設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[CAS音響] 電腦出 Naim DAC 用 optical 定 coaxial (人聲沒感情)

進階玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

各位CHING,

我是CAS新手請多多指教, 最近比人毒 得多想玩下CAS,

昨天終於入手Naim DAC, 買回來之後發現部NAIM只有 optical 及 coaxial 接口, 剛好有一條跟聲卡送既光纖線,

即刻接上去試下機先~ 發覺同CD機好大分別我用OPPO93做CD機   , 人聲好"博", 唔知點形容~好似沒咩感情,

反而OPPO93 +左DAC 之後分別就好大~ 真係同出去聽CD5I 有得fight, 無奈電腦出聲同期待既效果差好遠~ 各位CHING 可唔可以指點下呢~

現有器材接法 [電腦 Sound Blaster X-Fi Titanium HD Optical (只有光纖) --> Naim DAC --> Naim 152/150]

搜過D舊POST 話 coaxial 比光纖好好多, 如果換soundcard 係咪"士"但找一張有coaxial 輸出, 定要找一張貴既? 已經食緊樹皮啦~ 唔好毒我太深.

Thanks~
55" D8000 + Oppo 93 + Marants SR7005
SPK : CM7 + CMC + SAT
NAIM : 152 +155 + NDAC + FCAP

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

可唔可以講下 pc 用緊乜 software? setting 如何?

進階玩家

可唔可以講下 pc 用緊乜 software? setting 如何?
benjamin 發表於 2011-12-19 11:31

用緊J.river 16, 聲 WAV 32BIT 192K (自己RIP) setting 全部用 default.
55" D8000 + Oppo 93 + Marants SR7005

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

j river 用咩 driver 的?
有有試過foobar用 wasapi, asio?

cd 試下用番 16 bit 44k rip, 睇下有咩唔同

黑鑽玩家

回復 1# eqx
hi Ching,
我現在用Asus Xonar Essence 經 coaxial (naim dc-1) 駁 naim dac 較果不錯。
另外你可以選擇買隻 M2tech (usb 轉 coaxial) 駁 naim dac。

進階玩家

用v-link2 usb->v-link2->coaxial->lx85
分離度, 準繩度都高左吾小

進階玩家

用得naim,唔爭在買多多舊v-link2,效果一定有改善。

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復  eqx
hi Ching,
我現在用Asus Xonar Essence 經 coaxial (naim dc-1) 駁 naim dac 較果不錯。
另外你 ...
ericlpt 發表於 2011-12-19 12:00

Ching,

請問M2tech 是否要在外國訂回來?大約幾錢?可否給我多點這product 的資料?謝謝
2-ch :
Mbp+ Audirvana+->exD->田雨->威馬 A-200 Int amp ;CDP marantz sa17->Atohm Sirocco 2.0
9.1 : oppo93->Y記3010
威馬PC:K2c,K2S,K2J
威馬 U8 Bi-wire + U8 XLR + USB

黑鑽玩家

回復 8# hutmonkey

Ching,
FYI
http://www.insolhk.com/

進階玩家

回復  eqx
hi Ching,
另外你 ...
ericlpt 發表於 2011-12-19 12:00

Ching, 其實用USB converter 好, 定真接換張SoundCard用coaxial 輸出好? 我電腦方面都用fanless火牛及主板+SSD?

因為睇過D Post 話USB 只可以出24/96, 如用coaxial 出到32/192嗎? Thanks !