設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: sero3

[高清播放器] Sigma最強陣營之A-300(小除夕)開箱

專業玩家

用remote reboot 方法:
先按Power鍵,再按Eject鍵
好使好用

科林玩家

多謝分享! 我發覺部機真係好好用~!哈哈

想問字幕呢,係唔係只要同段片相同file 名就可以fit入去? 如果同一套片我有兩set字幕又應該點做呢?

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

用remote reboot 方法:
先按Power鍵,再按Eject鍵
好使好用
sero3 發表於 2012-3-21 15:04

Same as C-200...

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

我係 C-200 用家...
我都心思思想轉 A-300, 因為 size 好似細好多.
我對 C-200 有以下report:
好處:
1. 中價, 質素高
2. 播片 so far so good (我播 BDMV 或成隻 blu-ray)
3. 播 BDMV 好快 (只cut main movie 同主 HD audio track), 但成隻 blu-ray要 load 一輪, 都合理
4. 搖控用 RF (radio frequency), not Infra red
5. 無乜bug, 但某種用法會易 hang (見下)
6. LAN 播 (100M) 好正, 未 hang 過, 但用 BD ROM (Lite-on), 會有時 hang

唔好處:
1. 大部左d
2. 我家的 LAN 雖然係 1G, 但佢只可以 100M, 如果唔係反而唔 smooth
3. 開機慢 (cold boot 用約分半兩分)

專業玩家

回復 162# sonic

冇錯!
e.g
abc.m2ts
abc.srt or abc.ass
如果双字幕一個必須係封入式

專業玩家

回復 164# kenneth_obee

我"曾經想"係 C-200 用家...
卒之 A-300上車, 因為抵好多又有menu玩.
顔色及層次又不負新一代Sigma Chipset之名
我對 A-300 有以下report:
好處:
1. C/P值高
2. 播片 so far so good (只播超高bitrate 40-80)
3. 播 m2ts/ts 好快, blu-ray級别要 load 一輪, 都合理
4. 無乜bug, 但太頻換HD Audio會易啲無聲
5. 開機快, cold boot 45", standby 2"

唔好處:
1. 明顯firmware成熟度不及C-200
2. 無hard switch
3. 無3D及10Bit播放能力

**Remark: Lite-on rom係比較易[lag]不順

見習玩家

A-300真係唔錯,唔怪得經常缺貨

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

Popcorn A300有個問題,如果用NAS播片係食唔到外加字幕。

黑鑽玩家

myblue兄, 好耐冇見重係諗緊
sero3 發表於 2012-3-8 20:05

Sero3兄, 宜家終於決定了, 忍痛放棄A300嘅1000Mbps同Jukebox, 取DUNE Smart H1.

A300係好機, 不過睇完個PCH A300 vs DUNE D1嘅Comparison後係轉去Dune營了.  
http://www.mpcclub.com/forum/archive/index.php/t-27962.html

新仔玩家

回復 169# myblue

明智的选择