設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: 小瑟

[喇叭組合] 國仁兄條片正.....另外今次由我地玩全套Perlisten 7.3.6睇舊戲...

黃金玩家

受邀去某個影音發燒友屋企聚會。。。試聽佢 新力電視+新力X1100ES+馬蘭士Cine50+達力前後反射喇叭+Polk低音組合。
加埋我,另外兩位發燒友嘉賓都可以各自帶三部最鍾意嘅"發燒級"影碟去做全日"電影會"選擇。
我將會帶 麥高貝 三部"終極"舊作去"參選",希望其中一部DVD能夠得選!祝我好運!

黃金玩家

三部送選影碟之中。。。

《珍珠港導演版》被抽中!
祇因四人之中,比較後生嘅無睇過《珍珠港導演版》,另兩個就後悔因爲提升影碟格式,大約十年前放手賣出手中哩個限量版DVD套裝。
大約一個鐘之後就輪到我嘅影碟啦!
宜家睇緊《軍天壯志》藍光碟,之前就德版《龍捲風》藍光碟。今日"續映會"將會全程用虛擬Auro3D模式處理。

白鑽玩家

Ed.YEUNG 發表於 2024-4-28 16:17
三部送選影碟之中。。。

《珍珠港導演版》被抽中!

仲睇DVD,blu-ray都唔係好想睇,而家一定睇4K啦

黃金玩家

我唔否認,我係比人慢佐十數年。認真D睇睇深入於規格,當前市售版:
《珍珠港》藍光碟無導演版,夾DTSES,甚至4K。
《絕世浩劫》藍光碟也無加長版與4K。
《石破天驚》藍光碟也無4K與DTS。。。

實在難做提升。

黃金玩家

老五 發表於 2024-4-28 23:58
仲睇DVD,blu-ray都唔係好想睇,而家一定睇4K啦

至於《珍珠港》與《絕世浩劫》市售藍光版本與DVD導演版有麽差別,可以參考以下兩個鏈接瞭解下。
https://www.movie-censorship.com/report.php?ID=114954
https://www.movie-censorship.com/report.php?ID=1971890

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Ep-71 + 10 + 10 呢個Topic好正,好有參考價值!

查看全部評分

白鑽玩家

Ed.YEUNG 發表於 2024-4-29 00:34
我唔否認,我係比人慢佐十數年。認真D睇睇深入於規格,當前市售版:
《珍珠港》藍光碟無導演版,夾DTSES, ...

其實冇4K就唯有睇藍光,DVD只得480線,用而家4K電視睇真係不能接受,雖然加長版係睇多咗劇情,但放在55、65吋led電視睇一定爆晒格

黃金玩家

哩個"DVD畫面祇得480綫"就係一般人停留于"格式圈圈"嘅原因。
Think Out of the Box,MEN/Blokes!
好多消費者就係咁,買一部靚機,插電,駁綫,開盤,放碟,收盤,點play。。。完全忽略更深入嘅進階設定,"讀碟輸出"功能係咪停留於"NATIVE"設定,一睇到放出嚟嘅畫面唔達藍光質素,就認定DVD必須淘汰完全唔駛考慮收藏,可絕對放棄。
DVD時代決定畫面好壞除佐畫綫之外,就係PAL與NTSC制式嘅分別。
今時今日多數碟機有HDMI輸出,就必定會有UPSCALE設定。識用UPSCALE就唔駛盲追4K**,叫自己陷入"格式圈圈"一直兜嚟兜去啦~~~
**萬一你無留意,市面上4K電視,一般上都"强制"UPSCALE任何低畫素來源去填滿屏幕。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Ep-71 + 10 + 10 非常認同呀。

查看全部評分

見習版主

三星玩樂勲章76 榮譽貢獻勲章

哇哇!! 各位師兄都好踴躍share自己珍藏!!! 小編同大家簡單整合吓先!!!!!
截至目前爲止,一共有 27 條「參選」電影章節,大家睇吓我有冇mark錯mark漏先~~  如果未投選,就快手留comment同我哋講啦~~
嚟緊會揀5-10套電影同大家開心share! 一齊上去 PO HIFI 聽吓各位嘅珍藏好戲究竟有幾正ww

名單:(截至20240430)
《挑戰者一號》(小瑟)
《忍者刺客》:ch16-20 (qq1122yq)
《T2》:LD-BD (阿定)
《DIE HARD 4.0》 (Ken704)
《Black Hawk Down 》(Ken704)
《一代宗師(美版)》: 開場果PART(rach)
《無聲絕境 (A Silent Place) 1或2》 (shiro)
《導火線》Heat 1995 年:銀行外槍戰場面 (alleelarry)
《賊鬥》2017年:片初劫走「吉」解款車一幕(alleelarry)
《22世紀殺人網絡》1999年:Guns,  lots of guns(alleelarry)
《極速暴劫》2001年:Hostage Scene(alleelarry)
《Burlesque》:(chhanthony)
《功夫熊貓》:(marco)
《強戰世界 war of the worlds》:(avbaby)
《Crouching Tiger, Hidden Dragon 臥虎藏龍》:4K Dolby Vision(NOVOICE)
《Kill Bill》:(fm31331)
《新變形俠醫 The Incredible Hulk》:圖書館變身嗰段:(245141525)
《英雄》02年:(老五);中低音夾環繞聲道 - 甄子丹 懟 李連傑 嗰段/李連傑 喺"竹書房"介紹自己嗰段//環繞聲道效果 -  章子怡 懟 張曼玉 於樹林劍斗/ “書齋/學院”遇"箭"襲(Ed.YEUNG)
《十面埋伏》:(Ed.YEUNG)
《功夫》:(Kin導)
《The Dark Knight》: 醫院爆炸果part (carsonp0107)
《John Wick》:爆地板嗰幕:(LeoChin@FB)
《Interstaller》:(MDLP)
《PROMETHEUS 普羅米修斯》:(MikeChu@FB)
《Taken》2008年:(chhanthony)
《Cloverfield》:SVS郵筒必試:(chhanthony)
《珍珠港導演版》:(Ed.YEUNG)

打遍天下無敵手嘅小編🧚🏻‍♀️🧚🏻‍♀️🧚🏻‍♀️
人生格言: 返工等收工! 月頭等出糧!

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

多謝哂 ERIN 幫手收集左大家既電影🥳, 我地不如玩下投票, 如果想去到POHIFI毒氣室聽返呢D舊片就投下你心水一票啦!!

https://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=351423
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

黃金玩家

erinerin 發表於 2024-4-30 15:34
哇哇!! 各位師兄都好踴躍share自己珍藏!!! 小編同大家簡單整合吓先!!!!!
截至目前爲止,一共有 27 條「參 ...
《英雄》02年:(老五)
《十面埋伏》: 中低音夾環繞聲道 - 甄子丹 懟 李連傑 嗰段/李連傑 喺"竹書房"介紹自己嗰段//環繞聲道效果 -  章子怡 懟 張曼玉 於樹林劍斗/ “書齋/學院”遇"箭"襲 (Ed.YEUNG)

紅字部分應該屬於《英雄》片段
至於《十面埋伏》比較能考驗聲道嘅係-

章子怡鼓舞片段

竹林環境生態聲片段