設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[用家報告分享] 麗磁 LM-201IA 用後感 (報告完畢)

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

今朝六點被公司CALL醒,跟著成個上奏番左公司做野。下午同老婆食完飯之後就坐港鐵去深水埗搵馬爺借呢部機:

http://www.post76.com/discuss/viewthread.php?tid=95000&extra=page%3D1

到左深水埗,先俾個電話通知聲馬爺。然後上深之都揾canworkshop. (我未去過)
揾左陣都揾唔到,我記得係三樓,但揾唔到。打俾個friend 問,佢都話係三樓,奇怪。點都好,夠十五分鍾,要上馬爺度。

原來馬爺間workshop 好近地鐵b2 出口,真係係正隔離…

上到去,點解好似去左賣衫褲舖? 原來馬爺間workshop 果層比d 外傭開嘅成衣店佔據左…好熱鬧,不停有疑似外傭嘅人出入。跟住直行就見到馬爺本人,我係第一次見馬爺,原來真人係咁一位相當年青嘅靚佬(我起初以為佢係呀伯)。馬爺正開住部機播緊歌,原來佢係想比我聽下部機是否正常。我覺得我好似買機咁。跟住佢息機俾d 膽 cool down. 同時列印一式兩份嘅收據俾我簽名。等多幾分鍾,馬爺就好小心咁幫部機入箱。之後我就用自備嘅手拉車仔將部機帶番屋企。

坐巴士回家中

評分

參與人數 4威望 +26 收起 理由
hutmonkey + 10
ivan8313 + 6
4pk + 5
qk8082900 + 5

查看全部評分

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

相片:
終於拖左個箱番屋企

打開盒有說明書,搖控,不過我兩樣都無開,怕做成損壞

包全晒

前面
可以改三極或全線性

開關(係左邊)

上面(左,右)

後面(左至右)

未開

開左機

評分

參與人數 2威望 +16 收起 理由
benjamin + 10
leo25 + 6

查看全部評分

銀級玩家

小弟依家用以下組合:
Speaker: B&W 805s (Speaker Cable  用 Synergistic Research TESLA Quad 8ft)
Int amp: Luxman 507u (Power cord 用 Acoustic  Harmony SAP-1)
DAC: Stello DA-220 (Power cord 用 Cliff Audio). 我無開 upsampling, 只係 bypass
NAP: Squeezebox Touch(用 coaxial 去 DAC, DAC 用 RCA 去 INT AMP,coaxial 係 Audioquest VDM-5 1M)

我其實用開 NEOTECH NEI﹣3001 (XLR 1M)由 DAC 去 AMP,不過因為部膽機無 XLR INPUT,所以統一用家中最貴嘅 RCA 線。
以下報告除非有講明,否則部麗磁都係用 “三極管” 模式。

RCA 線(HOBBY LAB 石墨線 1.8M)

INT AMP

DAC

NAP

第一日主要試人聲, JAZZ 之類:
1. Audiophile Jazz Prologue III: 10 - You've Stepped Out of A Dream
呢首係一首典型態JAZZ純音樂。我覺得LUXMAN 播呢首歌比較合我口味,因為樂器較分離。

2. 胡琳 Jazz Them Up: 01 - 我是不是該安靜的走開
呢首係JAZZ 女聲。麗磁出人聲較圓潤。

3. 新水滸傳: 01 - 四海 (BY 李玟)
李玟把聲經佢出更靚,高音亮麗而唔吉,中音圓潤,滑;好舒服。相比 LUXMAN 比較爽,李玟把聲無咁圓潤同滑

4. 悲情城市: 01 - 悲情城市~A CITY OF SADNESS~
我覺得LUXMAN 播呢首歌比較合我口味,情況有 D 似第一首,加上低音一沉沉時好有層次,交代得好好。麗磁相比交代低頻聲較弱,無咁層次感,鬆散。

第一日完。

評分

參與人數 3威望 +30 收起 理由
leo25 + 10
chhanthony + 10
manKi + 10

查看全部評分

銀級玩家

第二日。今日試 POP 同大棚D嘅歌。以下D歌都係用“超線性”模式,因為比較過用“超線性”同“三極管”,我發播效覺“超線性”效果好D,無咁“林”。

HIStory- Past, Present and Future, Book I : 01 - Billie Jean (BY MICHAEL JACKSON)
麗磁可以好有節拍咁播出呢首歌,兩部機分別在於LUXMAN更立體同包圍

Appassionata: 02 - Habanera (BY MAKSIM)
開頭段鋼琴聲超甜美,但過左頭30秒之後當音樂變得好迷幻時佢表現得比LUXMAN無咁好。
(呢隻CD可能大家無,不妨買隻呢聽下,幾特別,幾好聽!)

The Fame: 02 - Love Game 同 04 - Poker Face (BOTH BY LADY GAGA)
The Fame.jpg
同BILLIE JEAN好似,麗磁可以好有節拍咁播出呢首歌,兩部機分別在於LUXMAN 低音好D所以能夠營造出更包圍,更有現場感。

久石譲 (Joe Hisaishi) 311 慈善音樂會: 01 - NAUSICAA(風之谷) 同 13 - My Neighbour TOTORO(龍貓)
311 慈善音樂會.jpg
麗磁大至上都唔錯,除左有D大棚位如風之谷開頭第30秒至1分鐘同龍貓由第3分10秒到最尾。開左超線性係好左幾多,但力量同LUXMAN比都係唔多夠。

報告完畢!

評分

參與人數 3威望 +30 收起 理由
leo25 + 10
manKi + 10

查看全部評分

銀級玩家

結論:
1.部麗池人聲好暖,甜美
2.播 JAZZ,人聲同小品係好靚聲,比石機抵玩
3.播 POP,大棚(於我家)係相對欠包圍感同氣氛
4.以呢個價(5K?)呢講好抵玩,如果你未買2CH AMP,而 AMP 嘅 BUDGET 係 10K 樓下,呢部係一個好選擇

報告完畢,多謝!

特此嗚謝馬爺(威馬)借出佢件玩具俾小弟玩 ,今次係小弟第二次同人借HI FI GEAR 玩(上次都係經馬爺借到條 CLIFF AUDIO,但好不幸,我無還到 )。今次我會還,因為好多師兄等緊玩!如果大家有興趣試聽可上旺角添置五樓,佢係代理。不過添置五樓果部D 制擺位好唔同,但馬爺話入面係一樣。

評分

參與人數 5威望 +50 收起 理由
edlsang + 10
ADA + 10 好報告. 真係唔加分都唔得.
leo25 + 10
Wilmer威馬 + 10

查看全部評分

銀級玩家

waiting for your report. thanks

專業玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

以爲Ching你咁快有report添

2萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

新仔玩家

期待期待!

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

enjoy, 不過中左毒又有排搞