設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[4K/8K電視] HK$3,490玩旗艦規格?實試 43" SKYWORTH SUE8500,4K/120hz電視玩 Dol...

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
睇返而家睇返市場,4K/120Hz 顯示已經係新電視嘅新玩意,好多牌子都跟住追,特別係睇住PS5同XBOX SX嚟出電視。但係以前,呢啲高配嘅電視多數都係49吋至55吋,價錢都唔係平嘅,對於鍾意打機但係預算有限嘅玩家嚟講,好多時要揾其他方法或者唔去買。依家呢,我就嚟試下43吋嘅SKYWORTH SUE8500 4K Google TV,除咗支援4K/120Hz同埋eARC功能之外,價錢都係二千幾蚊,好啱預算。咁樣嘅電視有冇機會成為2024年嘅打機入門首選?就睇我同大家一齊試下啦!

影片 : https://news.post76.hk/2024/02/skyworth-sue8500-review/

Skyworth SUE8500 TV review forum copy.jpg
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

鉑金玩家

三星玩樂勲章

其實想問下大家如果用呢個規格做電腦mon得唔得嘅呢?

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

littlefat69 發表於 2024-2-21 21:49
其實想問下大家如果用呢個規格做電腦mon得唔得嘅呢?

可以,佢個可視面積等於4隻1080p 21.5寸mon

黃金玩家

做芒?屏幕刷新率祇是60Hz。。。好難玩高動率遊戲喔,麼麼“使命召喚”, 就算CounterStrike都會卡卡地喔。。。

鉑金玩家

三星玩樂勲章

Ed.YEUNG 發表於 2024-2-21 22:47
做芒?屏幕刷新率祇是60Hz。。。好難玩高動率遊戲喔,麼麼“使命召喚”, 就算CounterStrike都會卡卡地喔。 ...

但我見介紹好似係120Hz, 同埋如果唔打機係咪刷新率低啲都冇問題呢?

黃金玩家

根據官方網站技術規格描述...
"Refresh Rate: 50/60Hz;SkyMotion100/120Hz"
https://www.iskyworth.hk/GOOGLE%20TV%202024?product_id=170
...即係面板原生刷新率係60Hz, 要啓動影像處理MEMC才能達到120Hz.
測試影片中嘅打機測試片段中也有提到,
1) 先啓動ALLM功能,
2) 再進入進階設定打開120Hz刷新功能.
才能感受到高刷功效.

評分

參與人數 2威望 +110 金錢 +110 收起 理由
小瑟 + 100 + 100
littlefat69 + 10 + 10 感激提供資訊

查看全部評分

鉑金玩家

三星玩樂勲章

Ed.YEUNG 發表於 2024-2-22 19:40
"Refresh Rate: 50/60Hz;SkyMotion100/120Hz"
https://www.iskyworth.hk/GOOG ...

感激提供資訊!
其實我唔打機如果做mon得唔得呢?

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

Ed.YEUNG 發表於 2024-2-22 19:40
https://www.iskyworth.hk/GOOG ...

謝謝幫手回覆。

黃金玩家

如果我無估錯... 43SUE8500 應該係 2023年 43SUE7500 嘅提升更新版.
https://www.price.com.hk/product.php?p=573985
https://www.hktvmall.com/hktv/zh/main/%E7%9B%B4%E9%8A%B7%E5%80%89/s/B0464001/%E5%AE%B6%E5%B1%85%E9%9B%BB%E5%99%A8/%E5%AE%B6%E5%B1%85%E9%9B%BB%E5%99%A8/%E9%9B%BB%E8%A6%96%E5%8F%8A%E5%BD%B1%E9%9F%B3/%E9%9B%BB%E8%A6%96/40-49%E5%90%8B%E9%9B%BB%E8%A6%96/%E5%89%B5%E7%B6%ADSKYWORTH-43SUE7500-43%E5%90%8B-Android100-4K-UHD-%E9%9B%BB%E8%A6%96%E6%A9%9F-%E6%99%BA%E8%83%BD%E9%9B%BB%E8%A6%96/p/B0464001_S_43SUE7500?scrollTo=descriptionsTab
由於台灣仲未有創維新機推入市場, 台灣市場仲銷售緊SUE7500機款.
至於香港官網, 無上載使用説明書, 就無得鏈接俾你做參考啦!

香港市場可算係SUE8500系列打入亞太區嘅第一市場嘍.

黃金玩家

littlefat69 發表於 2024-2-22 20:01
感激提供資訊!
其實我唔打機如果做mon得唔得呢?

做一般芒應該無問題, 我嘅其中一架laptop都係駁我一架舊樂聲電視做芒架... 祇是要注意經過HDMI輸出, 喺電腦HDMI輸出設定上要留意輸出解析度呱?