設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: nicknick

[AV擴音機] 令到兩聲道都收得工的av前後級組合

鉑金玩家

其實用over 40k 價錢, 為何不選擇Denon POA 呢 ?? 有甚麼優點比較POA ?
AV Equips.
TX-SR875>TX-NR5008>AVR-X7200WA
5. x RB-61
1. x DD-10
2  x RB-61 II (Top Middle L/R)

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

我一直都係注重聲音為主,畫面好易滿足,所以報告都係講聲音。

聲音方面,我是以聽歌為主,其實我比較喜歡用「多聲道」來形容我的系統,不過用「AV」這字就普及D大家都明,將來我都會偏向轉用「多聲道」。
我對這多聲道系統的調校及評價,會以兩聲道聽歌的水平來要求,會比較嚴苛,看的時候請自我調節理解。

有句話說:「聲音是跟人走的」,我很認同,即使相同的器材,不同人使用得出的聲音也會不同;一個人對聲音的認知也就主導了這個人追求甚麼樣的「聲音」。之前曾介紹過,我的聲音取向是以接近真樂器聲為目標,因為我習慣了聽真實樂器的聲音,一聽到結他聲不是結他聲、鋼琴聲不是鋼琴聲、鼓聲唔係鼓聲,就算聲音「好甜、好爆、好hifi、好光煇.....」,一樣接受唔到,我也是以此方向來調校我的器材。當然,器材一定有限制,冇可能出到同樂器完全一樣的聲音,所以這只是方向,能做到的話盡量接近,盡了力都達不到的層次便要接受現實,否則以有涯追冇涯,注定失敗。

因個人獨特的取向要求,我的設定未必啱大家,看了我的分享當作參考便好,再找你自己喜歡的設定。

先講講我對SC5509的設定:

喇叭:7.1聲道,全部Full Band,不在5509內設定任何crossover,EQ全關。在我的環境這樣設定的話,聽感會在中頻稍為薄了,我試過輕輕設在40Hz,竟然連帶中頻厚潤了人聲會較討好,但低頻線條會鬆了少許、真實感下降,取捨下決定「質感」更重要,所以選Full Band。

Sound Mode: 全部Pure Audio,不論輸入是blu-ray、CD定PS3打機。用Direct mode的聲音也很接近,但Pure Audio再通透一點,至少心理上也是好聽一點,反正Pure Audio下HDMI一樣會輸出到俾電視。

其他功能:冇接的輸入端全部唔set,HDMI RIHD、TV聲音回傳等等全部off ! HDMI的輸入都選through,全部畫面的處理都唔做,盡量叫部5509除了前級的工作外唔好做多餘的事情,oppo95的畫面已經好靚,唔駛5509多事幫手,做好前級的工作夠喇!

簡單講,我係用部5509淨係做解碼及多聲道前級的工作,等同兩聲道的DAC與純前級,我唔想俾佢做DSP,一攪就得音效失音質。

評分

參與人數 1威望 +5 收起 理由
djaddy + 5

查看全部評分

Synology DS3617xs with Roon, Qobuz,
Devialet Original d'Atelier;(FC) B&W 802D3, (SR) Devialet Opéra de Paris Gold Phantom, (SRB) KEF LS50 Wireless, (Atmos) KEF R50, Onkyo TX-RZ830, Sony A8F

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

其實用over 40k 價錢, 為何不選擇Denon POA 呢 ?? 有甚麼優點比較POA ?
bbsai 發表於 2011-12-29 22:12

兩部唔同級數的,唔好單單睇價錢這數字......

mch力水唔會比POA低,而聲音的層次、幼細度、damping、低頻線條都更優勝,聽歌尤其明顯。
我有friend用nuforce後級推十幾萬一對的B&W 800D聽classic都讚好。
Synology DS3617xs with Roon, Qobuz,
Devialet Original d'Atelier;(FC) B&W 802D3, (SR) Devialet Opéra de Paris Gold Phantom, (SRB) KEF LS50 Wireless, (Atmos) KEF R50, Onkyo TX-RZ830, Sony A8F

白鑽玩家

我一直都係注重聲音為主,畫面好易滿足,所以報告都係講聲音。

聲音方面,我是以聽歌為主,其實我比較喜歡 ...
nicknick 發表於 2011-12-29 23:38

Very interesting, thanks for sharing !
digiman

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

冇計,中毒越深就俾得越多......
nicknick 發表於 2011-12-29 08:23

冇計,中毒越深就俾得越多,但快樂都越多jet

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

回復 20# nicknick

It is great to know what you want! How much is this combo you referring to?

鉑金玩家

回復  nicknick

It is great to know what you want! How much is this combo you referring to?
djaddy 發表於 2012-1-1 12:09

我現時的目標是dCS Paganini DAC,
諗緊加個Paganini Upsampler定係U-clock,因為我要由Mac經USB播歌,
之後想買埋個Paganini SACD Transport,我一直都喜歡SACD,有好的SACD碟已經立即入貨。

一套四件dCS Paganini連埋clock大約三十萬。

禁止發言

76 榮譽慈善家勲章76-FC 藍寶石勲章

鉑金玩家

鉑金玩家

nicknick 師兄,

如果5509配返一套西裝(MC5500), 2聲道聽歌會唔會差過Int AMP? ...
HD2 發表於 2012-1-1 23:08

唔可以咁樣一既而論,int. amp都有平有貴有唔同級數,仲要睇埋你自己的口味夾唔夾。
鍾意用胆機聽歌的朋友相信就唔會喜歡這種組合。