設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: obee

[喇叭線] Wilmer Workshop U8 喇叭線用後感 (updated post #99)

星級玩家

76 精選榮譽會員勲章

贏30k的線賣6k

銀級玩家

SR的線係有味喎,中頻柔柔地,滑滑地,近似PAD。
ckw3031 發表於 2011-12-30 09:37

都算淡味啦,所以 SR 唔會好似 KIMER、AQ、TARALABS 或 MADIASON 之類 o既牌子大紅大紫,因為冇一個重風格等如冇特別 SEELIING POINT,好難制造 NOISE 同 GIMMICK。

2萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

其實只係同自己用開果條比. 所以, 唔係一個絕對參考, 只係相對參考. 不過如果多d 人做ab test, 結果可以 ...
kenneth_obee 發表於 2011-12-30 09:37

咁師兄有冇時得閒嚟家訪吓我呀?

銀級玩家

咁師兄有冇時得閒嚟家訪吓我呀?
avlam 發表於 2011-12-30 10:00

我借你咪得囉!

星級玩家

76 精選榮譽會員勲章

都算淡味啦,所以 SR 唔會好似 KIMER、AQ、TARALABS 或 MADIASON 之類 o既牌子大紅大紫,因為冇一個重風 ...
Wilmer威馬 發表於 2011-12-30 09:51

SR係美國好紅呀,而且係有味的缐,越高級越好味,頂班的人聲好正超有感情。

銀級玩家

SR係美國好紅呀,而且係有味的缐,越高級越好味,頂班的人聲好正超有感情。 ...
ckw3031 發表於 2011-12-30 10:04

鬼佬玩 HIFI 平均水平高加埋消費取向理知,唔同 o既。。。。

SR 高端線 d 味原自 ACTIVE SHIELD,唔插牛你會感覺淡哂口。

我早幾年都有做 ACTIVE SHIELD,十周年版個 PSU 仲可以 TUNE 電壓去變味添!

2萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

我借你咪得囉!
Wilmer威馬 發表於 2011-12-30 10:02

唸住佢嗰條都叫有煲過吓效果可能會好啲掛!

星級玩家

76 精選榮譽會員勲章

鬼佬玩 HIFI 平均水平高加埋消費取向理知,唔同 o既。。。。

SR 高端線 d 味原自 ACTIVE SHIELD,唔插牛 ...
Wilmer威馬 發表於 2011-12-30 10:11

加咗牛中高音靚好多,D人加大電壓去谷。

銀級玩家

贏30k的線賣6k
ckw3031 發表於 2011-12-30 09:51

其實只係一條商業成本 FORMULAR:

来路野最基本要 ADD ON 運費、代理 PROFIT、當地宣傳、分銷 PROFIT,仲未計各種稅金、各種風險成本、庫存/積壓成本等等。

我廠家一條龍直銷,中間少成份水,咁贏 30K 賣 6K 一 d 都唔神話,如果比较埋某 d 牌子以市場造價或以聲定價去制造形像/GIMMICK 果 d,贏 50K 賣 6K 都仲得!

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 110# Wilmer威馬

馬爺我當然明啦, 如果我發覺比你昆左, 我只會有兩個結果:
1. 唔出post, 費時俾人知我咁傻仔, 同埋會打俾你要求退錢.
2. 出post力推, 話呢條線聽多左好多野, 聽到歌手唱果時有無加個口罩, 仲話聽到我感動流涕添... 哈哈

但你見我 so far 都無話佢係好勁好勁, 因為:
1. 小弟好初哥, 唔識講嘅都唔敢吹
2. 小弟真係無用過好貴嘅線

以上兩點我不停提醒讀呢個post嘅師兄, 所以我唔信睇完我個post會中毒.
但如果有人因為睇到我個post之後而買任何野及後覺得唔對路, 咁對唔住, 係你嘅口味同小弟唔同, 但需知道世上無兩個人係一樣口味, 所以睇評價應該自己加以分析, 寫嘅都應盡量持平

另一方面, 如果你光睇 post, 無真係試過, 就覺得有人出 post 係別有用心,咁你真係唸多心左. 因為小弟出post 目的係自娛同希望可以當 ”論壇大長老”, 可能最後小弟會當上一個”吹水唔抹嘴”嘅論壇”槍手”大長老. 但如果你係咁唸,我都無法,個世界就係永遠無一致嘅睇法,(hifi)事情對錯有時只係觀點與角度.

評分

參與人數 5威望 +41 收起 理由
leo25 + 10
tomc + 5
KING + 10
manKi + 6
benjamin + 10

查看全部評分