設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: GlobalS8

[請教] Oppo 93/95 video部份嘅差異

1萬

鉑金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

回復  鐵心心

我反而同埸比較過95/ 8004/ 4010/ 09, 聲就 09 win 哂, 畫就 09 total lose....(超過十個人 ...
yuppi 發表於 2011-12-22 23:08

不過有時都好主觀,E個LV的高階BDP,都係睇自己口味選擇,
如果你問我,我唔會選影像FOR 09FD,我會喜歡4010多D,
聲方面就睇用咩機去夾啦
不過我相信09FD個影像風格易令人受樂D
MY BLOG:http://gvgame.blogspot.com/

如何玩盡手上器材呢?

如何調出平衡聲音呢?

鉑金玩家

長期新手

popo388 Ching,
我用緊Steward 120" 2.35:1 fix screen 同打算買部Sharp 60x50A
GlobalS8 發表於 2011-12-22 21:54

95 la
Soundaware d100 pro deluxe
Mytek Dac
Krell Vanguard
PMC Twenty24,
Oppo103D, Yamaha RX-A3050
KEF XQ50C, Mirage, Cambridge.

高級玩家

回復 20# 鐵心心

唔熟喎!
What is 8004? 09? 4010?
大前提係我要有升字幕嘅function bor.
Projector: Sony VPL VW 1000ES

銀級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 綠翡翠勲章

BDP : MARANTZ 8004 / PIONEER 09 / DENON 4010 . 升字幕好似得: 菲記9500/9600 , OPPO 93/95 , CA 751 ..... 呢幾部.
Yamaha CX-A5200,MX-A5200
Soulution 330
Vivid audio G4S2
Shunyata research Triton V3
Konda audio note Sps 2.7

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

回復  鐵心心

我反而同埸比較過95/ 8004/ 4010/ 09, 聲就 09 win 哂, 畫就 09 total lose....(超過十個人 ...
yuppi 發表於 2011-12-22 23:08

想問問yuppi兄當時的比較是hdmi output還是analog out?player解碼還是av amp解碼?
Synology DS3617xs with Roon, Qobuz,
Devialet Original d'Atelier;(FC) B&W 802D3, (SR) Devialet Opéra de Paris Gold Phantom, (SRB) KEF LS50 Wireless, (Atmos) KEF R50, Onkyo TX-RZ830, Sony A8F

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

回復 19# yuppi

又蒙又啞又一舊舊重出格仔晶狀?
大王讚不絕口和
http://www.post76.com/wordpress/?p=6755
甘AV呢家野就真係見人見知
走了........永遠懷念[華都冰室]既紅豆冰

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

效果好唔好唔係睇用左咩chips的,
95用左環牛分開audio/video供電,
電源部份用左屏閉減少機內電磁波互相影 ...
鐵心心 發表於 2011-12-22 23:04

心兄對 AV 器材好有要求{:5_82:}

Pioneer 09fd/ Denon A1UD : 我估要兩至三萬元級的 Blu-ray 機{:5_76:}

Oppo 93: 睇戲, 我已經十分滿意 。 聽歌, 就 Pass ( 除非 心兄動動 手術 )

1萬

鑽石玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 25# nicknick

當時的比較是hdmi output, av amp 解碼. 用 100" 幕, 下係小弟不專業既感覺:

BD HDMI Audio:
1. 09 HDMI 聲畫分開輸出
2. 09
3. 95 HDMI 聲畫分開輸出
4. 4010
5. 8004
6. 95

BD Video
1. 95
2.4010 & 8004
4. 09
千其吾好迷信..
75-X9500G
AV: BOSE 900 Soundbar + 700 拾仔 + 700 surround
Music:  Playback Designs
Speakers: Mordaunt-Short
AMP: KCT + FPB-300C
[img]http://ha1.seikyou.ne.jp/home/jun/gifani/halo.gif[/i

專業玩家

心兄對 AV 器材好有要求

Pioneer 09fd/ Denon A1UD : 我估要兩至三萬元級的 Blu-ray 機{:5_76: ...
samnet1 發表於 2011-12-23 21:21

OPPO 93 是不是換電源水塘及換內部用銅接線就可以靚聲?

1萬

鉑金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

回復  yuppi

又蒙又啞又一舊舊重出格仔晶狀?
大王讚不絕口和

甘AV呢家野就真係見人見知 ...
daken 發表於 2011-12-23 18:40

SORRY 係我要求太高,畫面差一點都不能
MY BLOG:http://gvgame.blogspot.com/

如何玩盡手上器材呢?

如何調出平衡聲音呢?