設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: lemonstar

[投影機/幕] [用家線材報告] 電源線

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

8# chhanthony
我遲下會賣走幾條佢 D power cord.... 到時睇下有冇o岩
syau 發表於 2009-2-3 16:05

又有咩upgrade心水先
Anthony Chan
AV Blog: avnewbie.com
Full Active 5.2.4 system
Sources: Panasonic DP-UB9000EBK, Shield TV Pro 2019, Apple TV 4K, AV Processor: Acurus Muse 16, Speakers: PSI Audio A21-M x 5, A17-M x 2, Ya

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

樓主係咪向"某"網站亞"Y"生訂個類電源綫?
孤身走我路 發表於 2009-2-3 07:57

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

等住睇你 Wireworld Aurora (美頭) 線既報告!  x2........我都想睇下有冇嘩一聲既感覺~~
小瑟 發表於 2009-2-3 09:01

到時會將條線試吓ps3, amp, subwoo

銀級玩家

seems it's only the bare wire like industry use, how about the outer jacket (PVC)?
avmilk 發表於 2009-2-3 10:45

c hing 指條DXX 線的包膠位? 裡面係d硬銀/銅線... 小弟不才, 唔係好識分呢

銀級玩家

影音呢 D 野.... 除非真係用好多 $....
唔係都唔會太易有 "嘩" 一聲嘅感覺啊
Y 生 D 線其實真係唔錯, 價錢平但係又 ok
新手用想見識下線材效果又唔想洗太多就最o岩
我都用過佢最貴同平 D 線, 以貨論價真係幾抵用 {: ...
syau 發表於 2009-2-3 11:48

其實幾佰蚊貨仔插去ps3有分別都算係咁, 好多時什麽比試有d都係心理作用添

用到d over過千既線就真係未煲好都已經有分別了

銀級玩家

買O野最緊要O岩用
如果唔O岩用又可以退貨都幾好.

我今日又會同佢買多個拖板加條powercord
試下用雙濾波畀部projector...睇下有無改善
Benq部機O的noise reduction真係麻麻
但睇CG又鬼咁靚, 真係吹賬 ...
chhanthony 發表於 2009-2-3 12:46

小弟都係...
睇disney嗰d戲, 清到爆
有d戲就勁多noise
我估應該係套戲本身既source問題
我由MCB獨立电源(Music Foundation線)-->Clipsal英頭-->Silver advanced白金英頭/iec頭-->projector
加企鵝10m hdmi
冇比較過既情況下覺得ok啦
要比較既, source/player/電又係問題
永無止境咁, 永遠都用唔到最好既線/电/player/碟 (除非中左mark6)

c hing會買邊條線呀?

銀級玩家

我今日會同佢買條subwoofer cable...試試先聽聽有乜分別!
xlarge 發表於 2009-2-3 14:37

嗰條一插會大聲幾個db,
期待c hing的report呀

銀級玩家

8# chhanthony
我遲下會賣走幾條佢 D power cord.... 到時睇下有冇o岩
syau 發表於 2009-2-3 16:05

c hing 有乜心水呀?
之前用緊邊隻pc 英/美頭?
到時upgrade左希望可以分享一吓有乜唔同吖

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

IMHO, digital sources, pre-amp, DAC use neutral powercord...

高級玩家

1# lemonstar
lemonstar C-Hing,

我未開始玩線, 可能遲d diy 都未定。但看過眾多師兄d 意見: 電源線對 vedio 畫汁的幫助不大,
反而audio 對線材比較敏感, 有d c-hing 仲話效果好明顯。
新手入門