設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: Terence

1080/24P

黑鑽玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

所謂既插值,插黑,插格,什麽流動等功能,
其作用主要都係將50格改變為100格(或再倍增),
目的係希望改善液精因轉變顯示過程中引起嘅殘影現像,
係2005年初JVC先推出嘅技術,亦証明有一定作用

講番24P(24格)嘅問題:
睇戲用1080/24P除咗係唔想因為經3:2 Pull Down過程而引致
畫面訊號嘅流失(多隻香爐多隻鬼,無人反對吧),仲有就係戲本身
多採用24P收錄,藍光碟亦係24P,如電視機都支援24P輸入,
那採用不經3:2 Pull Down直接用24P嘅連接嘅技術是否會比較好?(自己諗吓吧)

補充一些,我都同意係唔係24P又不至於有非常大分別,
例如一些需要展示連貫,流場嘅動作會較為起眼(相信越大畫面會越起眼),
但用大屏睇藍光都係追求頂級畫面,無理由有更好技術唔用
(5:5插值是將電影24格Pull Down成為每幅5格,24x5=每秒120格嘅120hz技術)

個人一些睇法,現今大屏已經全部係1080p天下,
但其實好多人連1080 i同p都未必看得出...
唔信自已平常心試吓,將畫面暗中分別用1080i 同 p睇吓屋企人分唔分得出,
難道我哋唔需要理會電視是否1080p?
我哋分得到都係因為有追求睇慣咗所以認得出來,進步了,
作為藍光友我個人不會因技術是否極之明顯才去重視,
能不斷改善,進步才是我進入籃光世界覺得最開心最好玩的感覺!

評分

參與人數 1威望 +6 收起 理由
wil-wil + 6

查看全部評分

Post76 我們手牽手,互相信任,共進退!

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

各位版大誤會了,
我並非否定24P,
因為自己都係用緊,
只係我自己試唔出,
問下各位睇下應該點分,
同睇下各位有乜心得罷了! smile.gif smile.gif

多謝mankoo兄的指點,
但新年期間未得閒試,
遲下我一定會照指示睇下自己分唔分得出!
thanks.gif thanks.gif thanks.gif

1萬

鑽石玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

目前仲有好多 display 雖然有 1080/24P 輸入, 但係最後都會將D輸入訊號進行插值(TOSHIBA/PIONEER/PANASONIC),插黑(日立),插格(TOSHIBA/PIONEER/PANASONIC/SONY/日立) or 3:2 Pull Down(SHARP) 處理然後輸出影像, 所以1080/24P....完全係睇你部 Display 既影像處理能力
當然, 有1080/24P一定好, 因為多一種選擇
千其吾好迷信..
75-X9500G
AV: BOSE 900 Soundbar + 700 拾仔 + 700 surround
Music:  Playback Designs
Speakers: Mordaunt-Short
AMP: KCT + FPB-300C
[img]http://ha1.seikyou.ne.jp/home/jun/gifani/halo.gif[/i

1萬

鑽石玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

mankoo 兄,
少少補充:

100Hz 係 CRT 年代已經玩左好多年. 首見於 90 年的 Philips TV. 當時主要是消除 CRT 在 PAL 25Hz 下的閃爍現象. 所謂 100Hz 只是把原來的 frame 顯示 4 次也吧!

1997 年 Philips 發表 Digital Nature Motion (DNM), 是第一個能夠用數碼 DSP 計算加插 frame 的系統. 當年搭載在第一代 Philips 42" Plasma TV, 售 $120k 大元. 當年的 DNM 的頻率設定在 60Hz.

及後 Sony 1998 年在 DRC WEGA, 是繼 Philips 後第二套可以 DSP 插 frame 的系統. 而且 Sony 更上一層樓, 其 DRC-100 mode 更可達成 100Hz 插 frame. DRC 系統奠定了 Sony 及後幾年 CRT 皇者地位的基石!

Philips 亦在 2000 年推出 100Hz 的 DMN Pro, 而這套技術及後被納入今天 Philips 的 Pixel Plus 技術內源用之今.

用 120Hz 的原因是因為 BluRay 電影都是設定和電影 film 一樣是 24Hz 和大部份 HD 製作都是 60Hz. 如果跑 100Hz 的話, 會因為不是整數倍率而導致有時間性 jitter error而影響畫面流暢度. 這就是大部份 120Hz LCD 當 display PAL 制式時會跑回 100Hz 的原因.

插 frame 這還涉及好多獨家的影象處理技術, 雖然大加 on paper 都係 120Hz, 但到今天仍然好多廠商搞得唔好 (尤其係大陸和韓國). 這就是點解好多時同一塊 panel, paper spec 一無一樣, 但實際效果大有分別的原因之一. 如果你問我今日在插 frame 這一環那個是最強, 我仍然會答你是 Sony 和 Philips!

評分

參與人數 1威望 +6 收起 理由
wil-wil + 6

查看全部評分

千其吾好迷信..
75-X9500G
AV: BOSE 900 Soundbar + 700 拾仔 + 700 surround
[img]http://ha1.seikyou.ne.jp/home/jun/gifani/halo.gif[/i

黑鑽玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

mankoo 兄,
少少補充:

100Hz 係 CRT 年代已經玩左好多年. 首見於 90 年的 Philips TV. 當時主要是消除 CRT 在 PAL 25Hz 下的閃爍現象. 所謂 100Hz 只是把原來的 frame 顯示 4 次也吧!

1997 年 Philips 發表 Digita ...
yuppi 發表於 2009-1-27 15:55

yippi兄,雖然我唔明你呢段說話同之前嘅有乜直接關係,
但都好多謝你分享咗咁多影音知識比大家,thx !
Post76 我們手牽手,互相信任,共進退!

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

目前仲有好多 display 雖然有 1080/24P 輸入, 但係最後都會將D輸入訊號進行插值(TOSHIBA/PIONEER/PANASONIC),插黑(日立),插格(TOSHIBA/PIONEER/PANASONIC/SONY/日立)
yuppi 發表於 2009-1-27 03:47 PM

插值/插黑/插格,請問邊個至係真24P畫面呢? question mark.gif question mark.gif
sony x300又算唔算係真24P畫面呢? question mark.gif question mark.gif question mark.gif
or 3:2 Pull Down(SHARP) 處理然後輸出影像
yuppi 發表於 2009-1-27 03:47 PM

我估哩個只可以叫做食到24P,
應該唔可以當做真係出到24P! don't agree.gif don't agree.gif don't agree.gif

1萬

鑽石玩家

Terence 兄,

就算同一部電視都有吾同 setting 去處理1080/24P輸入訊號, 所以要自己嘗試
千其吾好迷信..
75-X9500G

1萬

副版管

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖神勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

好精彩既分享 ... 所以加下分以是鼓勵!

1萬

副版管

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖神勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

大家都係研究、討論下,Terence ... 兄可以放心!

各位版大誤會了,
我並非否定24P,
因為自己都係用緊,
只係我自己試唔出,
問下各位睇下應該點分,
同睇下各位有乜心得罷了!31841 31842

多謝mankoo兄的指點,
但新年期間未得閒試,
遲下我一定會照指示睇下自己 ...
Terence 發表於 2009-1-27 14:27