設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: qq1122yq

[重低音] 超級無敵霹靂飛砂旋風轉 7.六.4

鑽石玩家

齙牙珍

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

ballgor 發表於 2022-7-6 15:42
好耐冇上網,今次見到Q姐又有分享,勁開心! 仍然難忘Q姐家三隻十仔,搞到段段有,特別係「氣亅 ...

波哥你好呀,我都有一排無乜上網發言,都係因為工作、家庭問題,加上近年d電影制作、内容、和器材冇update過,就算連部amp都未有atmos,你話我仲邊有心機玩吖?!
正當我半退燒時忽發奇想諗到試吓平平哋玩六面發聲,好彩總算有正面效果,對比你上次嚟Q穴都有1x%提升,希望下一次高燒時大換血,有幸再請到波哥嚟俾吓意見!

言歸正傳,你所講嘅DSP、EQ器材,在於我嚟講只不過係av amp嘅EQ精進版冇分别,唔係話佢冇用,只係最重要嘅精準相位,佢係唔會幫到你,功能一般都係隱恶揚善咁解,最多叫改善,而並不是改變,未有信心調出精準相位嘅話,玩吓無仿!

p.s 記得我以前成日提"精準相位"時,俾另一班網友取笑溪落,但點都好,我到喱一刻為止,我都仍要說出這是玩音嚮的重重重點呢!

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

qq1122yq 發表於 2022-7-6 19:36
首先,要用空間大小配合sub仔單元大細來預計Vol校幾多先,假設空間有150尺,用一隻12吋sub仔,而擺位理想、相 ...

Q姐你好

可否安享一下事前應該點set得好隻十仔,有咩準備功夫要做

Thanks

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
qq1122yq + 10 + 10 安享晚年?哈!

查看全部評分

鉑金玩家

不過真係空間所限 我都吾知相位岩定錯 , 真係要搬下方向 續邊試?

鑽石玩家

齙牙珍

ballgor 發表於 2022-7-6 15:42
好耐冇上網,今次見到Q姐又有分享,勁開心! 仍然難忘Q姐家三隻十仔,搞到段段有,特別係「氣亅 ...

波哥你講得啱呀,嗰種「氣」嘅走動,因為六面方向的概念,令這個原理發揮得更加明顯!

鑽石玩家

齙牙珍

marco 發表於 2022-7-6 21:47
Q姐你好

可否安享一下事前應該點set得好隻十仔,有咩準備功夫要做

準備功夫要首先要有對耳仔同埋耐性!而事前點set得好就:

1.揾一個有利十仔發揮的位置
2.選一條收得緊的炮線,如taralabs、QED sign
3.選好在空間上怎樣發揮十仔的方向特性(https://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=338828&mobile=2)
4.將十仔音量制調至合理水平再加大3-5個dB
5.揾一套熟悉嘅戲調相位

如以上大致滿意完成,之後就可以auto set,再微調分頻、音量,最後換番想要嘅(特性)炮線便可,因為換炮線係唔會影響相位的!

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
DAVIS5225 + 10 + 10 呢個Topic好正,好有參考價值!
ballgor + 10 + 10 認同到一個"點"呀!

查看全部評分

鑽石玩家

齙牙珍

MikeChu@FB 發表於 2022-7-6 23:07
不過真係空間所限 我都吾知相位岩定錯 , 真係要搬下方向 續邊試?

咁要睇你個人要求去到邊啦,我就搬咗無數咁多次喇!

鑽石玩家

齙牙珍

簡直係搬完又調 調完又搬xN次方

鉑金玩家

再無知瑋問 究竟 一條1出1既炮線好 定 1出2既炮線好

鑽石玩家

齙牙珍

MikeChu@FB 發表於 2022-7-7 14:31
再無知瑋問 究竟 一條1出1既炮線好 定 1出2既炮線好

無乜所謂,我9成9都只選1出1
因為1出2作用是音壓上大3dB左右,質量上沒有改變的
但壞處是炮線多個分枝插頭,久了就多一個機會 鬆、損壞...
而需要用到兩個in put,通常或可能係部AV amp係純前,其他聲道用晒XLR out,但十仔只有RCA in
為了要平衡整體音壓,所以先需要考慮用上十仔兩個RCA in
不過以前有d師兄有另一個玩法
就係在AV amp SW out上駁一個1開2 RCA分插,再在分插上駁上兩條1出1不同牌子、特性炮線,輸入去十仔的兩個RCA上
話咁様就可以玩到兩條線嘅特性可MIX埋一齊
但我無試過答唔到係咪真係分別得到,哈
口爆專家 PowerJan

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

qq1122yq 發表於 2022-7-7 04:22
準備功夫要首先要有對耳仔同埋耐性!而事前點set得好就:

1.揾一個有利十仔發揮的位置

搵個靚位先係最難呀,相位就可以搵個助手協助下