P.地址, 但係LMS認唔到
  • 要先接好哂所有線同開DAC/DDC, 尤其係USB DAC先, 再開部Raspberry Pi. 因為個Pi要認個USB設備
  • 我部USB DAC照佢的設定方法唔得, 不停有爆豆聲, 攪左好耐, 終於用左以下設定:

(已改為以下通用設定)

-o hw:0,0 -n PicoPlayer

**我認為通用設定比指定設備設定較音質較差, 不過好視乎你個DAC/DDC, 請自行比較**

暫時發現的問題:

• 久唔久會出現跳線聲, 可能同我的USB DAC兼容性有關

結論:

如果你都好似我咁, 一直以來都係以PC做音源的話, 我強烈推薦你去試一下我呢個方案. 一來好平, 二來音質有超大提升, 三來就算你買左後覺得音質唔對路, Raspberry Pi始終好多用途, 可以留番黎做其他野.

2013.08.13 新加內容:

今日測試左, LMS內置WAV -> FLAC自動轉換功能會影響音質, 請DISABLED佢. 其他FORMAT建議自己測試下.

如何檢測是否有"WAV -> FLAC自動轉換":

1. 播緊歌個陣, 按落隻歌名度(1), 就會睇到個WAV檔自動轉左做705Kbps FLAC

2. 去SETTINGS -> Advanced -> File Types, 搵番個WAV, 將個FLAC/SOX轉為DISABLED

3. 咁你播下一首WAV時, 就唔會再轉為FLAC.

2013.08.14 新加內容:

今日搵到方法點樣在沒有DHCP下設定Picoplayer. 即係話直接用LAN線將Raspberry Pi 同 電腦/NAS直駁, 又或者係經SWITCH接駁.

**放左工又有時間試下. 用LAN線直駁PC啲聲係清左, 細節多左, 音場稍大左. 如果你有Notebook的話, 用Notebook仲好, 我試過2部都好過PC**

如何在沒有DHCP下設定固定IP:

假設使用以下 IP 地址

Raspberry Pi:
I.P.: 192.168.11.100
Subnet Mask: 255.255.255.0
Gateway: 192.168.11.1

PC:
I.P.: 192.168.11.200
Subnet Mask: 255.255.255.0
Gateway: 192.168.11.1

1. 設定好PC個固定 IP 先

2. Login 入去個 Picoplayer 度

3. 打 "sudo su" -> 按 ENTER 攞左個ROOT權限

4. 打 "vi /opt/bootlocal.sh" -> 按 ENTER 去編輯開機檔

5. 入左去個 VI 文字編輯器後, 按 INSERT 進入編輯模式

6. 按 下箭咀 移到尾二個行 -> 按 二下 ENTER 開新的二行

7. 響第一行打 "ifconfig eth0 192.168.11.100 netmask 255.255.255.0 up"

8. 響第二行打 "route add default gw 192.168.11.1 eth0"

9. 檢查冇錯後, 按一下 ESC -> 打 ":x" -> 按 ENTER 以存檔並自動退出 VI 文字編輯器

10. 打 "filetool.sh -b"  -> 按 ENTER 去將呢個設定長期保存, 否則開機後便會冇左.

11. 關Raspberry Pi後重新開機便可

2013.08.15 新加內容:

分享下幾款DAC/DDC的兼容性

DAC/DDC:

************"v1.06"************
Audio-gd DI-V2 (TE8802)
16/44.1 - 要SET 16BIT, 否則不斷出炒豆聲
24/48 - 冇問題
24/96 - 怪聲, 因為自動升頻至176012Hz
24/192 - 不斷出輕微炒豆聲, 算聽唔到.

Audio-gd NFB-10SE (TE7022)
16/44.1 - 要SET 16BIT, 否則不斷出炒豆聲
24/48 - 冇問題
24/96 - 冇問題
24/192 - 粒CHIP 唔支持24/192, 但佢會自動降頻至24/96, 但可以聽到.

