設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[風景照分享] 台中遊記 (二)

黃金玩家

SrZorro

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

上回講到食完赤鬼. 仲早. 咁當然唔少得去貢一貢出名既逢甲夜市啦. 人唔算好多. 其實地方亦唔算話好大. 賣既就咩都有. 食既多. 亦有好多服飾精品, 寵物用品咁. 其實佢正正係大學出面既一個圈. 我諗都幾多工讀生係呢邊返 part-time.

行行下見到一隻燒防員 poodle. 真攪笑.

呢隻就賣狗仔 badge 既.

之後就返酒店休息喇. 因為第二日一早7:00a.m.要起身喇.

遊埔里 + 清境
第二日一早, join 左個 local tour 包左架車. 走一走埔里再去清境住. 黑仔既事情又黎喇. 咁岩呢一區唔知咩事打礁, 全星期食齍. 出面既鋪頭唔可以賣其他野食...

我地先去左日月譚, 多地個 guide, 本來個行程係去一個叫鯉魚譚既地方. 個鯉魚譚後黎我地車有入去行左一圈. 行完一圈我都唔見有水....... 建議如果 join local tour 既. 其實可以同當日既領隊傾下個行程.

呢一個地方要講一講. 因為旅客中心都冇資料既. 係個導遊話我地知既. 呢個洞既設計好得意. 你見既係一邊. 其實佢前後都係通既. 你企係呢度大叫試下. 迴音會不斷~不斷~不斷~不斷~ 好過癮既. 到左一定要試試.

之後我地就去一個叫奧萬大既地方喇. 『賽德克‧巴萊』有係呢度取景. 黑仔既事又黎一件, 本來十一月中到十二月中, 理應成個山頭都係紅楓葉既......好似咁樣.

但係天氣太反常喇. 又乾又熱. D楓葉未得黎紅...都已經掉哂喇.

你睇個山就知. 幾咁乾...........

圖中少女呢. 要提一提. 當日行行下見到一個台妹...幾辣, 不過冇著鞋. 當日既地方真係一片森林黎. 地下唔係木碎就係石頭. . . 大定留意前方男子就知咩事. 都唔知係唔係玩野. 著對4吋boot 去行森林保護區, 所以該男子全程挽鞋

跟住就去飯店喇. 見晴山莊.

係呢度留左兩晚, 一日去玩羊, 一日睇日出. 第二朝10:00a.m. 左右去清境農場. 入場付費, 手背打個羊咩印就全日成個農場通行無阻. 其實係呢頭遊. 都建議入去睇下. 因為...落山既時候好多行人步道都係農場既. 俾錢行. 總好過要行馬路咁危險.

清境農場真係滿山都係羊. 好自由. 場內有販賣機買糧餵羊咩, 都幾好玩既. 不過就臭D. 因為D羊係一邊食, 一邊好似日本D波子機咁一粒粒咁痾既.

場內係有馬術表演既. 一日兩場. 早午各一, 如果要睇羊咩 show 呢就要等星期六日喇.

講住咁多先. 仲有一單黑仔野. 同埋係台北亂買紀錄. 多謝各師兄弟捧場.

評分

參與人數 7威望 +54 收起 理由
小瑟 + 7
wusum + 8
horace_tsang + 8
koo9726 + 5
aidan + 8
edlsang + 10
rlwk2009 + 8

查看全部評分

2萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

鉑金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

咁詳細一定繼續捧場

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

我都去過個清境農場,好似叫青青草原,唔知有冇記錯呢
我去個時好大霧又落雨,咩都睇唔到咁ching你去個時天氣好好!

黃金玩家

SrZorro

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

我都去過個清境農場,好似叫青青草原,唔知有冇記錯呢
我去個時好大霧又落雨,咩都睇唔到咁 ...
Miran 發表於 2011-12-6 01:38

係. 青青草原係農場其中一個地方. 好在個日天氣好.

6萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵銀耳朵學員76-FC 黑鑽石勲章

QQ
風景幾靚喎!

專業玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章

thx for sharing. really like the description
活在當下   珍惜眼前人

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

GOOD RECORD!!!!!

黃金玩家

SrZorro

GOOD RECORD!!!!!
小瑟 發表於 2012-3-10 09:30

其實都仲未寫哂.