設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] 有冇人好 enjoy 去德"8" ?

關閉 [複製鏈接]

鉑金玩家

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
講真 , 小弟可能無乜見過大蛇屙尿 . 未見過世面 .
但係去到某間鋪真係唔多自在.

話說上個禮拜去德8 , 問下隻 amp 同喇叭幾多錢啦 . 老細 up 就 up 表面價 , 即係趕客價 . 咁我梗係話貴啦 . 人地友情標緊 $5xxx.
老細就話喇 : 咁你心目中係咩價呢 ? (講真我去過幾次 , 都係同一句野)
大佬 ! 做生意 , 不嬲都係賣家出價 (唔係趕客價) . 而家 bid 你件貨 ? 咁我答你 , $1000 囉好無.

好似買樓 , 賣家都唔會標 $600萬 (市價 $500萬), 之後話 : 不如你講心目中係幾多 , 我睇做唔做到 ?
叫碟菜芯 , 話 $150 , 之後同你講不如你講心目中係幾多.

俾我感覺 , 買家出價 , 賣家知成本幾多 , 一定羸晒架喎 . 成本 $4000 , 市價 $5000 , 我可能未有間間問晒 , 咁我開 $6000 呱 , 間鋪仲唔 lur 飯應 ?!

真心覺得次次行出黎都覺得佢嫌我窮唔想賣俾我.

敢問師兄們其實係唔係我既問題呢 ? ...
Yamaha CX-A5100 / MX-A5200
Elac FS 407 / Elac CC 241.3
Elac BS 243.3 / Mirage OMD-5
Klipsch RP-140SA / Velodyne SPL-1000 Ultra
Oppo BDP203

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

Ching 去 Price.com check 左價
再上黎問一問 先去買 LA....
上次 去買 Impact 10 都係問我 心中咩價.....我真係同佢講 $1,000, 佢即時

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
raymond430 + 10 一定要加分

查看全部評分

YAMAHA

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

係咁架嘞!所以睇啱目標,就要做功課research,上下post76,同啲師兄們交流交流!先有本錢同啲sales講價
3D投影機:SONY HW30ES
功放:DENON AVR -X7200WA
藍光機:DENON DBT-3313UD
前置:B&W 804S
中置:B&W CMC S2
後置:B&W 685 S2
後置:B&W DS6
前高置:B&W DS3
重低:MK MX-250

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

老細就話喇 : 咁你心目中係咩價呢 ?

==> 每次去德8, 都係呢個官方答案

==> 我每次買 AV Amp/喇叭/...... 前都會上網問 C-hing 太約什麼價錢, 心目中太約知 "底價"才炔定 !
Amp: Marantz 7012  (JPS 紅腸+I2P白金屎) ,後級 : Rotel ,LY206-2
Blu-ray : Oppo (I2P 冰白金屎) HDMI AQ & Sony / RCA Oyaide PA-02;
Spk: LR Tannoy ,C Dali, S KEFQ800DS, SB Dali, Sub Sunfire

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

呢間鋪頭開頭買野唔該做定功課, 查好哂價錢才去買野

不過如果你同佢成為左熟客, 玩法就完全唔同啦

評分

Jackiewakusome + 10

查看全部評分

專業玩家

以我所知, 絕大部份店都係登個正價出黎
講價講到幾多, 真係睇情況
一般我估正價的 8-9折左右啦
要睇下個MODEL新定舊, 間公司黎緊會唔會出新MODEL等因素
個人經歷, 德8地庫, 比起某些樓上舖, 禮貌算係好

評分

Jackiewakusome + 10 絕對認同

查看全部評分

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

雖然我現在好少幫佢買嘢;之前我都算係熟客!
不過今次樓主講ge嘢我就唔應同喇;人地打開門口做生意更係要賺錢啦;
做生意來講...佢問你想幾錢都好正常;你肯回價即係你有心買;佢會有心機服務你;啱價咪大家happy 羅!
佢地日日百幾二百人問價點知邊個有心買?個個入到去都話俾最平俾你;唔屎兩個月執粒啦;
信不信由你....佢地大把熟客唔憂做!
你下次試下回價可能有驚喜呢!
Naim cds3+555PS + SL Din-to-Din
Naim252/300dr+250dr(Bi-Amp)+SuperCap+SL Din-to-XLR
ATC SCM20SL;Lightspeed MK-3
Denon AVC8500 ; Oppo 205BOA UE
Analysis Plus:Golden Power OVAL x 6條
Symposium Ultra

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

無辦法,MK AV 鋪不嬲都係咁,所以我從來唔去幫襯。
C Hing 可以去SSP 成田/新成田問下,唔知係咪最平,但起碼老老實實。
Denon AVR-3311
XBox Series X
KEF XQ30, XQ50c, HTS3001SE, KC62
Mirage OMD5
QED Genesis, Chord Carnival SS, AQ FLX/SLiP
AQ Vodka, QED Reference
AQ King Cobra

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

chuwing 發表於 2013-6-9 01:16
雖然我現在好少幫佢買嘢;之前我都算係熟客!
不過今次樓主講ge嘢我就唔應同喇;人地打開門口做生意更係要 ...

我尋晚 check 機時就有兩三個熟客幫個 sales 手抬部機出黎, 仲一齊試埋一份, 好攪鬼
YBA PASSION IA350
CAMBRIDGE AUDIO AZUR 751R
OPPO BDP 105D
FOCAL DIABLO UTOPIA III + CC900
MIRAGE OS3
MORDAUNT-SHORT AVIANO 7
PANASONIC TH-P42V20H
MAGIC TV 8000D
ISOL-8 SUBSTATION LC
隆宇 LY-206-2

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

話說上年想換AMP安記3009(因3010未出要等)
因家住港島東(部機咁重唔想過海買)
有日放假由銅鑼灣行去灣仔(諗住都係貴少少…)
但問左幾間都貴最後都係要過旺角買,
就係去左得8問…(佢話我想幾多)
我話$$$$$(比港島平左5xx)
佢話要問下老細得唔得…(老細話ok)
即時比$扲機走人