設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[音響配件] Acoustic System 聖杯/牛肉粒 (report updated 30/1,P.10)

星級玩家

76 精選榮譽會員勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

Acoustic System Resonate Basic.
http://feature.u-audio.com.tw/featuredetail.asp?featureid=315
http://www.francktchang.com/3acousticresonators.html

Acoustic System 呢set嘢包括有聖杯(Resonator),牛肉粒(Diffusor Cube),圓餅(Wood Diffusor),反相木(Phase invertor)。
而聖杯分白金、金、特金、銀、銅五種,白金為最高級,銅為最低級。
一般杯的玩法及擺放位置如下(在長方形廳計):
1)前面正中地下放一隻銅杯及反相木,可貼牆放,或離前牆小許,反相木放係銅杯之前約兩三吋
2)前面結象位置上小小,放一隻白金或金或特金或銀
3)前面中間近天花頂,位置放一隻白金或金或特金或銀
4)前牆四隻角放四隻銀杯
5)兩邊側牆頂位置,近皇帝位前或後小小,每邊放一隻銀杯
6)後牆中間位置,近天花頂放一隻銀杯

上述位置只係大約位置,高度要實地試聽才能決定最佳位置。如果唔係長方形廳,有D位置要實地找尋先得。

上述位置用不同杯,會出現不同程度的效果。
假設用一銅、七銀、一金、一白金。通常銅就放位置1,而白金就放位置2,金就放位置3,四銀就放位置4,其他銀杯就放位置5及6。咁就初步完成杯的setup。在咁嘅杯陣下聽歌,聲會好清晰及像真,唔會覺得散亂的感覺,音場會好淡定,而又會好有生氣及好有音樂感,而包圍感也會強烈好多,好似成個空間都充滿音樂咁。 

講完整体效果後,我再細分每個位置擺放的目的。
位置1放銅杯的用途,能使前牆低頻線條修正得更靚更明顯,低頻更彈跳更下潛,減小低頻渾濁而影響中高頻表現,當低頻清晰時,自自然然中高頻也會變得更清晰。而反相木放在銅杯前面,用後結象會更有質感及實在,低頻線條會再好D。如果用多兩塊放係銅杯左右,結象會再豐滿D,而反相木與銅杯的距離,越近就會越豐滿,但又不能太近,要自己試下來取平衡。

位置2通常放白金杯,由於白金杯的damping能力係最好的,放在正中間,能夠使成個前牆的音埸控制得好定,修正好多過多的反射,令到聽起來覺得唔亂及唔嘈,用咗真係好舒服,你會覺得好似靜咗好多。此外,前牆中心部位會清晰好多,聽多D嘢,層次及分離度也會改善。另外位置2也可以放金杯或銀杯,但那種定的效果就冇白金杯咁好,金杯的damping能力也會比銀杯好。

位置3通常放金或特金杯,用白金杯都得,但就好貴。呢個位置喺用來處理高頻的表現,放完之後,你會聽到天花板位置,本來冇聲的地方變有聲,成個音埸申延致天花板,上中下三個部分好似打通咗咁連一起。

位置4為前牆四角,呢四隻角其實有好多駐波喺度,駐波會令聲音渾濁不清,未喺呢四隻角放杯時,四個位置係好似冇乜聲咁,當放完四隻銀杯後,駐波被修正,你會發覺呢四隻角原來有好多聲喺度,但之前喺完全聽唔到的。而且呢D聲係好清晰咁表現比你聽,當放完呢四角後,成個音場就好似向呢四隻角咁撐開,填滿成個音埸,係呢一刻成個音場變得又full又清晰又淡定了。

位置5又係用兩隻銀杯,放咗會修正側牆天花位置的高頻反射及低頻的共振,使包圍感更好,音樂細節好似埋到身邊一樣。

位置6就放一隻銀杯,用來處理後牆的高頻聲音,用埋呢隻之後,你會感覺到音場不只是前埸先有,係申延到去後牆,好似充滿成間屋咁。

寫住咁多先,瞓醒再寫牛肉粒及圓餅的用法。

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
CKKeung + 10

查看全部評分

星級玩家

76 精選榮譽會員勲章

入咗隻杯....

Acoustic System Resonate Basic.
用咗隻杯,同唔用的分別實在太大。

- 發送自我的 iPhone 大板凳應用

評分

參與人數 7威望 +69 收起 理由
leo25 + 10
jt24 + 10
fuman0123 + 10
KING + 10
KUNGKUNG + 10
nakatajackson + 9 posion ring
obee + 10

查看全部評分

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

聖杯.... 師兄可唔可以講多d?

3萬

鉑金玩家

76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 3# kenneth_obee

我係朋友個老死度聽過,真係好毒!
記得好似重有粒,牛肉粒可改變人聲位置!
千其唔好借返屋企試!奶硬野

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
koo9726 + 10 奶硬

查看全部評分

星級玩家

76 精選榮譽會員勲章

聖杯.... 師兄可唔可以講多d?
kenneth_obee 發表於 2012-1-27 08:55

無問題,剛收工回家,瞓醒再出用後感,可能要D時間去寫,因為有好多玩法,
包括有白金杯,金杯,特金杯,銀杯,銅杯,反相木,牛肉粒,圓餅。
由於近年加價加得太利害,要玩晒咁多樣,一定破產,因為實在太貴,
但比到你的效果,係任何機或線或DIY代替品做唔到的,
值唔值就見人見志,我個人覺得如果未加價前就值,加價後就.....算吧!

星級玩家

76 精選榮譽會員勲章

回復  kenneth_obee

我係朋友個老死度聽過,真係好毒!
記得好似重有粒,牛肉粒可改變人聲位置!
千 ...
fuman0123 發表於 2012-1-27 09:12

就係有人帶晒成套嘢來我度,我瀨晒嘢....

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

用咗隻杯,同唔用的分別實在太大。

- 發送自我的 iPhone
ckw3031 發表於 2012-1-27 08:49

里隻杯響影音展有幸聽過AB test, 無就死氣沉沉,有就跳彈有力,生龍活虎.
話說個日個sales哥哥話有個physicist同佢理論(they both Malaysian). 佢話條友點計都計吾點, 剩係知聲音完全吾同,見佢只擺一只落過牆脚邊(在喇叭後), same source (itune music only), same equipment (of course excellent floorstand), same area. (one room at 影音展). 在場人士都O左嘴.佢話擺在角位再加正中(大約平常電視再高1吋的置位), 威力無窮.  Ching , this product made in france right?? Where u position it and may i know how much??
TV 65A8F
AV AMP:OnkyoNR5008
BDP: OPPO 205 BOA UE
F:PMC FB1i sig
C:PMC TB2M-Ci
S:Mission mht
Sub: MiniMe P10 (Ver. 2)

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 2# ckw3031

師兄係乜冬冬呀? 講多d嚟聽下啦唔該.
人生如夢.

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

無問題,剛收工回家,瞓醒再出用後感,可能要D時間去寫,因為有好多玩法,
包括有白金杯,金杯,特金杯, ...
ckw3031 發表於 2012-1-27 09:18

好老實自己覺得比upgrade電源或線更加明顯
TV 65A8F
AV AMP:OnkyoNR5008
BDP: OPPO 205 BOA UE
F:PMC FB1i sig
C:PMC TB2M-Ci
S:Mission mht
Sub: MiniMe P10 (Ver. 2)

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

就係有人帶晒成套嘢來我度,我瀨晒嘢....
ckw3031 發表於 2012-1-27 09:20

你上得多d富貴台實奶野啦... 只係遲早姐.