設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[~ 原創影評 ~] 真係忍唔住要出個report - 吸血新世紀4破曉傳奇上集 (有內容)

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
尋晚應我老闆要求, 無去睇《神探福爾摩斯:詭影遊戲》, 走去睇咗《吸血新世紀4破曉傳奇上集》, 以下report純粹個人感覺, 不喜勿打頭!!

全套戲基本上就係主角2條友結婚渡蜜月破處大肚生野種狼族唔老嚟想搞破壞, 女主角生野種差啲死又死唔去變彊屍!!! 完全無講少到任何劇情, 的確小弟之前嗰段字已經講完咗差唔多2個鐘既戲講乜!!

最初睇第一集見到有啲吸血彊屍同狼人故事都算有少少睇頭, 奈何老闆十分之鍾情又睇書(中英文版本都睇晒)又要去戲院睇, 頂到第三集我都算係一個好老公!! 但係第四集實在太離譜, 講咁少嘢用2個鐘拖到真係行入浴室換衫都玩十幾分鐘. 如果話係愛情片既話, 問心小弟睇過咁多日本韓國既純愛片, 更加更加悶既都睇過, 但人地嗰啲講感覺講內心既level同呢套《吸血》唔同, 大佬唔係成套戲喺度不斷講"LOVE YOU", "Edward, don't go", "No, Bella, No!"就叫好愛對方囉(大家可以做個統計, 以上對白喺呢幾集講咗幾多次), 上次edward走佬, bella失戀坐喺度玩咗幾廿分鐘我已經夠難頂, 今次淨係講佢地想搞嘢都玩咗幾廿分鐘邊頂得順呀~~~!! 你有深度有內心有形容點解肯同個彊屍生仔就話啫, 無啦啦明知送死都話要生仔, 除非bella係導演, 一早知佢會返生做彊屍咩!!!

我唔想話西片既愛情片無內心, 《Love Actually》同《愛情戀上癮》我覺得係感動既, 就算《心跳500天》同《One Day》我都覺得有料到, 但係呢套擺明大賣彊屍狼人同人類既愛情片, 真心咁覺得係全年最呃錢之作, 講到宜家第4集我都係感覺唔到點解bella姐要咁鍾意edward呢條雪條彊屍, 又會含情咁鍾意埋個火爐狼人jacob, bella姐呢啲任性港女完全唔知邊度有咩吸引力又呃到條雪條同火爐, 唯一可講既係可能全鎮都唔無一個似樣啲既囡囡!!

各位ching如果真係好欣賞呢套戲, 真係唔好意思, 小弟真係好少咁講一套戲, 因為拍戲既人係好辛苦既, 但呢套真係唔x唔得!! 如果有ching好似小弟咁要同老闆去睇, 記得要搵間有張舒服櫈既戲院, 一個唔覺得瞓著咗都唔會腰酸背痛!!!

評分

參與人數 3威望 +30 收起 理由
小瑟 + 10
AST(Gym) + 10 十分認同 垃圾戲一套
avlam + 10

查看全部評分

2萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

由第一二隻由稍有動作劇情轉至第三隻文藝片其實已很悶 !用狼人吸血鬼做題材的愛情片雖新鮮 !但導演似乎無明確表達這套片是什麼類型片種 。所以可能令觀眾有混淆......
純愛情片又不是 ,動作片的驚訝緊惆又做不到 ......
Elac 249 & 241
KEF Q500 surround speaker
KEF T101 Atmos speaker
MK X10 Subwoofer
Yamaha CXA5100
Ediscreation 後級 7ch
Ediscreation HIFI HTPC
Panasonic 65VT60H
Rockna wavedream Dac
Modwright LS100 & KW

2萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

呢套正野我想 x 佢好很耐嫁啦,但係啲女人又好鍾意,話咩男主角靚仔, 故事好浪漫,不過我從都冇聽過有麻甩佬話好睇囉!

1萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

呢套正野我想 x 佢好很耐嫁啦,但係啲女人又好鍾意,話咩男主角靚仔, 故事好浪漫,不過我從都冇聽過有麻甩 ...
avlam 發表於 2011-12-27 12:15

你唔使去扮誠俊哥已算你好彩。

2萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

你唔使去扮誠俊哥已算你好彩。
plnl88 發表於 2011-12-27 12:37

嗰個好似係中坑嚟,你扮似啲喎!

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

由第一二隻由稍有動作劇情轉至第三隻文藝片其實已很悶 !用狼人吸血鬼做題材的愛情片雖新鮮 !但導演似乎無 ...
edlsang 發表於 2011-12-27 12:11

真係離x晒譜, 咩片種無所謂, 導演有料到有嘢講就話啫!!
之前一日睇《職業特工隊:鬼影約章》, 講真個故事老套到爆炸, 但係的確拍得緊張刺激, 要爆既爆得好, 要緊張既都搞到我手心有汗, 擺明車馬無劇情純為官能刺激, 等你放假搵套嘢爆吓幾開心!!
我老闆竟然話《吸血》好睇啲, 佢呢啲死忠派真係無佢付~~~!!!

3萬

白鑽玩家

呢套正野我想 x 佢好很耐嫁啦,但係啲女人又好鍾意,話咩男主角靚仔, 故事好浪漫,不過我從都冇聽過有麻甩 ...
avlam 發表於 2011-12-27 12:15

都唔關咩女人麻甩佬事, 我自己都睇好多純愛片, 連女人都頂我唔順, 但你真係有內心戲就話啫, 搵幾條蛋散去加拿大取景係咁講"love you", "don't go"就叫浪漫, 啲港女真係無腦無思想!!! 就算係我老闆都係咁話!! 唔通真係買個島去渡蜜月就叫浪漫? 咁唔怪之得咁多女人鍾意有錢佬!!
我之前睇《聽說》, 講真都未必有好多人頂得順, 但我自己覺得"愛"係一種感受, 唔使用說話去講用耳去聽囉~~!!!

2萬

黃金玩家

都唔關咩女人麻甩佬事, 我自己都睇好多純愛片, 連女人都頂我唔順, 但你真係有內心戲就話啫, 搵幾條蛋散 ...
ykluk 發表於 2011-12-27 13:17

但我自己覺得"愛"係一種感受, 唔使用說話去講用耳去聽囉~~!!!

呢句好正呀 !!!

3萬

白鑽玩家

但我自己覺得"愛"係一種感受, 唔使用說話去講用耳去聽囉~~!!!

呢句好正呀 !!! ...
avlam 發表於 2011-12-27 13:20

如果你明我講乜, 真係去睇一睇《聽說》, 一套清新簡單既台灣片, 都有女神有大配架~~!!
講多少少發洩吓, 我老闆話《吸血4之破曉》應該係好多劇情, 個粉皮發展商梗係去得賭場多輸太多, 諗住分開2套拍搵多啲人笨實!! 成套嘢我諗唔使半個鐘講完, 佢老x做咗2個鐘, 講唔到愛情講唔到彊屍狼人無所謂, 都唔使拖咁長悶到嘔電架!!!!

2萬

黃金玩家

如果你明我講乜, 真係去睇一睇《聽說》, 一套清新簡單既台灣片, 都有女神有大配架~~!!  
講多 ...
ykluk 發表於 2011-12-27 13:32

嚟緊都唔知重有幾銀多個 (傳奇) !!!