設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: nicknick

[AV擴音機] 突如其來的驚喜,Onkyo sc5509 AV前級貨到!(已補開箱肉照)

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

回復 39# nicknick

Congrats! Eagerly waiting for your professional report.

黑鑽玩家

我又反而幾鍾意佢今次個look喎,唔鍾意之前部905個look。黑色仲襯番晒我所有其他器材。
D聲啱唔啱你? ...
nicknick 發表於 2011-12-15 00:10

哈哈,冇錯我都中意黑色,905之後,一直用黑色。
Ok,初步試了一試5509,有一些感覺
1: 先用mic auto setup
2: 再用尺度嗽吧距离fine tune
3: 再用SPL Sound Meter 度每一個channel 在80db
4: Audyssey and Equalizer Off

同5507 比:
1: surround 定位比5507清晰和准確。 以前係surround 一堆聲,我用Resident Evil 3D版試開頭槍戰果段,子彈聲定位好清晰,detail 好多
2: Bass 好重,幾有Denon feel。 以前中意開double bass,而家要off
3: 演唱會人聲好出,好埋身,以前5507 俾唔到。
4: 聽CD,未試,哈哈,等你報告,
其實只係玩左一陣,好似你話,好多setting 都未試,總括來講,今次我都滿意。主要係有進步,而唔係只為追新機,哈哈  
等你report

1萬

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

真係有進步?

挍到我都想換5009添
Naim CD5xs
Naim 202/200  Hi cap
Onkyo Av 5010  Oppo 103
ProAc D20R    Sonus Faber Venere中置
Chartwell BBC LS3/5
Mirage OMD 5後置     REL T 7
Graham 3/5閒置

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

,我又換

新仔玩家

下午突然收到電話,到左貨今晚送好唔好? 梗好啦!

呢個時候當然係忙著set機,寫野就遲D先啦. ...
nicknick 發表於 2011-12-13 23:38

Hi ching

Can u pm me price & where u buy it ? Thanks

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

,我又換
lawzelda 發表於 2011-12-17 00:28

go! go! go!
Synology DS3617xs with Roon, Qobuz,
Devialet Original d'Atelier;(FC) B&W 802D3, (SR) Devialet Opéra de Paris Gold Phantom, (SRB) KEF LS50 Wireless, (Atmos) KEF R50, Onkyo TX-RZ830, Sony A8F

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

哈哈,冇錯我都中意黑色,905之後,一直用黑色。
Ok,初步試了一試5509,有一些感覺
1: 先用mic auto se ...
LPL 發表於 2011-12-15 23:28

還未有時間詳細的試,暫時oppo95經HDMI去5509, oppo95的stereo XLR analog out去5509 XLR stereo analog in(聽CD用), 5509各channel用緊RCA去後級,初步開聲的情況:

1. 音場濶過比oppo95直出
2. subwoofer唔知點解預設係好勁,勁到我夾硬將subwoofer channel減到最盡-15db都勁過之前,開auto-setup之前部5509叫我降個subwoofer去75db先(開頭百幾db呀人都癲!),我要直接在subwoofer扭細volume 10份之9至跌到落去77db !!! 乜我隻subwoofer原來咁勁咩?
3. surround定位都唔錯,但我想找時間再試清楚D
4. auto-setup幾準確,不過原來我對耳都唔野少,我開頭set機自已set距離及全用耳仔“感覺”來set每個channel volume,auto的結果除左subwoofer好唔同之外,7條channel有4條同我set的一樣,另外3條只相差+-1.5db;不過竟然set我對後中置speaker crossover 40Hz、前置同中置50Hz,後置先至80Hz,我采佢都傻set晒full band。
5. multi-channel時, 最大問題係人聲及樂器質感不及oppo95 analog out直出後級,不知道煲耐D會否提升。
6. 聽CD用HDMI冇驚喜,仍然係AV amp播歌的感覺,但係一轉用oppo95 stereo去5509 stereo XLR呢個組合,聽歌是2聲道系統的水準!理論上不是太過發燒的hifi玩家不用再影音分家已經得到很不錯的聽歌表現。不過單比較前級的水準,仍然同我的Nuforce P-9旗艦前級差兩、三班,冇辦法,P-9前級太正,我要求又太高! 這樣看來,如果oppo93的聲音等同oppo95 HDMI出來的聲音,咁我勸有興趣買oppo的師兄一定要買95,D聲在5509出來便聽得出爭好遠呢,俾93多一倍的價錢係俾得值!
Synology DS3617xs with Roon, Qobuz,
Devialet Original d'Atelier;(FC) B&W 802D3, (SR) Devialet Opéra de Paris Gold Phantom, (SRB) KEF LS50 Wireless, (Atmos) KEF R50, Onkyo TX-RZ830, Sony A8F

1萬

鉑金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

恭喜

星級玩家

鉑金玩家

恭喜
鐵心心 發表於 2011-12-17 15:56

但係我對佢的期望遠遠不止於此,佢堂堂一部旗艦我對佢的要求當然要高好多,依家好唔滿足,我要搵辦法渣乾佢D潛能出來!

尤其係質感, 唔知轉用XLR後的表現會否唔同晒。