設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[高清播放器] Hi-Fi 3D播放機-世紀格雷 5i-300 測試報告 (新韌體已出30/5)

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

一部價錢唔洗3千, 但畫面聲音質素可比美甚至勝過 Oppo 93的 Media Player.

利益申報: 本人只係N3用家, 同代理絕無利益輸送. 但因為喜歡玩野, 所以代理特別借來試玩, 我會有碗話碗, 不偏不倚.

25/2/2011 - 最新firmware測試報告已更新, 請去 129# 睇
http://www.post76.com/discuss/vi ... p;extra=#pid1645745

產品資料
======
http://www.cen-grand.com/cn/content/?44.html

代理資料
======
AV產品區域代理 (5i-300)
香港 - 金河國際
http://www.cen-grand.com/cn/about/?28.html

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
plnl88 + 10

查看全部評分

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

全新Hi-Fi 3D Media Player - 世紀格雷 5i-300 測試報告

報告 1

前兩日玩左部野幾個鐘, 今日終於有時間打份報告. 先講講今次既測試組合如下:

Sony HX920 55'
Yamaha Z7
Mirage OS3-SAT
Velodyne SPL-1000 Ultra
Starlight 1.4 HDMI Cable

首先講講外型, 呢部野差唔多全金屬做, 以咁細部機黎講都算重手下, 個面版就幾Pro, 十足十D 後級咁, 乜制都無. 至於開機速度, 我都玩過唔少Media Player, 呢部機開機真係好快, 大概只係20幾秒就已經完成. 跟住我試晒D大路野, 好似rmvb, ts, mkv, BDISO, 3D ISO, BDMV, 通通無問題, 至於果d bitstream, 1080p 24hz,  xvcolor呢D基本野今時今日出果D機點會唔支援, 所以唔講太多啦. 唯一係 ts file 就唔係100% 支持, 有D file 轉去Dolby TrueHD 聲軌時就無聲出, 但轉去DTSHDMA, 普通Doby Digital就無事, 有d ts file 就用時間搜索時就停左, 但呢D問題只限ts file, 其他檔案就無乜見到有呢D情況, 這方面有待改善, 不過好彩的是我大部分file都係 ISO/MKV, 好少ts.

我第一次開左機就試左個8GB o既mkv, 呢個file 我前幾日先係N3到睇完, 所以好多細節位我都記得, 一開真係不得了, 點解D畫面會比部 N3 靚咁多架, D聲就細緻咁多, 我部Z7 即刻龍精虎猛晒. 跟住個人Hyper左, 立刻再開隻Saving Private Ryan 同 Pearl Harbout BDMV 試, 真係不得了, 同N3比簡直係兩回事, D 子彈左穿右插, 你係可以好明顯定到位, 知道係由邊個方向射向邊個方向, 再聽下D飛機聲, 我仲以為自己真係係珍珠港俾人炸緊. 至於低音方面, 我因為無改過任settings黎試, 分別只係用N3同呢部試, 所以聽出黎o既分別真係好明顯, 呢部D低音出晒黎, 仲要好潛果隻, 比以前大聲同沉實, 真係分別太大. 再試左幾隻演唱會, 控噪方面做得唔差, 黑位好實, 光位又無爆, 字幕仲好圓滑, 有睇開BD演唱會都知, 黑位, 光位, 控噪做得唔好, 係演唱會係好易睇到. 至於音效方面, 我終於搵返失落左好耐o既包圍感啦, 我終於感覺到自己果套AV有少少似人地係showroom 聽果個感覺. 我雖然無Oppo 93, 但曾奇何時都有衝動想轉會, 所以都有試聽過下, 我自己覺得呢部肯定唔會比93差, 有過之而無不及, 再問左代理價錢, 定位都係2800樓下, 真係抵玩到呢. 聽返代理講, 由於佢係用QEO2.54 (第3代芯片), 而93只係用第1代, 所以畫面靚過93是絕對有根據的. 至於世紀格雷係由hifi 起家先的, 所以在音質方面一定唔會差得去邊.

