設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: Lester

[CD機] 開箱開箱 世紀格雷 5i-10 - another happy customer (some update on #85)

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

回復  Lester

係唔係個高音標
qk8082900 發表於 2011-12-19 14:24

係掛,我都吾係好知點叫個"標" 呢D HIFI友既術語有時真係好似火星文咁...

2萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

係掛,我都吾係好知點叫個"標" 呢D HIFI友既術語有時真係好似火星文咁... ...
Lester 發表於 2011-12-19 14:30

如果話吉耳你覺得似唔似呢 ?

星級玩家

76 精選榮譽會員勲章

我坐前多大半呎就無boom 啦,我諗係我個room 衰過人,不過之前我帶hunter去試機有5/6成hifi 舖放way d ...
Lester 發表於 2011-12-19 14:18

因為你坐的位置係低頻最弱的位,所以咪冇boom,咁係假象呢。
每個房間都有唔同位置,有D位低頻増益最多,你坐嗰個位,聽出來咪多D低頻,相反就聽小D。
有空來我度聽下首way down deep,又深又潛又實的低頻,但我仲未調得最好,可以再好D。

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

如果話吉耳你覺得似唔似呢 ?
avlam 發表於 2011-12-19 14:39

好似係, 總之好似有好大既高音 energy 流過個頭咁

2萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

好似係, 總之好似有好大既高音 energy 流過個頭咁
Lester 發表於 2011-12-19 14:42

咁都係嫁啦 !!!

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

回復 114# Lester

我個人覺得唔關D機同喇叭既事
可能係環境做成衰聲
師兄果個咩環境黎
可唔可以講少少聽下
(好少聽人講玩書架會BOOM 最多人話會標)
師兄又BOOM 又標

新仔玩家

5i-10 我也力回来试听过几日后就退机了

銀級玩家

5i-10 我也力回来试听过几日后就退机了
lgg168 發表於 2011-12-21 00:09

你是內地的吧?因為香港沒有退机服務、也沒有人提出過退机,我們這里大部份用家都是先試什至帶 dd 到店 PK 比較才買的,不存在隔山打牛,試听/PK 也沒人在旁邊說一句話,听完由消费者自主決定買不買,不買也沒半句廢話,所以不同內地主要是网購就連适不适合個人主觀听音口味也沒底,因此大家沒玩好跟你不喜歡而退机是拉不上關係的,有心參予討論應該詳述你經歷、系统和搭配,讓大家不走彎路,不是一句退机的來潑冷水的。

新仔玩家

回復 118# Wilmer威馬

原创cd机-珀丽丝的同轴线(或者ACER本本+AudioGate播放器+monoprice USB线)-Benchmark DAC1 USB解码-怪兽2000音频线-麦丽迪300B胆机-怪兽750音箱线-英国博声书架音箱(6.5寸喇叭)
Benchmark DAC1听也听也感觉小了点音乐味,想买多台有音乐味的解码器玩玩。
在广州网购5i解码(购买时说明试听一周,唔嘊听的话亏一百元可退货),5i感觉高音好标,低音松散,定位有点混。但2300元这个价。
以上纯属个人木耳朵的感觉。欢迎拍砖

銀級玩家

回復  Wilmer威馬

原创cd机-珀丽丝的同轴线(或者ACER本本+AudioGate播放器+monoprice USB线)-Benchmark ...
lgg168 發表於 2011-12-21 22:51

跟 Benchmark 比就盡在不言中,因為兩者風格是剛好完全相反,和 5i-10 确實稍輸 Benchmark 半個檔次,加上你后面的怪獸和博聲只跟 Benchmark 搭配(清加厚剛好互補)卻跟 5i-10 沖突(厚加厚就變糊),而且一周去煲也還不夠日子,罪不在 5i-10 了。