Audiophilleo 2
完全聽唔到, 有時一開機, 未播歌就不斷出炒豆聲

Nuforce U192S (估計係TE8802)
24/48 - 冇問題

TEAC UD-501
16/44.1 - 冇問題
24/48 - 冇問題
24/96 - 冇問題
24/192 - 我的WAVPACK FILE順利播放, 但會轉左去705kbps FLAC. 若DISABLED左個FLAC自動轉換, 就無聲

北極鷗DDC (XMOS)
24/48 - 冇問題
24/96 - 冇問題
24/192 - 冇問題

************"v1.0"************
24/48 - 冇問題

24/48 - 冇問題
24/96 - 冇問題
24/192 - 粒CHIP 唔支持24/192, 但佢會自動降頻至24/96, 但可以聽到.

所有格式都不斷出炒豆聲, 但冇V1.06咁勁

24/48 - 冇問題

TEAC UD-501
24/48 - 冇問題
24/96 - 要先播首24/48, 再播24/96就冇問題, 否則會自動升頻至191852 Hz, 出怪聲
24/192 - 我的WAVPACK FILE順利播放, 但會轉左去705kbps FLAC. 若DISABLED左個FLAC自動轉換, 就無聲

24/48 - 冇問題
24/96 - 冇問題

************"willem1"************
24/48 - 冇問題
24/96 - 會攪到死機, 要重開Pi

24/48 - 冇問題
24/96 - 冇問題

完全聽唔到, 有時一開機, 未播歌就不斷出炒豆聲

24/48 - 冇問題
24/96 - 會攪到死機, 要重開Pi

TEAC UD501 (Best sound with this version and squeezelite v1.2)
24/48 - 冇問題
24/96 - 怪聲, 因為自動升頻至191928 Hz
24/192 - 怪聲, 因為自動升頻至383682 Hz

24/48 - 冇問題
24/96 - 冇問題

評分

參與人數 9威望 +76 金錢 +73 收起 理由
lit2ken + 3 + 3 精彩報告
xxijixx + 10 + 10 一定要加分
patkwok + 10 + 10 一定要加分
charliebrown88 + 3 絕對認同
obee + 10 + 10
chhanthony + 10 + 10
zoneaudio + 10 + 10 精彩報告
pinkspider + 10 + 10 用家心得
jackt + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

白鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

正,可唔可以經switch係nas播歌?

新仔玩家

可以
不過,要懂如何設定nfs

專業玩家

原明 發表於 2013-7-28 21:29
正,可唔可以經switch係nas播歌?

可以, 不過你要個NAS要SUPPORT LMS. QNAP一定得.

另外, 我估你講係WIFI ROUTER, 唔係SWITCH. 如果齋SWITCH就冇DHCP, 要自己SET IP, 我試唔到.

專業玩家

stupidguy 發表於 2013-7-28 22:30
可以

師兄, 我諗你攪錯左, LMS唔係NFS. 雖然背後可能係用NFS呢個PROTOCOL, 但係唔需要自己SET.

總之整個組合係唔需要你有豐富電腦知識, 差唔多係一裝即用.

白鑽玩家

CAS 真係好方便

白鑽玩家

boelvin 發表於 2013-7-28 22:56
可以, 不過你要個NAS要SUPPORT LMS. QNAP一定得.

另外, 我估你講係WIFI ROUTER, 唔係SWITCH. 如果齋SWIT ...

謝謝資料!

我NAS係s牌,唔知應該點玩?NAS現在會經lan入router再經homeplug去聽switch比xbox上網。想就咁比cas時用得唔得?

白鑽玩家

stupidguy 發表於 2013-7-28 22:30
可以

唔該ching。

白鑽玩家

boelvin 發表於 2013-7-28 22:58
師兄, 我諗你攪錯左, LMS唔係NFS. 雖然背後可能係用NFS呢個PROTOCOL, 但係唔需要自己SET.

總之整個組合 ...

咁更方便。
係咪一定要上網買?

專業玩家

原明 發表於 2013-7-29 08:25
咁更方便。
係咪一定要上網買?

S記NAS支援:
http://www.synology.com/releaseNote_enu/package_SqueezeboxServer.php?lang=enu

香港有代理, 剛剛問左, 有二三隻現貨, 不過貴少少, 三百五十個大洋. 同埋去佢度買, 我覺得仲煩.
http://www.aries-hk.com/