講左咁耐好野, 呢部野都有不足地方. 可能用左N3太耐, 佢個UI 已經用到慣晒, 好難唔作比較. 好似字幕D字不能夠較大細啦, 又唔可以好似N3咁加快or 減慢d字幕黎就返outsync問題, 字幕又唔可以升高降低. ts/mkv 果D file 無bookmark 功能, 所以睇睇下下停左都要用時間搜索返去原先果到再睇過, 仲有又無N3咁可以出條時間軸黎快飛時間位置, 不過佢個時間搜索係做得好過N3, 想去邊個時間就係果個, 好準下. 跟住個UI 太簡單下, 唔夠N3果個黎, 又無得自動load folder入面個Cover file, 不過呢D都係裝飾野, 當然係有好過無啦. 而ISO 方面, 快鏡只有2x 就好似雞左d, 希望最少有8x啦. 字幕方便, 我本身用開UTF-8 就全部無見亂碼, 但唯一係ts file, 係全出亂碼, 我估呢個問題係software 未完全100% 支持ts file 關係. 至於開機就一定要用remote 開機就真係有D煩, 同埋入內置Hard disk係一定要由機的右面入, 所以如果你個櫃右面無多餘位咁就要諗諗點攪.

報告第一部份打住咁多先, 第二部預告下會試下DLNA, NFS, Wireless, USB 支援, 如果有時間會試埋部機其他附加功能好似播Youtube, Picasa 其他果d.

支援DLNA, Network, NFS

支援DLNA, Network, NFS

有其他Application

有其他Application

rmvb 支援

rmvb 支援

黑位同noise conrtrol

黑位同noise conrtrol

字幕真係幾滑下無狗牙

字幕真係幾滑下無狗牙

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
wil-wil + 10 + 10

查看全部評分

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

報告 2

玩左幾日, 差唔多試晒所有function. 我試左DLNA 同 NFS, DLNA play music, picture 同movies都無問題, 但NFS就唔work, 我已經打好晒d server 名但都唔work, 唯一原因我估係呢個firmware仲未支援. 我又試左佢所有佢跟黎 d free applications (想睇下有乜Application 請去#1 睇圖), 得個picasa 同net radio 係work, 其他果D都係無反應. 但個net radio 好簡陋下, 無得分region, location, 一野show 晒200幾個電台出黎, 一頁頁自己搵都幾煩, 仲有我搵左好耐都唔見香港, 希望下個firmware加返上去就好啦. 提一提play music file, 佢可以食到 flac, 我發覺播歌都幾好聲下, 可能呢間廠係出開Hi-Fi, 所以質數都有一定保証, 當然你要同果D純CD盤比, 跟本係2回事, 不過我係AV友唔係時時聽hifi 的, 所以有咁o既Quality 我已經收晒貨. 不過佢個play music UI 就簡單左少少, 唯一好係play緊隻歌時, 可以係右面睇到Cover.

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

最後copy and paste 埋佢個spec 俾大家參考下

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~基本參數~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

產品類型: HIFI級3D藍光高清播放器
輸出分辨率: 1080P(1920×1080)
存儲介質:抽取式內置硬盤(3.5吋)

視頻性能:主動式3D,支持藍光原盤/ISO,完美導航。支持H.264, VC-1, MPEG1/2/4, XviD, DivX, MKV, M2TS, AVCHD, WMV,AVI,MOV,MP4,RMVB等幾乎所有的主流視頻格式。

HIFI音頻性能:獨家定制音頻DSP方案,音頻專用雙時鐘系統,進口溫補晶振,頂級HIFI架構,數字輸出音質媲美萬元級CD!支持24bit/192K的WAV,FLAC高清音頻播放,支持幾乎所有的流行音頻格式,並配有HIFI級的同軸及光纖輸出接口。

AV音頻性能: DTS-HD Master Audio, Dolby True HD,杜比數字Plus, DTS,杜比數字。並有5.1聲道模擬音頻輸出。

畫面瀏覽:支持JPEG,GIF,BMP等格式

支持語言:簡體中文,繁體中文,英文

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~輸入輸出~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ~

視頻接口: HDMI接口,色差分量端子
音頻接口:支持數字音頻同軸輸出,光纖。
其他接口: USB3.0接口,ESATA接口。

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~其他參數~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

電源:   外置
外觀參數:    204×200×90mm
其他性能:   512MB DDR3,內存,2GNANDFLASH

1萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

一部價錢唔洗3千, 但畫面聲音質素可比美甚至勝過 Oppo 93的 Media Player.

利益申報: 本人只係N3用家, 同 ...
explorerhk 發表於 2011-12-30 00:06

不錯,有碗話碗, 不偏不倚. 怕條毛!
期待師兄報告。

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

不錯,有碗話碗, 不偏不倚. 怕條毛!
期待師兄報告。
plnl88 發表於 2011-12-30 00:10

佢俾得機我玩就預左我會好壞都講架啦 ;)

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

有請師兄!

黃金玩家

期待期待

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

好壞都講.....萬分期待....

星級玩家

無情916

76 榮譽VIP勲章金耳朵基本學員76-FC 藍寶石勲章

期待師兄報告